Kerékpáros: járda, zebra KRESZ szerint szerinted szabad?
Lényegében 2 kérdés:
1. KRESZ 54. § (2) szerint szabad a járdán kerékpározni, amennyiben az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan. Azt viszont sehol nem taglalják, hogy mi tesz egy úttestet kerékpáros közlekedésre alkalmatlannak, vagyis ráhagyják a kerékpárosra, hogy döntse el, ami teljesen szubjektív. Tehát a KRESZ jelenlegi álláspontja szerint teljesen szabályos járdán közlekedni. Mégis sokan azt hiszik, hogy kifejezetten tilos.
2. Kerestem, de nem találtam olyan tételt, miszerint zebrán át kell tolnom a kerékpárt. Egy kitétel van, amiben ez szerepel: 54. § (4) a)-b)-c)
"a kerékpárútról ... főútvonalról ... kerékpársávról balra: A kerékpárosnak a kerékpárról le kell
szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia."
Ebben viszont csak annyi szerepel, hogy ha KERÉKPÁRÚTON/SÁVON vagy FŐÚTON haladok, akkor kell áttolnom BALRA kanyarodáskor. Arról szó nincs, hogy nekem járdáról, ami se nem kerékpárút/sáv vagy főút, zebrán át kellene tolnom.
Innen jön a kérdés: én értelmezem rosszul, vagy a KRESZ szerint tényleg szabályos járdán közlekedni, illetve zebrán áttekerni? Ha nem, akkor melyik tétel mondja ki ellenkezőjét?
Forrás: [link]
@10: persze. Főútvonal járdáján, ha még nem múltál el 12 éves. Vagy ha az úttest járhatatlan. Maximum 10 km/h sebességgelb a gyalogosforgalom zavarása nélkül. KRESZ 54. § (2).
Ebből az utóbbi kettőt mindenképpen megszegted: ha a rendőrnek félre kellett állni, akkor zavartad a gyalogost. A sebességhatár 150%-os túllépése is százezreket jelenthet...
Szóval inkább köszönd meg a zsaruknak, hogy nem végezték el a munkájukat és ne élj vissza a jóindulatukkal. És főleg ne reklámozd -ha valaki ugyanilyen esetben egy havi fizetésével lesz szegényebb, akkor vállalaod érte a felelősséget?
#11 Elmúltam 12 éves, kösz.
De nem fogom a főútvonalat használni, mivel nem egyszer szorítottak már le az útról.
Átlagos járdán haladtam. (Kb. 1 gyalogos fér el rajta kényelmesen). Pont a rendőrfőkapitányság előtt haladok el minden nap. Soha nem szóltak érte.
@11: Garatulálok... :(
Ez az eredménye annak, hogy a rendőrség nem hajlandó elvégezni azt a munkát, amiért fizetjük. Emiatt olyan a közlekedési "kultúra", amilyen...
Másrészt meg a magadfajtáknak köszönhető, hogy itt minden nagyobb utat teleszórnak bringatilos-táblákkal és a járdákból mindenféle ótvar balesetveszélyes gyalogbringagyászokat kialakítva akadályozzák minél jobban a kerékpáros közlekedést...
Lehet, hogy nagyra tartod magad amiatt, hogy súlyosan megszeged a közlekedés legelemibb szabályait, de ezzel évtizedek alatt sem mindig behozható kárt okozol a többi közlekedőnek.
Mégis mivel okoznék kárt?
Azért mert rajta biciklizek? Nem csak én veszem igénybe a járdát. Szemtanúja voltam, hogy más biciklis is használja az alábbi járdaszakaszt.
Teljesen egyenes, belátható. Már 50-60 méterrel előtte is fel tudod mérni az előtted lévő gyalogosokat.
Akkor mégis mi a probléma?
@14: azzal, hogy a normális kerékpárosok helyett a járdázók igényei szerint építik a bringainfrákat. Ennek köszönhetően van tele az ország a járdára festett, életveszélyes sz@rokkal ahelyett, hogy biztonságos, jövőbe mutató fejlesztések készülnének. És a frissen épített gyászokhoz akár évtizedekig nem fognak hozzányúlni, ezzel konzerválva Magyarország több évtizedes lemaradását a közlekedés terén...
Miattad.
lehet itt gyászozni meg infrázni, attól még vannak olyan helyek, ahol nem mész ki az útra bicajjal, ha kedves az életed.
Én Bp-n cangázok, pl a szabadsag híd, lanchíd, nagykörút.
de általában aki tuntetőleg az úton megy akkor is, ha tilos, az megy át a piroson, meg nem engedi át a gyalogost a zebrán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!