Pont egy ajtonyi távolságot tartottam A kikerült soför ramnyitotta az ajtajat. Épp hogy bleakadt a leghátsó üvegembe . Nem akarja el ismerni, Ki a hibás?
Ez így van, tény, viszont ahogy írták fentebb is, a KRESZ szerint kikerülésnél ugyanazok a szabályok érvényesek, mint előzésnél, tehát megfelelő oldaltávolságot kell tartani.
35. § (1)
34. § (1) d)
Nekem anno úgy tanították, hogy a megfelelő oldaltávolság az, ha egy esetleges ajtónyitásnál se lesz gond. Valószínű, hogy ezt az álláspontot azóta sem változtatták meg. (Még akkor sem, ha erre gyakran nincs lehetőség.)
Szóval, szerintem is osztott felelősség lenne a hivatalos bírói döntés, ha odáig jutna a dolog, azaz mindenki viseli a saját kárát.
Esetleg akkor lehetne teljes egészében ráverni, ha a másik úgy állt meg, hogy helyszűke miatt nem volt lehetőség nagyobb ívben kikerülni. De helyszínelés (vagy legalább fényképezkedés) nélkül ez már veszett fejsze.
@11: ez is igaz. Viszont a KRESZ nem határozza meg, mi számít biztonságos oldaltávolságnak. Az MK évek óta lobbyzik azért, hogy kerékpáros előzésekor kötelező legyen legalább 1 méter, mivel a jelenlegi szabályozás szerint ez nincs meghatározva -és ebből számtalan balesetveszélyes helyzet volt már.
Márpedig az szerintem egyértelműb hogy egy álló jármű kikerülését kisebb oldaltávval is biztonságosan meg lehet oldani, mint egy forgalomban haladó -ráadásul egy nyomon haladó- jármű előzését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!