Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ki a vétkes fél, ha én főútra...

Ki a vétkes fél, ha én főútra kanyarodnék balra, de nem akarnak elfogyni a kocsi egyszerre, mert felváltva jönnek, de én mégis kihajtok?

Figyelt kérdés

Tehát ahhoz, hogy balra kanyarodjak a főútra, mindkét irányba egyszerre el kell fogyni a kocsiknak, mert megállni nem akarnak (megtörtént eset :-)).

Viszont felváltva, hol az egyik oldalról, hol a másik oldalról érkeznek.

Ezt megunva amikor balról nem jönnek csak jobbról, én kitolom félig a kocsit, tehát a kocsi orra a felezővonalat érinti, de nem zavarva az előttem, jobbról balra haladókat. Amikor elfogynak a jobbról jövők, én befejezem a balra kanyarodást.

A gond nyilván akkor adódik, amikor balról megjön a kocsisor, de én már régóta bennállok az úton.

Ha megáll az első autó, akkor megvárja, amíg én balra el tudok fordulni, azaz feltartom a sort.

Viszont mi a helyzet, ha mégsem akar megállni, és belém jön. Ki a hibás?

Nyilván ha hirtelen jövök ki, akkor én.

De ha már régóta ott állok (pl: 10-20 másodperce), akkor mi a helyzet?

Mert ugye lehetne egy lerobbant autó is az út közepén, ami előtt meg kéne állnia.

2017. szept. 21. 21:57
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Az elsőbbség azt jelenti, hogy nem kényszeríted a másikat hirtelen fékezésre vagy hirtelen irányváltásra. Ha ez teljesül, akkor nem lehetsz vétkes. Senki nem mehet bele egy álló autóba (ami előtt simán le tudna fékezni) csak azért, mert elsőbbsége van.
2017. szept. 22. 12:12
 12/20 anonim ***** válasza:
20%
Azért az lebegjen a szemed előtt, hogy ha a becsapódás az pont az ajtódnál lesz az nem lesz kellemes. 10-ből 9 megáll és anyázik, de ha egyszer beléd mennek akkor meg is sérülhetsz. Balaton északi parton van, hogy 10 percig állok egy-egy esősebb hétvégi napon egy ilyen kereszteződésben. Úgy indulok el, hogy ez bele van kalkulálva. Én nem dugnám ki a kocsi elejét az biztos.
2017. szept. 22. 12:15
 13/20 anonim ***** válasza:
80%

"...van, hogy 10 percig állok egy-egy esősebb hétvégi napon egy ilyen kereszteződésben..."

Na, pont az ilyen lámák miatt nem lehet közlekedni erős forgalomban.

Ezzel nem azt mondom, hogy be kell vágni mindenki elé, ki kell jönni mindenki elé, ha kell, ha nem. De adott esetben bizony ki kell kényszeríteni, hogy beengedjenek. Ezzel persze veszélyeztetned a többieket továbbra is szigorúan tilos, de a zavarás ilyen helyzetben igenis megengedett.

Az meg, hogy valaki lakott területen belül (ált. max 50 km/h) egy, a kereszteződésben álló autónak fékezés nélkül nekimegy... az ellen sokat nem tudsz tenni. Az ilyen a kereszteződésbe is simán behajt anélkül, hogy elsőbbséget adna.

2017. szept. 22. 12:22
 14/20 anonim ***** válasza:
50%

"Na, pont az ilyen lámák miatt nem lehet közlekedni erős forgalomban."

Láma a nénikéd... nagybátyám így halt meg. Igaz ott a Trabantja földszállító Kamazzal csattant. Kockáztatott, neki nem jött be.

Én meg azt mondom, egy felelősségteljes közlekedési kultúrában illene kiengedni a veszteglő autóst. Nem annak kellene a kimenetelt kikényszeríteni. Főúton haladva kiengedem a veszteglőket, kb. ezt várnám el cserébe se sokan sz@rnak rá.

2017. szept. 22. 14:11
 15/20 anonim ***** válasza:
0%
A KRESZ úgy rendelkezik, hogy a forgalmat zavarhatod, de nem akadályozhatod. Magyarul attól még, hogy jön valaki balról még kihajthatsz, de ezt úgy kell tenned, hogy őt legfeljebb enyhe fékezésre kényszerítsd csak és meg tudjon állni, ha lefulladnál előtte és elállnád az utat. Szóval a kérdés ebből következően úgy hülyeség ahogy van. Ha beléd hajt, akkor egyértelműen nem tudott megállni előtted, te vagy a hibás. Olyan nincs hogy valaki önszántából beléd robban.
2017. szept. 22. 17:19
 16/20 anonim ***** válasza:
15%
#14: Nem, nem szabad kiengedni, mert azzal veszélyes szituációt okozhatsz. Rengeteg ilyen videó van a youtubeon. Pl. kiengeded és ő, hogy minél gyorsabban meghálálja neked, beletapos a gázba, csak nem néz el jobbra, ahol pont jönnek neki és belecsattan. Ilyenkor ő is hibás meg te is hibás vagy. Arról nem is beszélve, hogy ha jönnek mögötted, akkor lehet hogy nem veszik adást és beléd csattannak vagy balról kielőznek és akkor a mögötted lévő csattan bele a harmadik félbe.
2017. szept. 22. 17:25
 17/20 anonim ***** válasza:
26%

Mindenki azzal jön, hogy kinek van elsőbbsége és mennyire lehet zavarni.

Nem innen kell ezt a helyzetet alapvetően megközelíteni. Van egy másik szabály. Mikor lehet behajtani egy kereszteződésbe... Lehet guglizni...

2017. szept. 22. 19:35
 18/20 anonim ***** válasza:
71%
A KRESZ nagyon nem így rendelkezik...A forgalomban haladó többi járművet akadályozhatod, de nem zavarhatod ( indokolatlan dudálás) vagy veszélyeztetheted. Konkrét példa Dunaharaszti, Schwarzmüllertől fordulsz ki az 51-esre balra, menni akarsz a 0-ra. Ha nem fogod meg a balról jövőket egy arra alkalmas pillanatban, sose kanyarodsz ki balra. A szigetszentmiklósi kihajtó is ilyen, mennél be Szigetszentmiklós felé balra, muszáj kicsit pofátlannak lenni és akadályozni egy kicsit.
2017. szept. 22. 22:42
 19/20 A kérdező kommentje:

"Ha beléd hajt, akkor egyértelműen nem tudott megállni előtted, te vagy a hibás."

Már azt hittem, hogy úgy hajt belém, hogy meg tudott állni :-) Egyébként hogy jön ki az ok-okozati összefüggés?

"Olyan nincs hogy valaki önszántából beléd robban."

Miért ne lenne? Egyébként van még elbambulás, elnézem a féktávot, orosz rulett, hátha kitolatok a kereszteződésből, stb.

"Van egy másik szabály. Mikor lehet behajtani egy kereszteződésbe... Lehet guglizni..."

A lámpás kereszteződésre gondolsz? Ez nem lámpás kereszteződés.

2017. szept. 22. 23:17
 20/20 anonim ***** válasza:
Elbambulás az tipikus esete amikor az ember nem önszántából hajt beléd.
2017. szept. 22. 23:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!