Mennyire zavar titeket, ha sötétben előzés előtt lámpáznak egyet hátulról?
Elég sokat vezetek, sötétben is. Az utóbbi években ugye elterjedt az a szokás, hogyha sötétben meg akarsz valakit előzni, akkor villantol egyet reflektorral, hogy az előzött biztos észrevegye, hogy előzni fogják. Van aki autópályán is alkalmazza ezt a módszert, ha elhalad más autók mellett.
Én is előszeretettel használom ezt a villantást. Azonban szóba került a múltkor néhány ismerősömmel a dolog, és fél voltak háborodva, hogy milyen dolog már az, hogy lelámpázok valakit hátulról, mert olyan mintha azt jelezném, hogy takarodj az útból... Illetve a múltkor egy ilyen előzés után másodpercekig felkapcsolta a reflektort az általam megelőzött autó, hogy égesse ki a retinámat, talán azért, mert megsértődött amiért lelámpáztam.
Titeket mennyire zavar ez a dolog, sértő? Jobb ha máskor nem alkalmazom?
A reflektor vagy figyelmeztetés, vagy a belső sávban szokták "takarodj mert letollak" jelleggel alkalmazni.
Előzési szándék esetén a bal oldali irányjelzővel kell "lámpázni", a tükörből az is látszik.
Nem kell csodálkozni, ha utána rád húzza a refit, az indokolatlanul villogóknak rajta hagyom a távolságit ha megelőzött, és kapcsolok mellé egy ködfényszórót is, hadd szokja.
"Engem is szoktak ám megelőzni, és villantottak már így hátulról"
Láttam már tolvajt, mégesem érzem, hogy ettől nekem is lopnom kéne.
"de egyáltalán nem zavaró"
Ez egy érdekes kérdés. Mindenki máshogy reagál az erős fényre, nekem például kimondottan zavaró már egy rosszul beállított tompított is éjjel.
"pont annyira segít, hogy észrevegyem hogy előzni akarnak."
Ha neked ilyen segítségre van szükséges, akkor baj van.
"Mert van, hogy este az ember már el van bambulva, vagy ilyesmi, aztán történhetnek balesetek."
Na igen. Olyankor kell megállni, mielőtt még megölsz valakit.
Egyrészt a kresz nem ismer ilyen jellegű jelzést (nem véletlenül), másrészt a szokás szerint ez vagy elsőbbségről lemondás, vagy "takarodjelőlem".
Ne tessék a hülyeséget átvenni a többi hülyétől, van így is épp elég.
"Durva, hogy egy egyszerű refi villantásra ugrik mindenki"
Ne túlozz. Fel lett téve egy kérdés, erre kap korrekt válaszokat a kérdező. Senki nem ugrik, senki nem harapja át a torkát.
"de az teljesen rendben van, hogy lakott területen belül 50 helyett 65-70-el mennek az emberek..."
Nincs rendben, de hogy jön ez ide? Az sincs rendben, hogy kirabolták a szomszédomat, de ennek ugyanúgy nincs köze a kérdéshez.
Kérdező és 17#-es!
Ha közvetlen közelről belerefiztek valakinek a tükrébe, utána milyen reakciót vártok, most őszintén?!
Reflektor a másik autó mögött = elvakítás, elvakítás= közúti veszélyeztetés.
Ez hasonló baromság, mint mikor jön mögöttem valaki 200 m-re és váltogatja a tompítottat meg a távolságit, ha éppen jön velünk szembe valaki...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!