Ki a hibás, ha az autós elüt egy kerékpárost, aki a zebrán eléhajtott?
Talán tavaly mentette fel a bíróság azt a sofőrt, aki a zebrán bicikliző embert halálra gázolta.
SZóval a biciklis a hibás. Mert ugye zebrán gyalogosan kellene átmenni, nem bringán hajtva...
Akkor a tények (amik miatt le szokták pontozni az embert)...
- először is az, hogy felmentettek egy autóst, még nem jelent semmit: az adott esetben nem ő volt a felelős; más esetekben ez nem feltétlenül igaz
- a kerékpáros felelősségét nagyban befolyásolja az, hogy az adott esetben szabályoksan tartózkodott-e az átkelőn avagy nem.
- valóban igaz, hogy a kerékpárosnak -a gyalogosokkal ellentétben- nincs minden esetben elsőbbsége az átkelőn; ez azonban nem zárja ki a KRESZ egyéb szabályai alapján járó elsőbbségét
- a KRESZ két esetben kötelezi a kerékpárral közlekedőt arra, hogy az úttestet gyalogosként, a kerékpárról leszállva és azt tolva keresztezze (54.§ (4 bek.) -azonban ezek között nem szerepel a gyalogátkelőhely
Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy konkrét helyszín és eset ismeretének hiányában erre a kérdésre nem adható egzakt, kielégítő válasz.
A kocsisoknak a zebra közelében figyelmesnek kell lenni
A biciklisnek vagy akár a gyalogorsan hirtelen áttfutni vagy átthajtani tilos, szóval elvileg mind kettö hibás, de még is ha a kocsist itélik el ha a biciklis fel dobja a talpát, mert a kocsis nem volt elég figyelmes hogy észrevegye hogy a biciklis a semmiböl hogy termett a kapotja tetejére!
hasonló esetek miatt beszereltem elöl hátul fedélzeti kamerát.
remélem sosem lesz szükség a felvételre...
@13: tehát ha jól értem, a konkrét esetben az út mellett futó kerékpárútról az egyenesen haladó gépkocsi elé akartak kihajtani?
Ilyen eserben a zebra nem lényeges: alapesetben a KRESZ 54.§ (4) bek. b) pontja a mérvadó.
De ez sokban függ a helyszín pontos kialakításától.
#19: "Ha az úttesten kerékpározik, akkor nem lett volna váratlan a megjelenése"
Elég sötét van a fejedben.
Elém kétszer is szédült már be kerékpáros az út széléről, minden előjel, jelzés nélkül és körülnézés nélkül elindult keresztbe, mert ő arra akart menni. Csak én közben előztem.... És a vak szerencséjén múlt, meg az én lélekjelenlétemen, hogy nem kentem szét az aszfalton.
Aki a bicikliútról lerongyol balra a zebrán, az az úton haladva sem fog körülnézni kanyarodás előtt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!