Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ti mit szoktatok csinálni, ha...

Ti mit szoktatok csinálni, ha gyorsítás közben előznek benneteket?

Figyelt kérdés

Pl. elhagyom a lakott terület vége vagy sebességkorlátozás vége táblát, elkezdek gyorsítani. A mögöttem haladó úgy gondolja, hogy a gyorsítás csak padlógázzal az igazi, és előzni kezd.

Oké, hogy a KRESZ szerint nem szabad gyorsítással akadályozni az előzést, viszont én nem akkor kezdek gyorsítani, hanem már az előzés megkezdése előtt is gyorsítottam.

Szóval, én nem gondolom bunkóságnak, ha folytatom a gyorsítást, mert az előző sofőr ennek tudatában kezdte meg az előzésemet. És nem fokozom a gyorsítást, csak annyira nyomom a gázt, mint előtte, mert el akarom érni én is az engedélyezett legnagyobb sebességet. Tehát nem változtatom meg a haladásom módját.

(Szembe jövő forgalomról, veszélyeztetésről most nincs szó.)

2017. dec. 22. 17:11
1 2
 1/18 anonim válasza:
60%
Akik már így előzgetnek, azoknak már ez is bele van kalkulálva.
2017. dec. 22. 17:14
 2/18 anonim ***** válasza:
22%

Ha nem jön szembe semmi akkor le se sz..om...

Ha autó jön szembe akkor lassítok, nehogy megöljön valakit

Ha kamion jön szembe akkor még jobban gyorsítok hátha szemtanúja leszek egy jó kis csattanásnak :)

2017. dec. 22. 17:17
 3/18 anonim ***** válasza:
87%

Ha nem jön semmi szembe, akkor nem nagyon foglalkozom vele.

De ilyen azért elég ritkán van, hogy tök üres az út.

Nem gyorsítok tovább ezerrel. Nem vagyok bunkó és versenyezni sem akarok, és kisebbségi komplexusom sincs, hogy megmutassam, hogy márpedig engem nem előzhet le, vagy csak nagy nehezen.

2017. dec. 22. 17:31
 4/18 anonim ***** válasza:
88%
Én többnyire megszakítom a kigyorsítást. Nem veszitek vele semmit, a másik is megy a dolgára, ennyi. Esetleg ha teljesen tiszta a terep, akkor folytatom a gyorsítást, de nèha mèg akkor sem.
2017. dec. 22. 17:34
 5/18 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem jön szemben semmi, akkor nincs gond, előzzön meg, vagy soroljon vissza mögém. De azért általában segítem az engem megelőzőt. Mondjuk ha személykocsit vezetek, ritkán előznek meg, aki meg mégis, az már úgy tolja, hogy nincs is rá szüksége, hogy segítsek.
2017. dec. 22. 17:50
 6/18 anonim ***** válasza:
77%

A KRESZ-ben nem az van, hogy csak az előzés közben megkezdett gyorsítással tilos akadályozni az előzést.

Előz? Igen. Fokozod a sebességet az előzése közben? Igen. Ezzel megszeged a KRESZ 34. § (6) bekezdésében megfogalmazott tilalmat? Igen.

És ha az előzést végző annak a tudatában kezdte meg az előzést, hogy legalább a KRESZ első két mondatát elolvastad? A második mondat ez: „A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa és számíthasson arra, hogy azokat mások is megtartják.”

A szabályokról írnak, nem sajátos, kiterjesztett értelmezésükről.

Nem gyorsítok tovább, sőt, ha szükséges, lassítok.

Tudok alkalmazkodni. Ha, például, valaki az elsőbbségadási kötelezettségét megszegve kikanyarodik elém, nem megyek neki csak azért, mert én már azelőtt abban a sávban haladtam, mielőtt ő kikanyarodott.

2017. dec. 22. 17:50
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

Hát először is engem ritkán előznek meg és nem azért mert úgy megyek, mint egy vadállat, hanem egyszerűen dinamikusan autózom.

Ha mégis engem előznek teszem azt nyáron motorosok, akkor mindig segítem őket akár lehúzódással is.

Abban az esetben amit a kérdező vázolt fel azt szoktam csinálni ha engem előznek kigyorsításnál és látom hogy meg akar előzni, hogy nem fokozom a sebességet és kész. Ha én vagyok ilyen helyzetben akkor megvárom amíg fölveszi az utazósebességét és ha az nekem kevés akkor megelőzőm, mivel gyakran tapasztalom, hogy nem segítik az előzést, merthogy tükörbe sem néznek sokan.

Számtalanszor előfordult az, hogy amikor belekezdtem az előzésbe - és most nem ilyen lakott területet elhagyva gyorsítok ki előzés - akkor isten tudja miért, aki előzök elkezdni nyomni neki... ezeket soha nem értettem meg.

2017. dec. 22. 17:58
 8/18 anonim ***** válasza:
64%

Ilyen esetben feltevődhet a kérdés, hogy nem akkor kezdtél el gyorsítani, mikor már elkezdett előzni? Feltételezem, hogy nem, mondjuk én ilyen esetben is elveszem kicsit a gázt, biztos ami biztos.

De mikor a nagyon erős autómban ülök, akkor én is belekezdek az előzésekbe, akkor is, ha a másik éppen gyorsít, mert biztos vagyok benne, hogy így sem okoz gondot az előzés befejezése.

2017. dec. 22. 18:02
 9/18 anonim ***** válasza:
23%

Köszönöm a válaszokat.

Amúgy egy segítőkész sofőr vagyok, ha látom, hogy valaki gyorsabban akar menni, mint én, akkor ez egyáltalán nem zavar, ilyenkor oldalra húzódással meg minden más módon segítem az előzőt.

Viszont úgy gondolom, hogy ha ő nincs tekintettel arra, hogy én gyorsítok, akkor én se foglalkozom vele, hogy ott kínlódik aztán mellettem egy darabig.

2017. dec. 22. 19:24
 10/18 anonim ***** válasza:
85%

Ahogy előttem írta valaki az a baj, hogy sokan a komplexusaikat élik ki azzal hogy "márpedig őket nem". Legyen szó bármilyen helyzetről. Láttam már nem egy balesetet amik a szokásos "már csak azért is" hülye döntésekből jöttek össze.

Legutóbb munkatársam akart átsorolni másik sávba, az ott jövő meg annyira nem akarta beengedni hogy inkább egy kövér gázzal belebombázott az előtte menő autóba.

A közlekedési balesetek 80%-a elkerülhető lenne ha az emberek nem a saját egójuk és elképzeléseik szerint vezetnének hanem szabályosan.

2017. dec. 22. 20:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!