Piros jelzés közben felvillan egy jobbra kanyarodást engedélyező kiegészítő fényjelzés. A második helyen álló jármű kikerülheti-e az előtte álló járművet, hogy ő jobbra kanyarodhasson?
Szerintem nem. Viszont ez a kérdés azért fogalmazódott meg bennem mert én álltam elől egy kismotorral. Jobbra akartam kanyarodni ám mikor a zöld nyíl felvillant én berakram sebességbe a motort és elindultam. Ez kb 3 másodperc. Elindultam és a tükrömben feltünt egy sx4 ami épp azon volt, hogy kikerüljön és elforduljon jobbra. Megálltam és kézzel lábbal megérdeklődtem mi a fenét csinál. Erre mutogat, hogy menjek már mi van már...
Elhiszem, hogy siet de ha átmegy rajtam akkor tuti elkésik....
"én álltam elől egy kismotorral. Jobbra akartam kanyarodni"
Van egy olyan érzésem, hogy erről a Suzukis valamiért nem szerzett tudomást! Segédmotoron kevesebben használnak irányjelzőt, mint BMW-ben, és azt se gondolom, hogy jobbkezes fél-Krisztus állásban vártad a lámpaváltást!
"ám mikor a zöld nyíl felvillant én berakram sebességbe a motort és elindultam. Ez kb 3 másodperc. Elindultam és a tükrömben feltünt egy sx4 ami épp azon volt, hogy kikerüljön és elforduljon jobbra."
Itt a sorrend nem volt megfelelő, hiszen induláskor előbb jön a tükör mint a gázkar!
A KRESZ megengedi, hogy személygépkocsival egy nyomon haladó járművet sávon belül kikerüljenek, sőt előzni is szabad ezeket akár záróvonal és előzni tilos hatálya alatt is.
Végeredményben nem történt semmi különös, és valószínűleg nem is történt volna semmi, akkor se ha nem állsz meg veszekedni. Ha rendes ívben fordulsz, akkor az autós szépen elmegy melletted külső íven.
Ha nem foglalkoznék ennyit a kocsimmal, akkor le is löknélek vele az útról. Jó nagy bunkó vagy hogy biciklivel egy egész sávot el tudsz foglalni.
"A KRESZ megengedi, hogy személygépkocsival egy nyomon haladó járművet sávon belül kikerüljenek, sőt előzni is szabad ezeket akár záróvonal és előzni tilos hatálya alatt is."
Igen, ha van olyan széles a sáv, hogy biztonságos oldaltávot tudj tartani, az említett példában pedig szerintem nem volt akkora. És ha nincs annyi hely, akkor szépen marad mindenki mögötte abban a sávban.
Egy álló motoros mellett 10km/órával elgurulni nem kell nagy távolság, nem értem mi ez a nagy problémázás. Ha te állsz a dugóban és a motorosok/biciklisek középen elhúznak úgy, hogy centikre megy a tükrödtől, akkor nincs ilyen rinya, ez érdekes. Pedig legyünk őszinték, motorral lassan haladva könnyebb kibillenni az egyensúlyból mint lerakott lábbal állni, tehát a motoros kellene nagyobb oldaltávot hagyjon ha lassan megy az álló autósok között nem pedig fordítva (vagy láttatok lassan guruló autóst eldölni??).
Szerintem nem vagyok paraszt. Engem a szüleim más emberekkel való együttélésre tanítottak. Ha biciklizek, akkor nem a sáv közepén szambázok, hanem lehúzódok hogy az autósok ne kelljen kísérgessenek állandóan. Ugyan így a fent említett kereszteződésben is lehúzódva várok, ha van hely akkor kanyarodunk együtt, ha nincs akkor majd követ. Tény hogy benne van a pakliban hogy elsodorják az embert, de nem mindennapos dolog. Ha a sáv közepén bohóckodsz, ennek az esélye is nagyobb, hiszen az ember mérgelődik hogy miért kell a gyökeret kövesse, de akár még be is dobhat biciklivel az árokba (tudom, te erős vagy, téged nem).
A lényeg hogy nem egymás akadályozásán kell legyen a hangsúly, hanem illene törekedni hogy békésen mindenki foglalkozhasson a saját dolgával.
Ez a kérdezőre is igaz, ha már egyszer elaludt a kereszteződésben, akkor ne sírjon a szája ha kikerülik.
A motoros iránytartása lehet bizonytalan, honnan tudod mennyit fog cikcakkozni mikor elindul?
Ha meg a lámpánál előregurul max leszedi a tükröd vagy a fényezésed, te meg úgy fellököd autóval mint a szart, esetleg magad alá is gyűröd. Arról nem is beszélve, hogy az egyik eset szabályos a másik nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!