Ha 50 helyett 63-al megyek akkor még nem büntet?
11-re:
Nincs kisebb fokú gyorshajtás nevesítés a rendeletben. Vagy a rendelet szerint lépi túl valaki, akkor ennek a szabálysértésnek a büntetési tétele a megadott sebességhatárokon belül 30000 forint, ha azt is túllépi, akkor 45000 forint, és emelkedik egészen 300000 forintig.
A 11-ben idézet szöveg nem tőlem származik, hanem számos, közlekedéssel kapcsolatos jogi kérdezz-felelek oldalon megtalálható, jogász válaszában, s betűre azonosan. Nyilván nem egymástól másolgatták.
A gyorshajtás szabálysértés, s mint ilyen bírságolható is. A kalkulátorok a közigre vonatkoznak csak. Ugyan utasként ültem csak a kocsiban, de többször találkoztam trafi utáni kiintéssel, s néhány ezer forintos helyszínbírsággal. Legutóbb taxiban ülve, egy hete.
14-re:
Ha megtennéd, linkeld ide azt a "jogi kérdezz-felelek" oldalt.
Ilyen esetben kell kérni a rendőrt, adja írásba az általa mért sebességet és jelezni, nem fizetsz a helyszínen.
Nem fog adni semmilyen papírt lakott területen a bemért 54 km/h sebességről, mert a traffipaxok nem az 50 km/h sebességre vannak beállítva, hanem a 65 km/h sebességre, a rendeletnek megfelelően. Emiatt még 63 km/h sebességnél se fog kiinteni.
Magyarán szólva nagyon régen találkozhattál ilyen "kiintésekkel", a jogszabály nem tesz lehetőséget sebességtúllépésnél mérlegelésre, és a traffipaxok önhatalmú beállítására.
Előző:
Gyakorlatilag semmit nem tudsz jól.
Vannak az automata traffipaxok, amik Szombathelyre küldik a fotót. Ha gyorshajtást észlelnek, akkor egyből, mindenféle személyes mérlegelés nélkül. Ezek 50 km/h esetén 68-ra vannak beállítva (nem 65-re).
Valamint vannak a kézi traffipaxok, ezekkel már kisebb túllépés esetén is lehet büntetni, szubjektív mértékű helyszíni bírságot kiszabni. A rendőr dönti el, hogy mennyit. (Amelyiktől konkrétan megkérdeztem, mikor egy lopás miatti tanúskodás miatt volt egy ráérő negyedóránk, az azt mondta, hogy ő 55-től bírságol, és 5 E-rel kezdődő összeggel adja a csekket.)
Ha nem hiszed, te is megkérdezhetsz egy rendőrt, nem fogja eltitkolni.
De különben itt van egy idei cikk a bírságok mértékéről, a lista a gyorshajtással kezdődik:
Ilyen párezres helyszíni bírság esetén nem érdemes kötözködni és nem elismerni (aláírással) a gyorshajtást, mert akkor a rendőr feljelentést tesz ellened, és innen csak felfelé tudod alkudni az összeget.
meg mindig csak erolkodsz es nyomatod a hulyeseget...
a rendor olyan sebessegre allitja a traffit amilyenre akarja
az igaz hogy nem vagy koteles elfogadni a helyszini birsagot, ilyen esetben viszont automatikusan feljelentes lesz belole, ami garantaltan tobbe fog kerulni
#15 A helyszínen nem fizetsz amúgy sem, csak csekket kapsz. Egyébként kapsz róla papírt a pontos paragrafust idézve. Ne okoskodj!
30 éve a jogsimból élek. Háromszor már megbüntettek gyorshajtásért sajnos. Teljesen igazuk volt egyébként.
Az egyik hozzászóló írta, hogy lehet, hogy sietett. Ne vicceljünk már.
Sajnos a legtöbb ember nem érzi át, hogy mekkora felelősség a közlekedésben részt venni.
Valószínű, hogy most kiverem a biztosítékot sok embernél, de én a büntetési tételeket még emelném és a kilométer határokat is csökkenteném.
Senki nem irt olyat hogy a helyszinen kellene fizetni (ez mar jopar eve megvaltozott), es plane nem okoskodtam, pusztan leirtam az altalad tagadott, de a valosagban letezo tenyeket.
A sebesseghatarok 'validitasa' meg ettol eleg fuggetlen kerdes, azt mindenesetre erdemes megjegyezni hogy a kozuti baleseteknek csak elenyeszoen kis reszet okozza az abszolut gyorshajtas (vagyis amikor valaki a megengedettnel gyorsabban megy).
kapcsolodo statisztika: [link]
A legelső válasz például miért 0 %-os?
Ez egy tény, ahol 50-nel lehet menni, ott az automata traffipaxokat 68-ra állítják.
Bármelyik rendőrt meg lehet kérdezni (én is megtettem), ez nem titkos információ. A neten is ezer helyen utána lehet olvasni.
(A helyszíni bírságot nem kell belekeverni, ha erről lenne szó, azt a kérdező tudná - kezében a csekkel -, és nem itt érdeklődne.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!