Engedélyezett motorkerékpáron a kiegészítő helyzetjelző és a pótféklámpa?
Engedélyezett e motorkerékpáron az első kiegészítő helyzetjelző, a tompított fényen kívül 2 db fehér vagy sárga kislámpa valamint a hátsó pótféklámpa ?
Melyik rendelet vonatkozik ezekre ?
Szerintem engedélyezett.
Azért biztos nem szól a rendőr, hogy több "lámpád" van.
Azért viszont annál inkább, hogyha semmilyen lámpád nincs.
Valószínüleg nem teljesen jól tettem fel a kérdést azzal, hogy a helyzetjelző szót használtam.
A fényszóró mellett olyan 2 db. lámpára gondoltam ami menetközben is világít (nem ködlámpa mint a Honda Deauville kiegészítő tartozékai között szerepel), de a helyzetjelző fénynél erősebben. A funkciója tulajdonképpen a helyzetjelzés, a motor szélességének érzékeltetése, hogy pld. nem kerékpár.
Sok ilyet látni az új nyugati motorokon gyárilag felszerelve. Egyszer majdnem elsodort egy kamion ennek a hiánya miatt. Jó lenne ha törvényes lenne a használata.
Az erre vonatkozó rendeletet keresem.
Létezik a jelenség, amikor a motorkerékpár egy szem fényét a szembejövő úgy értelmezi, hogy az egy távol lévő autó lámpái.
Ez ellen segít a Magyarországon nem engedélyezett, de a hatóságok által elnézett, irányjelzőbe épített helyzetjelző. A lámpa két oldalán világító sárga fény már messziről jelzi a motorkerékpár térbeli helyzetét, és kizárja a tévedést. Nem véletlen, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a világítás ilyen bekötése az elfogadott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!