Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mit lehet tenni ha a gyalogoso...

Mit lehet tenni ha a gyalogosok rendszeresen a kerékpárúton közlekednek?

Figyelt kérdés

Két település között, egy gyalog 10 perces kerékpárútról van szó, az út egyik felén a járda, a másikon a kerékpárút van, ennek ellenére a gyalogosok nagy része előszeretettel használja a kerékpárutat. A kerékpárút elején és végén is ki van írva, hogy gyalogos közlekedés a túloldalon. A rendőrségre már tettem bejelentést, de nem történt változás 1 év alatt.

A legbosszantóbb az, hogy sokszor hiába csengetek vagy szólok nekik, hogy legalább álljanak arrébb, hogy elmehessenek, rá se hederítenek.

Most jöttem haza, 3 felnőtt és 4 gyerek sétálgatott a kerékpárút egészét elfoglalva, jöttek szembe, őket nagy nehezen elengedték, azonban rólam, akik mögöttük jött szinte tudomást sem vettek. Szóltam nekik, hogy álljanak arrébb, de továbbra is elállták az utat, így dühömben nekimentem az egyik felnőtt karjának, hogy elférjek, majd hangosan röhögtek ezen.

Azon gondolkoztam, hogy mivel nem nagyon lehet rájuk máshogy hatni, a rendőrséget sem érdekli a dolog, ha elütök nagy sebességgel a kerékpárúton egy maihoz hasonló helyzetben lévő gyalogost/gyalogos csoportot, akkor kit büntetnek meg? Hisz én haladtam jó helyen, ők akadályozták a közlekedésemet, az úttesten nem mehetek, mert ki van írva, hogy kerékpárral behajtani tilos. Ha esetleg elgázolom, majd kihívom a rendőrséget, azt mondom, hogy kiugrott elém és már nem tudtam megállni (egyik irányba eléggé lejtős a kerékpárút) , esetleg összetörik a kerékpár is, akkor a gyalogost megbüntetik?

2016. júl. 4. 20:32
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
48%
Ha te is érzed, hogy meg fog ijedni a gyalogos, mert közelről dudálsz rá és nem messziről jelzed, hogy jössz, akkor szerintem nem kell semmit magyarázni. Te is tudod, hogy meg fog ijedni.
2016. júl. 18. 21:10
 22/29 A kérdező kommentje:

Nem, nem tudom. A kérdés feltevésekor írtam, hogy ha messziről (ahonnan kellene) csengetek a füle botját nem mozdítja, nemhogy arrébb álljon. Akkor minek erőlködjek a távolból? Neki semmi keresnivalója ott, ha annyira értelmi sérült az illető, hogy megijed kerékpárúton egy csengőtől (ahol ismétlem semmi keresnivalója) azt csak sajnálni tudom.

De úgy látom itt egyeseknek a további példák felhozatala szemléltetőbb és jobban segíti a megértést így tessék: Olyan, mintha mennél a síneken, messziről hallasz egy vonatkürt hangot, rá sem hederítesz, messze van még - gondolod. Majd mikor annyira van tőled, hogy te még épp arrébb tudj állni, de már közel van és hangos a "vonatfütty", akkor a szívedhez kapva ugrálsz a sínek között, mert jaj te mennyire megijedtél amiért rád dudál, hogy állj már arrébb, ráadásul a nagy ijedtedben láthatóan hüledezve, sokszor szavakkal is kifejezve csodálkozol, hogy a síneken vonatok járnak.

Remélem érted a lényeget.

Egyébként meg a sima biciklicsengő használata nem tilos, mint írtam a dudát nem igen használom, a csengő pedig épp azt a célt szolgálja, hogy a nem oda való tartalom jobb esetben arrébb álljon.

