Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mit lehet tenni ha a gyalogoso...

Mit lehet tenni ha a gyalogosok rendszeresen a kerékpárúton közlekednek?

Figyelt kérdés

Két település között, egy gyalog 10 perces kerékpárútról van szó, az út egyik felén a járda, a másikon a kerékpárút van, ennek ellenére a gyalogosok nagy része előszeretettel használja a kerékpárutat. A kerékpárút elején és végén is ki van írva, hogy gyalogos közlekedés a túloldalon. A rendőrségre már tettem bejelentést, de nem történt változás 1 év alatt.

A legbosszantóbb az, hogy sokszor hiába csengetek vagy szólok nekik, hogy legalább álljanak arrébb, hogy elmehessenek, rá se hederítenek.

Most jöttem haza, 3 felnőtt és 4 gyerek sétálgatott a kerékpárút egészét elfoglalva, jöttek szembe, őket nagy nehezen elengedték, azonban rólam, akik mögöttük jött szinte tudomást sem vettek. Szóltam nekik, hogy álljanak arrébb, de továbbra is elállták az utat, így dühömben nekimentem az egyik felnőtt karjának, hogy elférjek, majd hangosan röhögtek ezen.

Azon gondolkoztam, hogy mivel nem nagyon lehet rájuk máshogy hatni, a rendőrséget sem érdekli a dolog, ha elütök nagy sebességgel a kerékpárúton egy maihoz hasonló helyzetben lévő gyalogost/gyalogos csoportot, akkor kit büntetnek meg? Hisz én haladtam jó helyen, ők akadályozták a közlekedésemet, az úttesten nem mehetek, mert ki van írva, hogy kerékpárral behajtani tilos. Ha esetleg elgázolom, majd kihívom a rendőrséget, azt mondom, hogy kiugrott elém és már nem tudtam megállni (egyik irányba eléggé lejtős a kerékpárút) , esetleg összetörik a kerékpár is, akkor a gyalogost megbüntetik?

2016. júl. 4. 20:32
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
65%

Nagyon megkèrlek ,mint bringàs a bringàst, legyszìves előbb a csengőt hasznàljad jò 2 villanyoszlopnyi tàvolsàgtòl, ès csak akkor ragaszkodj az agressziò eszközèhez, a nagyon hangos dudàdhoz, ha közelről sem hajlandòak a gyalogosok lehùzòdni, amikor màr biztos, hogy èszre vettek.

Nem akarok kaszàt kapni miattad a hàtamba. Ha nem vesz èszre a gyalogos, ès te rà dudàlsz kemènyen, nagyon meg fog ijjedni. Ez a cèlod, vagy, hogy utat adjon ùgy, hogy közben nem kell összefosnia a nadràgjàt?

Ès ha ezt ott is alkalmazod, ahol a gyalogos amùgy mehet, tudd, hogy szabalysèrtèst követsz el.

Èn kènyelmesen feltekerek a Nagy-Hideg hegyre is. Ha neked annyi energiàd van, hogy agresszìvan kezeld a gyalogosokat, pàr mèter tekerès nem fog megàrtani, legalàbb levezeted a felesleges feszkót.

2016. júl. 7. 19:23
 12/29 A kérdező kommentje:

A feszkó az agyatlan gyalogos miatt van, amit csakis így tudok levezetés helyett megoldani :)

Először messziről dudálok, így garantáltan meghallja, jobb esetben mire odaérek ő félreáll, ha nem ház megérdemli, hogy összef***ssa magát. Mivel általában ugyanazok az emberek sétálgatnak a kerékpárúton - mint írtam egy kis településről van szó, főleg a panelosok itt sétálgatnak - így ha párszor alkalmazom már tanulnak majd az esetből remélhetőleg.

Valójában az a célom, hogy utat adjon anélkül, hogy könyörögni kelljen neki, ne adj isten még ő röhög ki, hogy elállja az utam. Ha legtöbbjük pimaszul, agyatlanul kiröhögi a kerékpárost, hogy "na most jól elálltam az utat", akkor nekem miért kellene velük szemben kedvesnek lennem? Szerintem az ilyen emberek meg is érdemlik. Nyilván egy olyan embernél, aki a kerékpárút szélére lehúzódva gyalogol annak nem fogok a fülébe dudálni (bár a közlekedésével nem értek egyet). Eddig nem is alkalmaztam, mivel szerencsémre/szerencséjükre mikor jöttem-mentem csak olyanokkal találkoztam, akik futottak az út szélén vagy félreálltak mikor látták, hogy jövök, velük nincs gondom.

