Kapott már valaki Véda rendszertől biztonsági öv hiánya miatt büntetést sötétben?
A működésről készült ismertető alapján, a fixen telepített komplex közlekedési ellenőrzési pontok ellenőrzik a biztonsági öv használatát.
↓
↑
https://www.youtube.com/watch?v=T0cj4H2uB00
Az első havi adatok alapján küldtek ki fixen telepített komplex közlekedési ellenőrzési pontok alapján biztonsági öv használatának elmulasztása miatti büntetéseket.
↓
↑
DE ! ! !
• Az nem derült ki, hogy ezeket automatikusan fedte fel a rendszer, vagy más – például, gyorshajtás – miatt készült felvétel, és annak emberi ellenőrzése során látták meg az öv hiányát. Ha napi egymillió járműellenőrzés esetén egy hónap alatt 116 övhiányt állapítottak meg a VÉDA alapján, akkor, tapasztalatom szerint, ez csak járulékos és esetleges észrevétel lehet. Csak én, munkába menet, egy városi főút járdáján zöld jelzésre várva, VÉDA-hídtól néhány méterre, látok 2-3 olyat, hogy személygépkocsi vezetőjének biztonsági öve nincs bekapcsolva. És akkor országosan, 365 helyen, egy hónap alatt 116-ot „látnak”? Ez, gyakorlatilag nincs ellenőrizve.
• És arról sem is írnak, hogy milyen arányú a büntetés beszedése? Ugyanis, a biztonsági öv használatának hiánya nem tartozik az objektív felelősség körébe; nincs az, hogy vagy az üzembentartó, vagy ha jogszabályi megfelelés kapcsán másra hárítja, akkor az fizet. Így, ha kiküldik az üzembentartó részére a bírságot, nyilatkozhat úgy, hogy egy hozzátartozója vezetett, akit nem kíván szabálysértéssel vádolni.
„A tanúvallomást megtagadhatja az, aki
a) az eljárás alá vont személy hozzátartozója,
b) magát vagy hozzátartozóját szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésével vádolná, az ezzel kapcsolatos kérdésben,”
↑
Szabálysértési Törvény 60. § → [link]
Bár nálam annyira kialakult, sok évtizedes reflex az öv bekapcsolása, hogy, például, derültséget keltettem, mikor nemrég elő-műszaki vizsgára vittem az autót, és bekapcsoltam az övet, mikor megkértek, hogy úgy egy méternyit álljak előbbre a vizsgasoron; de a VÉDA miatt egyáltalán nem aggódnék, ha nem lenne bekapcsolva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!