Mekkora sebességátlépéstől büntetnek?
Elvileg ez alatt is kaphatsz helyszíni bírságot, de az elmúlt évek alatt nem futottam ilyenbe. Ugye akkor 5000ft-ért 2 autóval 4 rendőr dolozik, így meg elbújva minimuk 30-ért fotóznak.
Valóban, már a legcsekélyebb túllépésért is büntethetnek. Az elterjedt az, ha az objektív felelősség körébe tartozó, közigazgatási bírsággal sújtandó mértékű túllépésért büntetnek . Ez „iparszerűen” zajlik, nemrég emelték 10 nappal a kiküldés jogszabályban megengedett határidejét, hogy biztosan győzzék a postázást.
A 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet 1. mellékletében olvashatod a közigazgatási bírság sebességhatárokat és a bírságösszegeket.
Például, itt is olvashatod a hatályban levő értékekekt: [link]
A mérőeszközök pontatlansága miatt
- 100 km/óra megengedett határig +3 km/óra,
- 10 km/óra megengedett érték felett +10% km/óra
alsó határértékre állítják a mérőeszközöket.
Ez azonban nem feltétlen engedmény akkor sem, ha a járműved sebességmérése abszolút pontos. Ugyanis, ha a mérőeszköz pontosan ennyivel „csal”, azaz mér többet, akkor nincs „engedmény”. Az engedmény annyi, amennyivel kevésbé mér többet az eszköz. Ez a legnagyobb pontatlanság ami előfordul, de nem minden mérőeszköz ennyire pontatlan. Ha abszolút pontos a mérőeszköz, akkor érvényesül teljes mértékben a fenti „engedmény”.
A jogszabály jelenleg hatályos szövege, amit 2012-ben módosítottak utoljára.
1. mellékletben vannak az értékek.
Ehhez még annyit kell tudni, hogy a traffik mérési hibahatára miatt 100-ig 3, afelett 6 Km/h-át "ráhagynak", azt mintegy "jóváírják" az autósnak.
Vagyis lakott területen belül elvben 68 Km/h-ás sebesség felett készül a felvétel. ( 50+15+3). Ez alatt nem fotóznak, mert bár az is szabálysértés, de nem tartozik az objektív felelősség elvének körében, így nyilatkoztatni kellene a tulajt, hogy ki vezetett, azt pedig megtagadhatja.
Ez akkor változik, ha - jellemzően közlekedési akció keretén belül - van megállító rendőr is. Ilyenkor 50-es útszakaszon már 54 Km/h-s sebességnél is bemérnek, és megállítanak, azonban nem közigazgatási bírság, hanem vagy helyszíni bírság, vagy ha azt nem fogadod el, akkor feljelentés.
Bocs, nem akartam duplázni!
csak amíg írtam a választ, közben posztolt az előttem hozzászóló, amit én nem láttam.
30ezreset nem is, de helyszíni bírság során kevesebbet adhat.
Ettől függetlenül tényleg nem találkoztam olyan esettel az elmúlt években hogy megállítsanak, pedig szoktam sietni.
# 6/6 Időpont ma 16:16
Bocs, de butaságot beszélsz!
A rendelet a közigazgatási bírságokkal sújtható szabálysértések köréről szól. Az 1. melléklet azokat az sebességhatárokat és a hozzájuk kapcsolódó fix összegű bírságokat tartalmazza, amelyeknél automatikusan megy a jármű üzembetartójának a csekk. Ha csak traffis rendőr van, vagy fix telepítésű traffi esetén azért állítják be ezekre az értékekre a készüléket (+ mérési tűréshatát), mert itt nem kell bizonyítani/ vizsgálni, hogy ki vezette az autót, mert nem a jármű vezetője, hanem az üzembentartó bírságolható. Az ennél kisebb mértékű sebességtúllépésnél viszont nyilatkozatot kellene küldeni, amit az emberek 99%-a visszaküld annyival, hogy "A nyilatkozattételt megtagadom", mivel a szabálysértési törvény erre lehetőséget ad. Így csak felesleges energia és pénzpocsékolás lenne.
De ez nem jelenti azt, hogy 50-es szakaszon az 54-ért ne büntetnének, ha van megállító rendőr is traffis mellett.
Akkor is követsz el szabálysértést, csak az nem tartozik közig. bírság hatálya alá - de attól még szabálysértés, éppen úgy mint rengeteg más szabálysértés is van, ami nincs benne a hivatkozott rendeletben.
Ebben az esetben a Szabálysértési törvény következő szakaszát sérti:
"178. Közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése
224. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletben (a továbbiakban: KRESZ) meghatározott közúti közlekedés szabályait megszegi, ha a 217-222. §-a szerinti szabálysértés nem valósul meg, szabálysértést követ el."
"Ettől függetlenül tényleg nem találkoztam olyan esettel az elmúlt években hogy megállítsanak"
Nem is jellemző. Általában csak országos, vagy budapesti elrendelt közlekedési akciók során szerveznek ilyen szolgálatot.
De pld. abban a kerületben, ahol édesanyám lakik havonta 1 -2 alkalommal rendszeresen mennek ki úgy a járőrök a 30-as övezetbe, hogy hárman mennek, kiteszik a "háromlábút" az egyikük kezeli, a másik kettő meg lejjebb vár az autóval és szedi ki azokat, akik belefutottak, aztán osztják a csekket veszettül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!