2016. júl. 18. 21:36
 23/29 anonim ***** válasza:
60%

Ma két gyalogos a fizikailag (padkával) elválasztott kerékpáros út és gyalogos út közül a keréképáros úton mentek. 5 villanyoszloppal előtte már csöngettem. 3 villanyoszlopnyi távról már elvettem a hajtást és 1 villanyoszlopnyi távon már a féken volt a kezem. Nem kellett fékezni, mert fél villanyoszlopnyi távból lehúzódtak. Egyszerűen későn vették észre.

Türelem és tolerancia.

Egy átlag budapesti bringás vagy az, akinek bohócos dudája van csöngetés nélkül rúgta volna fel mindkettőt és még be is szólt volna és talán leszáll és megveri őket lakattal és rájuk ragaszt egy I bike BP matricát is.

2016. júl. 22. 13:08
 24/29 anonim válasza:
100%

Én görkorival vagyok ugyanígy. Nálunk is van egy kerékpárút, és azt szoktam használni. Sok éve görkorizom, kerékpáros sebességgel haladok, szóval a bicikliseket nem zavarom. Viszont egy csomóan ott sétálgatnak, olykor mind a 2 sávot elfoglalva, és nagyon idegesítő előzni őket, mert ez ráadásul egy forgalmasabb bicikliút. Közben a patak túloldalán ott a járda, amit én nem tudok használni, mert a fák miatt nagyon göcsörtös, de egy gyalogos simán tudna ott is sétálni.

Én ha látom, hogy nagycsalád sétál előttem, szétfutó gyerekekkel, 2 dolgot szoktam csinálni:

1. közelükben ráfékezek. Ez nálam nagyon hatásos, ugyanis a görkori féke erőteljes fékezésénél olyan hangot ad ki mint valami hajókürt. Mindenki azt hiszi, vészfékeztem, és csak úgy futnak le előlem.

2. Ez a viccesebb megoldásom: elkiáltom magam, hogy most tanulok korizni és nem tudom, hogy kell megállni. Az arcukat ilyenkor fotózni kéne. Azt a rémületet! :)

2016. aug. 2. 13:02
 25/29 A kérdező kommentje:
Köszönöm, végre valaki átérzi a problémámat és megért, már kezdtem úgy érezni, hogy velem van a gond! :)
2016. aug. 2. 17:33
 26/29 Alex Fly ***** válasza:
100%

Igen, átérzi a problémádat -az a gyalogos, akinek szintén semmi keresnivalója a kerékpárúton.

Ironikusb hogy aki kerékpárral szabályosan közlekedik, az tudja kezelni az ilyen helyzetet, aki pedig szabálytalanul használja a kerékpárutat, az neked ad igazat...

2018. jún. 10. 23:07
 27/29 anonim ***** válasza:

Ugyanezzel a probkémával kűzdök.

Múltkor egy csapat ember jôtt velem szembe a kerékpárút mind2 sávját elfolalva, és hiába látják hogy jövök, le se szarják. Nyomtam hát egy satut, és tök rendesek voltak mert utána maguktól félreálltak. :D

2021. febr. 24. 23:12
 28/29 anonim ***** válasza:

Vannak kifejezetten ilyen "gyalogosriasztó" szirénák biciklire. Jó, mert hangosabb, mint a csnegő, messziről is meghallanak. Amúgy én is uálom, főleg úgy, hogy ott, ahol én járok úgy van, hogy balról gyalogút, közte fémkorlát meg füves rész, jobbról kerékpárút, és mégis ott megy, bedugott füllel, az út közepén. A sima csengőt nem hallja, a szirénát igen.

Erre gondolok: [link]

2021. máj. 8. 14:04
 29/29 Alex Fly ***** válasza:
0%
Inkább gondolj arra, hogy a hatályos rendelkezések szerint a kerékpár hangjelző berendezése "csak csengőhangot adhat" és ha a cselekedeted híre esetleg eljut a fakabátokhoz, azok majd tesznek róla, hogy többé az életben eszedbe ne jusson illegális zajkelővel inesztgetni a többi közlekedőt...
2021. máj. 8. 17:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!