Ebben a videóban ki volt a hibás?
Most tekintsünk el attól, hogy a biciklis áthajtott a piroson. A
személyautó sofőrje hibázott, vagy a biciklis?
https://www.youtube.com/watch?v=YtiG5DEXogk
'Viszont az autósnak érzékelnie kellett már korábban is a a kétkerekűt,'
Miert is? Nem haladt el mellette, nem akkor allt oda amikor a bicikli mar ott volt, nincs biciklisav. A biciklista abszolute maganak koszonheti a balesetet, lathatoan telefonalt mikozben elhaladt a mar mozgo sor mellett, sz*rt ra mi van, csak ment elore.
"Autós , kanyarodás esetén el kell engedni a mellette egyenesen haladó bringást"
Ezért kéne kötelező jelleggel oktatni a kreszt már általános- és középiskolákban, hogy az ilyen marhaságokat kiverjék a kerékpárosok fejéből.
#13 ha van külön bringasáv akkor bizony el kell.
#11 mert nem folyamatosan holttérben ment. Lehet túl nagy elvárás a részemről, de illik nem csak az előttük lévő tíz méterre figyelni. Hasonló helyzetben én ha korábban kiszúrtam volna a telefonáló bringást akkor bizony kanyarodás előtt hátrafordultam volna, ha látom, hogy eltűnt visszapillantóból amikor az előbb még mellettem/mögöttem jött...
@citromrost:
1. de mivel nem volt, ezért nem kell.
2. miért feltételezzük, hogy látta? miért kellett volna látnia? a bicós jó, ha a hátsó ajtóig jutott mellette. csiga szemeim nekem sincsenek, és mondjuk jobbra kanyarodáskor én is inkább a járdát nézem, nem a tükröt, hogy nem csámpázik-e mellém valami balfék...
Az első dolog, amit megtanítunk a bringás tanfolyamokon az az, hogy mi az autók, teherautók holttere és hogy ott bringázni tilos. Nem (csak) a KRESZ miatt, hanem mert életveszélyes ott lenni.
Nyilván még messze nem érnek el ezek a tanfolyamok minden bringást, mindenesetre itt egyértelműen ő volt a hibás, mert csak álló kocsisor mellett mehetett volna el jobbról.
Kresz 36.§ (12)
"Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából - (...) kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha
a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és
b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák."
Két probléma van, az autó már éppen nem álló jármű volt (tehát jobbról előzött, ami tilos) és az irányváltoztatási szándékot jelző autót az irányváltoztatásban akadályozta a biciklis.
Lényegében egy jobbra indexelő autót akart jobbról(!) megelőzni, igazi öngyilkosjelölt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!