Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » B kategóriás jogosítvány...

B kategóriás jogosítvány nélkül lehetek kamionsofőr?

Figyelt kérdés

21 éves vagyok, és kb. 3 éve "betegesen" rajongok a kamionokért, a kamionozásért és a kamionos életért. Hihetetlenül hangzik, de elméletben tisztában vagyok mindennel amit egy kamionosnak tudnia kell erről a szakmáról. Egyfajta "önképzésbe" kezdtem, sok oktatú jellegű írás elolvasásával, és videó megnézésével, melyeket teljesen meg is értettem, sőt saját magamnak "feladatokat" is adtam pl. tachográf kezelés, aetr rendelet, 561-es rendelet stb. Családomban senki sem kamionozik. Vhogy már az elejétől nagyon ráéreztem erre a dologra.

Személyautók engem egyáltalán nem vonzanak, ezért feleslegesnek is tartom a B jogosítványt (az erre fordítandó pénzt is inkább félretenném a C jogsira). Viszont láttam, hogy egyik autósiskolánál előfeltétel a B jogosítvány, máshol viszont nem, legalábbis nem írták. Ha vki tud segíteni, azt előre is köszönöm!

2016. jan. 31. 10:44
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
B kategóriánál is rohadt messze vagy az átlagos soförtől az utolsó vizsgád után, ugyanez igaz a C-re is. Igaza van Bevíz Eleknek, amíg még egy személyautót sem tudsz elvezetni, ne vágyakozz egy 40 tonnás szerelvényre. Ha akkora érzéked van a vezeteséhez mint Michael Schumachernek mondjuk, akkor is veszélyes lenne minden tapasztalat nélkül kamionba ülnöd. Ezt a szabályt nem szivatásnak találták ki. Először vezess személykocsival 20-30 000 kilométert és utána gondolkozz azon, hogy kamionozni akarsz e.
2016. jan. 31. 20:47
 12/19 Beviz Elek ***** válasza:

Ez nem olyan mint egy gyári szalagmunka hogy betanítsanak és csak csináld, minden megy magától.

Levezetsz 30 évet és előfordulhat hogy egy teljesen új szituációval találkozol, tehát nem tudsz mindenre felkészülni.

Ezt így előre nem tudod megéeteni. Tedd le a B-t, menj be Pestre, kocsikázz a tömegben, vezess le jósokezret hogy érezd az autót, tudd finoman kezelni, majd ülj be egy kezdő mellé.

Amikre jó: megtudod hogy nem olyan mint a szimulátor, rájössz hogy milyen váratlan dolgokkal kell számolnod és ha megtanultad normálisan kezelni az autót, akkor rájössz hogy milyen rosszul vezet egy kezdő.

2016. jan. 31. 21:13
 13/19 anonim ***** válasza:

Ha valóban nincs még B kategóriád, akkor te még nagyon messze vagy attól, hogy kamion volánja mögé ülj, nem is értem a magabiztosságodat. Még személykocsit sem tudsz vezetni ember. Meg kell tanulni a forgalomban részt venni, ehhez km tízezrek kellenek és még akkor sem vagy gyakorlott sofőr.

A kamion vezetése egy foglalkozás, ott nincs nagyon idő alap vezetési dolgokat megtanulni, még gyakran egy olyan sofőrnek is szokni kell, aki azelőtt furgonnal vagy kisebb, mondjuk 7.5 tonnás teherautóval már gyakorlatot szerzett. 5 tengely van alattad, max terheléssel 40 tonna, 4 méter magas, hatalmas holttér, szűk helyekre kell odatolatni rakodáskor, tükörből. Ha véletlenül túlmész egy letérésen mehetsz a világba míg megfordítod valahol.

Szóló autóval nem tudsz tolatni, nemhogy pótkocsival. Ez olyan mintha meg akarnád mászni a Mount Everest - et, aztán még a Svábhegyen sem jártál volna még.

2016. jan. 31. 22:19
 14/19 anonim ***** válasza:
Persze hogy lehetsz, megveszed ezt: [link]
2016. febr. 1. 23:00
 15/19 anonim ***** válasza:

Végigfutottam a hozzászólásokat és úgy tűnik, mintha nem írta volna senki a legfontosabbat: tapasztalat nélkül melyik cég bízna rád több 10 milliós kamiont és rakományt?

Ha tényleg ezt szeretnéd, gyorsan tegyed le a B jogsit és tanulói idő alatt menjél el fuvarozni egy pékségbe, tescoba, stb..

