Ilyen esetben átlehet lépni a sebesség határt?
Pl. ha nem jön ki a mentő egy beteghez, és nekem kell bevinnem a kórházba kocsival? Rendőr megbüntetne akkor is, ha látná, hogy beteggel vagyok?
Csak kíváncsiságból kérdezem :)
Fura gondolatmenet.
Ha a hozzátartozód életéről van szó kit érdekel, hogy esetleg később bünti jön gyorshajtásért.
Én már vittem így kolégát kórházba, sebességhatár betartása eszembe se jutott. A határ az ami még biztonságos.
Volt benne lakott terület 100 környéke ha nem voltak emberek a közelben, országut meg szinte ami kifér a csövön.
Az a lényeg nehogy kinyírjd magatokat vagy valaki mást.
Bocs, most nincs kedvem úkjra részletesen kifejteni! Pár hete volt egy ugyanilyen kérdés, ott hoztam az összes hivatkozott jogszabály forrását és pontos szövegét. Ha akarod biztos vissza lehet keresni.
Röviden a lényeg:
A szabálysértési törvényben büntethetőséget kizáró okként szerepel a "Végszükség". Ott ugyan nem magyarázzák, csak annyit írnak,hogy a definíciója ugyanaz, mint a BTK.-ban.
Tehát ha letraffiznak, és utólag kapsz csekket, akkor ha igazolni tudod a végszükség fennállását a szabálysértés időpontjában, akkor törlik a bírságot. Igazolni tudod pld. a mentődiszpécserrel folytatott telefonbeszélgetéssel ( ők megőrzik, nem kell hogy neked legyen felvéve), és az adott egészségügyi intézmény felvételi naplójának bejegyzésével, hogy tényleg azt és tényleg oda vitted, amit állítasz. Ezt is kikéri a rendőrség ha kell.
Ha megállít a rendőr, és látja, hogy sérült, vagy rosszul lévő embert viszel, akkor ugyanúgy nem fog megbüntetni ( hiszen egyből meg tudja állapítani a végszükség fennállását. Nem fog arra sem időt vesztegetni, hogy ellenőrizze, hogy tényleg beszéltél-e a mentőkkel. Arra ráér később. Viszont a további szabálysértést nem engedélyezheti mivel a vészhelyzet attól kezdve elhárítható más módon is: úgy, hogy az ellátásra szorulót átteszik a járőrkocsiba, és attól kezdve ő, a megkülönböztető jelzését használva, szabályszerűen túllépve a sebességhatárt, közreműködik a rászoruló egészségügyi intézménybe juttatásában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!