Abban az esetben, ha a szabálytalanul átkelő gyalogost elüti egy szabályosan közlekedő autó, miért vonják felelősségre a sofőrt?
Egy újságcikkből idéznék:
"vasút- és a városi buszállomás közötti gyalogátjáró mellett ütötte el az úttesten szabálytalanul átkelő 50 éves férfit. Incze L., a Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint az autóvezető nem volt alkohol befolyása alatt. Az ügyben gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt indítanak eljárást."
Ez számomra valahogy nem logikus.A gyalogos volt a hibás.
Ha az út közepén sétál valaki, az nyilván szabálytalan.
De ha sofőr látja, van ideje megállni, de mégis elüti, akkor ő is hibázott.
Nem írják, hogy felelősségre vonták a sofőrt, hanem hogy eljárás indul. Nyilván ki kell vizsgálni, hogy mi történt pontosan.
Egyébként én is utálom a szabálytalan gyalogosokat.
Eljárást indítottak, ami minden esetben kötelező, ha sérülést eredményez egy baleset. Nyilván könnyű (8 napon belüli volt) a gyalogos sérülése, azért "Testi sértés" és nem "Közúti baleset okozása" miatt indult eljárás.
Elsőre egyértelmű hogy a gyalogos a hibás, de azt is vizsgálják, hogy a sofőr esetleges vétkessége fennállhat-e, ami miatt nem tudta a balesetet elkerülni. Pld. ugye első körben az ittas vezetés lehetőségét már ki is zárták - de még számos olyan lehetőség van, ami megállapíthatja, hogy a sofőr szabályszegő viselkedése is(!) közrejátszott a baleset bekövetkeztében.
Ha ilyen nem találnak, akkor őt nem fogják felelőségre vonni.
A gyalogost mindenképpen felelősségre vonják, csak őt büntető-, hanem szabálysértési eljárásban.
"ugyan is a rendőrök helyszíni birságát ránk terhelték"
Pontosabban: szerintem volt a csekk mellett egy szabálysértési határozat is. Igaz?
Helyszíni bírságot a helyszínen szabnak ki, és csak akkor, ha a szabálysértő elismeri a felelősségét és az aláírásával igazolja, hogy vállalja a bírság befizetését. Egy ilyen nyomtatványt kap:
Meg egy ilyen csekket:
1 hónap után nem küldenek ki helyszíni bírságot, az már egy szabálysértési eljárás végén született, szabálysértésben határozattal kiszabott bírság.
kedves # 5/6,
valóban rosszul fogalmaztam mert a helyszínelés költségeit kellett kifizetnünk és az nem helyszíni bírság. azaz mivel mi voltunk a hibások ezért nem az állam pénzét emésztette meg a balesetünk.
" mert a helyszínelés költségeit kellett kifizetnünk és az nem helyszíni bírság"
Közel 20 éve vagyok rendőr, de ilyent még nem hallottam!
A rendőr alaptevékenysége nem tartozik az eljárási költségek közé, az nem plusz költség.
Egy traffipaxos bírságnál sem fizettetik ki a bírságon felül a fotó eljárási költségét. Ha egy boltban lopáson kapnak, és kimegy a rendőr hogy előállítson, akkor sem számlázzák ki az előállítás és jegyzőkönyv készítés költségét. Eljárási költségként pld. kirendelt szakértők szakértői díját szokták kifizettetni, de az meg nagyságrendekkel nagyobb összegnél kezdődik. ( Pld. egy ittas vezetés miatti vérvétel véralkoholszint vizsgálata meghaladja a 100 000 Ft-ot.)Vagy pld. az idézett tanúknak kifizetett utazási költségtérítést.
Biztosra veszem, hogy valamit félreértettél - az nem lehet más, mint szabálysértési bírság.
Ha tudod küld már el privátban a határozat beszkennelt képét!
Kíváncsivá tettél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!