Mi a véleményetek a teherautó vezetőjéről?
autópályák közötti átmenetnél (felüljáró) az előttem levő teherautó nem tudja az egyenesen tartó, mértanilag balra kanyarodó sávban maradjon e vagy a jobbra kialakuló sávba menjen tovább (mértanilag egyenesen) majd végül ívelten halad tovább a KRESZ szerint egyenesen, a sávban maradva. A záróvonalas szakaszba ér. én látva a döntését gázt adok s a közben kialakuló jobbra tartó sávba belehajtok mértanilag egyenesen záróvonal átlépése nélkül. a teherautó ekkor azonban másként dönt és záróvonalat átlépve elém vág. én mivel gyorsulóban vagyok az ütközést csak a kormány elrántásával tudom elkerülni, de mivel ebben az esetben nagy erővel (kb. 80-al a méterekre levő szalagkorlátnak ütköznék, egyúttal a féket is padlóig nyomom. Az elképzelés beválik, a kocsi keresztbe fordul nem ütközik a teherautónak az orra, közben a teher autó halad, az én autóm keresztbe fordulva lassulva csúszik az úton előre. annyi lélekjelenlétem viszont már nincs hogy valahogy egyenesbe hozzam, a kocsi orra a másodperc törtrésze alatt lassan közelit a szalagkorláthoz oldalra csuszás közben hozzá nyomódik az orra és a lámpái megrepednek. tényleges ütközés nem történik csak lassú előre nyomás az old irányban csuszás folyamata legvégén. a kocsi már majdnem megáll, de az első kerék így oldalirányba neki csúszik egy ott kialakult járdaszegély darabba. a járdaszegélynek gumival neki ütközés eredménye hogy az abroncsot a járdaszegély lerántja a felniről s eközben a teljes kocsi az oldalára borul. mivel nem nagy sebességgel történő borulás volt csak aféle oldalára dőlés a kár a gumi, egy futómű beállítás ára a két törött lámpa és egy kitört visszapillantó tükör. valamint az oldalán szépséghibák. személyi sérülés nem történik.
a teherautós azonban nem ismeri el a hibáját, szerinte én vagyok a hibás mert túl közel mentem hozzá, amit ő csinált az csak egy záróvonal átlépés amiért csak x ezer Ft bírság jár de ettől ő még nem hibás. (ő ugye nem ütközött senkinek). mivel a kiérkező rendőrök nekem adnak igazat így a kérdés az, hogy mi a véleményetek a teherautó vezetőjéről?
Szerintem a forgalom elől elzárt terület szélén lévő folyamatos vonal hivatalosan nincs záróvonalnak nevezve.
De ez nem biztos, viszont nincs is jelentősége, mivel mindkét felfestés betonfalnak felel meg :) vagyis nem szabad keresztülmenni rajtuk.
Ha nem azonos sávban haladtok, akkor követési távolságot tartani nyilván nem kell.
na ez egy érdekes kérdés. azonos sávban haladtunk, de mikor kialakult az új sáv s látszott hogy ő nem megy bele az új sávba gázt adtam.
ő az elforduló szakaszba ment én azonban egyenesen haladtam tovább. akkor sávot tekintve még mögötte voltam féltávolságon belül, de ha csak a sávjában hirtelen fékez én már nem megyek bele fékezéssel se mert egyenesen mentem volna tovább.
ahhoz hasonló a helyzet hogy ha a mellettem levő sávban fékeznek akkor se ütközök ha közel vannak hozzám. de ha eközben elém vágnak akkor igen.
"Megtérült a károd , kérdező? Amúgy elég macerás ez az egész számomra... de teherautós a vétkes, hisz leírtad, több szabályt is megszegett."
Igen, fura eset.
A kár megtérülése se volt semmi.
A biztosító gazdasági totálkárossá nyilvánította.
ezekután az egy éve fél millióért vett autót 200 000 Ft-ra értékelte fel.
levonta a roncs értékét ami 60 000 Ft volt. És a 140 000 Ft-ot kifizette. Adott egy papírt amiért 3 hónapig garantáltan 60 000 Ft-ért bevette volna egy bontó, és azt mondták azt csinálok a ronccsal amit akarok, ha úgy gondolom érdemes megcsináltatni megcsináltathatom. a baleset helyszínéről autómentővel vittem a kocsit a biztosítóhoz. ott azt mondták a vizsgálat során hogy ha a pótkereket felrakom menetképes lesz de be kell állítani a futóművet vagy egy hónap alatt megeszi a gumit. ez megtörtént. (5000 Ft) a repedt lámpákból kihullott üveg. 22000-22000 Ft volt egy-egy új lámpatest. 8-8 000-ért kaptam bontóban. 2000 Ft volt egy tükör de a bontóban volt egy kosár amiben 200 Ft-ért voltak tükrök s az egyik odaillett. a repedt műanyag lökhárítót több ponton átfúrtam s belülről lemezekkel megerősítettem. a kocsi oldalán levő horpadások sérülések csak tüzetes szemléléssel látszottak. (mondjuk volt hogy leparkoltam s mire a kocsihoz visszamentem volt rajta egy cetli: "roncsautóját megvásárolnám" ezt durva kritikának értelmeztem a felújítási tudományomról)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!