Beláthatatlan útszakaszra mégis hogyan menjek ki?
Nem vezetek sokat, ma Budapesten olyan szituációm volt, hogy útkereszteződés, de a felsőbb rendű út erősen kanyarodó volt, na most akár hogy gurultam ki annyira kanyarodott az út, hogy egy büdös centit nem láttam a jobbról érkező forgalomból, kínomban úgy mentem ki az útra, hogy a szembe sávba mentem ki, addig amíg már a visszapillantóból be nem láttam az útszakaszt.
Ilyen útnál mégis hogyan cselekedjek? Vagy talán kanyarodjak be úgy ,hogy lássam a jobbról érkezőket?
"A főúton haladónak miért kellene lassítania, ha lát egy utcát, amibe nem lát be?? Jól is néznénk ki, ha minden utcánál nekiállnának lassítani a főúton közlekedők... Azért van ott az elsőbbségadás vagy STOP tábla a keresztező úton haladónak, hogy ő lassítson vagy álljon meg."
Persze ez logikailag így lenne helyes, de a kérdés budapesti útról szólt, de érvényes akár egy főútra is. Ahol a beláthatóság korlátozott ott sebességkorlátozás van a főúton is, mert ha a kiforduláshoz és felgyorsításhoz szükséges idő több, mint a megengedett sebességgel a belátható szakasz megtételéhez szükséges akkor az balesetveszélyes, mert szétnézek nem látlak kifordulok és neked esélyed sincs megállni.
Na az okosok erre is gondoltak és az utak/vasutak stb tervezésénél figyelnek a beláthatóság követelményeire is.
Nem véletlenül vannak főúton is bizonyos helyeken sebességkorlátozások a kereszteződések előtt.
Ugyanez városban, ívelt út egy becsatlakozó alsóbbrendű úttal, a beláthatóság rossz kevesebb mint 50 méter, minimális te meg érkezel 15m/sec sebességgel mondjuk. Ha kifordulok nem fogok annyi idő alatt felgyorsulni, mint amennyi idő alatt telibeversz hátulról. Az ilyen helyeken is van sebességkorlátozás, lakott területen belül is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!