Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Pont egy ajtonyi távolságot...

Dew-i kérdése:

Pont egy ajtonyi távolságot tartottam A kikerült soför ramnyitotta az ajtajat. Épp hogy bleakadt a leghátsó üvegembe . Nem akarja el ismerni, Ki a hibás?

Figyelt kérdés
Elöször elismerte,majd visszavonta. Az ajtó a kocsim végénél csinált csíkot . Vagyis én már mellette voltam amikor rám nyitott.
2017. dec. 15. 13:41
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Ez így van, tény, viszont ahogy írták fentebb is, a KRESZ szerint kikerülésnél ugyanazok a szabályok érvényesek, mint előzésnél, tehát megfelelő oldaltávolságot kell tartani.

35. § (1)

34. § (1) d)

Nekem anno úgy tanították, hogy a megfelelő oldaltávolság az, ha egy esetleges ajtónyitásnál se lesz gond. Valószínű, hogy ezt az álláspontot azóta sem változtatták meg. (Még akkor sem, ha erre gyakran nincs lehetőség.)

Szóval, szerintem is osztott felelősség lenne a hivatalos bírói döntés, ha odáig jutna a dolog, azaz mindenki viseli a saját kárát.

Esetleg akkor lehetne teljes egészében ráverni, ha a másik úgy állt meg, hogy helyszűke miatt nem volt lehetőség nagyobb ívben kikerülni. De helyszínelés (vagy legalább fényképezkedés) nélkül ez már veszett fejsze.

2017. dec. 16. 08:53
 12/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen válaszokat. Sajnos soför elhuzott a helyszinröl,igy nemtudtam betetlapot kérni. Jót akarva, kikerestem a vezetöt.a szerintem cserbenhagyásos eset okozóját ne kapjon büntetést.de a kár megterüljön.kb.30e. Kell e nekem haladas közben ajtonyitasra számítani? Már kb.3m haladasom után érte elautóm üveget teherkocsi ajto leg sarka
2017. dec. 16. 11:02
 13/15 Alex Fly ***** válasza:
29%

@11: ez is igaz. Viszont a KRESZ nem határozza meg, mi számít biztonságos oldaltávolságnak. Az MK évek óta lobbyzik azért, hogy kerékpáros előzésekor kötelező legyen legalább 1 méter, mivel a jelenlegi szabályozás szerint ez nincs meghatározva -és ebből számtalan balesetveszélyes helyzet volt már.

Márpedig az szerintem egyértelműb hogy egy álló jármű kikerülését kisebb oldaltávval is biztonságosan meg lehet oldani, mint egy forgalomban haladó -ráadásul egy nyomon haladó- jármű előzését.

2017. dec. 16. 18:51
 14/15 anonim ***** válasza:
Falun vannak olyan utcák, amik elég hosszúak és nem tudsz 1 méter távolságot tartani a kerékpárostól, pláne ha az út közepén cangázik. Valószínűleg ezért is nincs számszerűsítve a KRESZ-ben a szükséges oldaltávolság.
2017. dec. 16. 19:21
 15/15 Alex Fly ***** válasza:
68%
@14g tehát ha az említett helyen szerinted rendben van az ennél kisebb oldaltávval való elhaladás egy x sebességgel haladó jármű mellett, akkor miért ne lenne legalább ugyanolyan biztonságos egy álló akadály mellett?
2017. dec. 17. 01:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!