Ès ha ezt ott is alkalmazod, ahol a gyalogos amùgy mehet, tudd, hogy szabalysèrtèst követsz el.

- Ha ki van az út mindkét végén táblázva, nyilazva, hogy gyalogos közlekedés a túloldalon, akkor szerinted mekkora az esélye, hogy gyalogos is mehet ott? Jó hogy nem azt mondod számukra van fenntartva a hely.

2016. júl. 8. 01:03
 13/29 anonim ***** válasza:
73%

" mivel egy faluról van szó, így ha egyszer elgázolnék valakit, annak elterjedne a híre,"

Így az fog elterjedni, hogy "vigyázz, jön az őrült bohócdudás"... :-)

2016. júl. 8. 09:02
 14/29 Alex Fly ***** válasza:
73%
Vagy ha olyan jól ismernek, akkor egy idő után ha zokon veszik az ijesztgetéseidet, majd egy páran leszednek a bringádról és a kürtöt beletörik a seggedbe...
2016. júl. 8. 14:50
 15/29 anonim ***** válasza:
47%

"- Ha ki van az út mindkét végén táblázva, nyilazva, hogy gyalogos közlekedés a túloldalon, akkor szerinted mekkora az esélye, hogy gyalogos is mehet ott? Jó hogy nem azt mondod számukra van fenntartva a hely."

Próbálsz gúnyolódni. Ez csak téged jellemez. Rajtad kívül senki nem mondta, hogy nekik van fenntartva a hely. És kerékpárúton LTK szabad menni gyalogosan. Az, hogy ki van táblázva, hogy a másik oldalt kéne menni valóban azt jelenti, hogy nekik a másik oldalt kellene menni. Ettől még ha ott sétál valaki és messziről jelzem, hogy jövök és lehúzódik, nem fog zavarni, hogy ott van, mert mindenféle erölködés nélkül ki tudom kerülni.

Az, hogy nálatok vannak, akik szándékosan akadékoskodnak, ez idáig nem jött le. Valószínűleg meg lehet oldani agresszívan a dolgot. Kell egy jó nagy husáng és egy lapát, elföldeni a bringa út mellett. Ez is megoldás lehet. (Érzed a gúnyt, amit bevezettél a témában?)

Én elmondtam, hogy én mit szoktam. Ha azt látják, hogy felkapom a vizet a heccelésükön, valószínűleg látják, hogy elérték a céljukat és folytatni fogják. Ez csak feltevés, de többnyire beválik. Ha kedves vagyok velük és higgadtan kezelem a helyzetet, meg (ez is csak tapasztalat), hogy megunják.

De te a hangosan dudáló bohócos figurát akartad választani. Ez meg a te megoldásod. Én elmondom, hogy nekem ez nem tetszik és szerintem felesleges energiákat hoz létre. Neked meg ez után is teljesen jogodban áll ezt használni. A következményeket meg vállalnod kell!

Ha egy másik kerékpáros úton fogod ezt használni, ami szintén lakott területen kívül van, tehát a gyalogos járhat rajta szabályosan és te megijeszted, akkor büntethető (és bunkó is) leszel. De ha csak az adott szakaszon használod, akár még fenyítésnek, agresszív válasznak jó is lehet.

2016. júl. 10. 16:52
 16/29 anonim ***** válasza:
100%
Majd mesélj, milyen reakciókat váltasz ki - érdekel a történet vége.
2016. júl. 13. 21:11
 17/29 A kérdező kommentje:

Semmi extrát igazából, eddig csak tegnap használta. Mostanában a nagy meleg majd tegnap az eső miatt kevesebben lézengenek a kerékpárúton gyalog.

Tegnap az út elején két nő ment elállva az egészet, elég volt a csengőt használni mert az egyik attól is beugrott a másik elé hogy " jesszusom de megijedtem", majd az út közepe táján k3t kamasz egy fiú és egy lány szintén elállták az utat itt is elég volt a csengő, mert a fiú attól is arrébb ugrott egy " mi a f*** aszta k*r** élet de megijedtem" kíséretében. Nem értem miért ijedeznek és lepődnek meg ennyire a kerékpárúton egy biciklistől , komolyan mintha én járnék rossz helyen.

Az a csengő sikerének titka, hogy nem messziről csengetek,hanem megvárom míg fél méterre leszek tőlük és a sarkukban hosszan hirtelen csengetek, így nincs idejük nyugodt körülmények között megemészteni hanem arrébb ugranak tehetetlenül.