A további jogsik megszerzésében van olyan cég, ami vállalja az oktatás és vizsgaköltségeket (persze megfelelő feltételek mellett). Nézzél jól körül.

2016. febr. 3. 09:26
 16/19 anonim ***** válasza:

kérdező: ne hallgass ezekre a vészmadarakra, úgy értem persze igazuk van, hogy ez nem csak úgy van stb... de azért nekik sem kellene így a földbe döngölni téged. Ha rajongsz értük akkor már egy jó pont, mert sok kamionos meg utálja amit csinál (persze ez van amikor csak később alakul ki), mert épp a hadseregben vagy munkaügyin keresztül ingyért letették a jogsit és mást nem tudnak kezdeni magukkal...

Kell a B, tetszik vagy sem, és azért kellene vezetgetned, hogy egy kis rutint szerezz, mert amikor én teherautóra vizsgáztam azért húztak meg mert nem mertem megelőzni az előttem döcögő traktort (nem éreztem biztonságosnak stb...), aztán 5 ezerért beletankoltam a kocsiba és egész nap azon az úton járkáltam és előzgettem mindent, aztán adott annyi rutint hogy már teherautóval is könnyebben ment a dolog.

Szóval tedd le a B-t, aztán mehetsz rögtön C-re úgy tudom, és 2 év múlva E (pótkocsi).

Annyit tehetsz, hogy leteszed a B-t és C-t, aztán elmész egy nemzetköziző 7,5 vagy 12,5 tonnás teheruatós céghez aki kezdőket is felvesz, így szerzel nemzetközi tapasztalatot és mire meglesz az E már simán válthatsz.

De azért elmondom hogy nem kevés pénz ez az egész :D Egyrészt a jogsi másrészt a kellékek, amik nélkül elég rossz lesz. Laptoptöltő áramátalakító, gázfőző, vizeskannák, munkafelszerelések stb... Sok kicsi összeadódik rendesen

2016. febr. 4. 19:33
 17/19 anonim ***** válasza:
Utolsó értékelem a pozitív hozzáállásod, de aki matchboxnak hívja a személyautót és azt sújkolja, hogy neki az totál felesleges annál súlyos hozzáállásbeli gondok vannak. Ha még egy tesco parkolóban sem tudnál normálisan parkolni, akkor mi a jóistent akarsz egy kamionnal csinálni? Egyáltalán honnan veszed, hogy van hozzá érzéked meg, hogy bírnál heteket egy fülkében tölteni több ezer kilométerre otthonról?
2016. febr. 4. 21:13
 18/19 anonim ***** válasza:

A téma kissé lefutott, de az alapkérdés marad : mi szükség van a B kategóriára annak, aki nem akar személygépkocsit vezetni, csak teherautókat, buszokat, kamionokat?

Látszólag jó érv : szerezzen jártasságot forgalomban. Tudja mindenki, a teherautók-buszok-kamionok vezetése eltérő a személyautókétól, ilyen járművekben a gyakorlott B kategóriás is csak zöldfülű kezdő. Ráadásul nem hajthat be olyan szakaszokra, amivel egy személyautóval igen.

De a továbblépés csak a B kategória meglétével lehetséges, ha tehát, valaki a megszerzésétől számítva 2 évig NEM vezet személygépkocsit, minden további nélkül elvégezheti a C és a többi kategóriát. Vagyis elképzelhető, hogy a végén olyasvalaki fog beülni kamionba, aki csak az oktatáson vezetett személyautót.

2016. febr. 9. 10:18
 19/19 anonim ***** válasza:

Igen ez igaz, nincs rá garancia, hogy az illetőnek van gyakorlata személykocsiból, de még mindig több rá az esély mintha nem is lenne neki. :D

Meg egyébként ha majd eljustz oda, hogy C akkor látni fogod, hogy ott már nem úgy működik a dolog, mint a B-nél, hogy a szádba rágnak mindent, nagyon sokmindenről feltételezik, hogy tudod. Egyébként ha sokat vezettél és van hozzá érzéked, akkor tényleg jobban fog tetszeni a kamion mint a kisautó és könnyebb is lesz, legalábbis nekem az volt.

Régen nem volt előfeltétel a B. Ismerek olyan öreget akinek van A,C,D,E meg még a kismotort is megcsinálta. Gyakorlatilag midnent vezethet csak személyautót nem. :D

2016. febr. 9. 12:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!