Ez így szabályos?
Ha egy forgalmi okból feltorlódott -gyakorlatilag álló - kocsisort motorkerékpárral előzök (kikerülök) balról, az a jelenleg hatályos KRESZ szabályozás szerint teljesen szabályos? Én úgy tudom ezt megtehetem.
36. §
(12) Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából - kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha
a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és
b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.
A kérdező üzenete:
"Mit jelent, hogy a járművek KÖZÖTT?
Ha egy kocsi sor megáll és jobbról előzhetek akkor mit keres ott, hogy KÖZÖTTÜK?"
Olvasd el még egyszer: "az álló járművek MELLETT, VAGY azok KÖZÖTT."
Ha több forgalmi sáv van, akkor a két sávban álló járművek KÖZÖTT is előresorolhatsz.
A te példádban csak egy sáv van, így értelemszerűen csak MELLETTÜK tudsz elhaladni, akár jobbról akár balról. De fontos, hogy csak előrehaladni és nem előzni. Előzni csak mozgó járművet lehet és (néhány kivételtől eltekintve) csak balról.
A kérdező üzenete:
"
ebben mi a logika?
Az ábrán mutatott képen, ahol csak az egyik sor állt be az úttest szélén JOBBRÓL szabad előrehaladni.
Szóval balról nem haladhatok el mellette.
Tehát a fent mutatott kép a nem szabályos elhaladást mutatja.
A MELLETTE a kép szerint ábrázolt helyzetet jelenti.
A KÖZÖTTE pedig azt a helyzetet amikor mind a két sor tömött. Remélem ezt jól gondolom.
A jobbról való elhaladás logikáját viszont most sem értem.
Köszi
"
Úgy látom nehezedre esik a szövegértés.
Akkor nézzük meg közösen:
"kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között,"
tehát motorral és smkp-val az álló kocsisor mellett JOBBRÓL VAGY BALRÓL VAGY két álló kocsisor KÖZÖTT haladhatsz előre. (ahol van hely) Tehát az ábrán látható manőver SZABÁLYOS, mivel egy MOTORKERÉKPÁR az ÁLLÓ kocsisor MELLETT BALRÓL halad előre.
"kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni,"
Tehát BICIKLIVEL, tudod amit tekerni kell, azzal csak az álló kocsisor mellett JOBBRÓL lehet előrehaladni (az úttest szélén), két kocsisor között nem.
MELLETTE a képeden lévő helyzetet jelenti, igen.
KÖZÖTTE nem lehetne a képeden, mivel egy irányba csak egy forgalmi sáv van, tehát nem alakulhat ki két kocsisor, amik között haladhatna előre a motoros.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!