A dudát tegnap visszafele használtam csak mert a kerékpárúton egy ember a kerékpárját tolta mellette három pedig csordában kísérte és a csengőre nem reagáltak de a dudától beszaladtak a fűbe.tehát összességében sikeres a dolog.

2016. júl. 15. 09:30
 18/29 Alex Fly ***** válasza:
73%

Addig csengeted le őket fél méterről, amíg majd valamelyik ijedtében eléd ugrik.

Mellesleg jóval kevesebb gyalogost látok kerékpárúton csalinkázni, mint ahány kerékpárost járdázni. És speciel ilyenkor nekem aztán csengethet. Vagy akár dudálhat is.

2016. júl. 15. 10:16
 19/29 anonim ***** válasza:
35%

"Nem értem miért ijedeznek és lepődnek meg ennyire a kerékpárúton egy biciklistől , komolyan mintha én járnék rossz helyen. "

Ezt eddig is tudtuk, hogy nem érted, pedig elmondtuk már.

2016. júl. 16. 20:59
 20/29 A kérdező kommentje:

"Mellesleg jóval kevesebb gyalogost látok kerékpárúton csalinkázni, mint ahány kerékpárost járdázni. " - Elképzelhető, én személy szerint az úton szoktam közlekedni, mivel ott gyorsabb,nem kell gyalogosokat kerülgetni. Nálad az a probléma, nálam ez, a kettőt nem lehet összevetni, hisz én sem mondtam rád, hogy az említett kerékpárúton te sétafikálsz, hiszen - itt ha eddig nem sikerült feldolgoznod - egy kifejezett kerékpárútra vonatkozik a kérdés nem pedig általánosságban a kerékpárutakra. Például kerékpároztam már az alföldön Szegedről egy faluba 30 km-t, ott egy gyalogos sem volt valóban. Természetesen teljesen jogos, hogy te nem állsz arrébb a járdán, ha jön egy kerékpáros, de a kettőt nem gondolom, hogy ennél a kérdésnél kellene összevetni vagy megvitatni. Én is felhozhatnám, hogy egyes folyókban, bányatavakban ha nem lehet fürdeni miért fürdenek, de mégsem teszem, mivel a kettő nem kompatibilis, ha téged a járdán közlekedő kerékpárosok zavarnak és megoldást szeretnél rá nyiss egy új kérdést, ugyanis én egy konkrét kerékpárúton szaladgáló gyalogosok eltávolítása, járdára való átterelése miatt tettem fel a kérdést.

"Nem értem miért ijedeznek és lepődnek meg ennyire a kerékpárúton egy biciklistől , komolyan mintha én járnék rossz helyen. "

Ezt eddig is tudtuk, hogy nem érted, pedig elmondtuk már.

"

Elmondtad? Nem hiszem. Te talál jogosnak találnád, hogyha autóúton egy gyalogos menetirány szerinti jobboldalon az út közepén előtted sétálgatna és mikor rádudálsz meglepődötten nézne, hogy mit akarsz, ő jó helyen megy? Nem hiszem, bár gondolom erre is van egy remek, számodra elfogadható magyarázat.

Egyébként ma beszéltem egy kresz iskola tulajdonossal, aki kreszt is oktat és ismeri az említett szakaszt, kértem tőle is tanácsot, hisz itt nagyrészt csak gyalogospárti, kreszt nem ismerő emberek válaszolnak. Elmondtam neki, hogy én rendőrt még nem láttam erre, hiába jelentettem be, ő pedig mondta, hogy szokott látni errefelé napközben rendőrautót, egyszer épp látta is, hogy egy gyalogos nagyon sietős léptekkel haladt a kerékpárút közepén valószínűleg a vasútállomásra (egy vasúti átjáróba torkollik a járda és a kerékpárút is), a rendőr megállította a gyalogost és megbírságolták 10 000 forintra, így hogy jól induljon a napja a vonatot is lekéste és kapott büntetést is.

Szóval hiába takaróztok a járdán kerékpározókkal, itt nem erről van szó. Persze elmondta, hogy valószínűleg a gyalogosok nincsenek tisztában a kresz szabályokkal, tudatlanul így azt gondolják, hogy ott is gyalogolgathatnak, de ezek szerint olvasni sem tudnak sem értelmező képességük nincs, mivel nagy betűkkel ki van írva és nyilazva ábrák kíséretében, hogy gyalogos közlekedés a túloldalon.

2016. júl. 18. 11:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!