Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » B kategóriás jogosítvány...

B kategóriás jogosítvány nélkül lehetek kamionsofőr?

Figyelt kérdés

21 éves vagyok, és kb. 3 éve "betegesen" rajongok a kamionokért, a kamionozásért és a kamionos életért. Hihetetlenül hangzik, de elméletben tisztában vagyok mindennel amit egy kamionosnak tudnia kell erről a szakmáról. Egyfajta "önképzésbe" kezdtem, sok oktatú jellegű írás elolvasásával, és videó megnézésével, melyeket teljesen meg is értettem, sőt saját magamnak "feladatokat" is adtam pl. tachográf kezelés, aetr rendelet, 561-es rendelet stb. Családomban senki sem kamionozik. Vhogy már az elejétől nagyon ráéreztem erre a dologra.

Személyautók engem egyáltalán nem vonzanak, ezért feleslegesnek is tartom a B jogosítványt (az erre fordítandó pénzt is inkább félretenném a C jogsira). Viszont láttam, hogy egyik autósiskolánál előfeltétel a B jogosítvány, máshol viszont nem, legalábbis nem írták. Ha vki tud segíteni, azt előre is köszönöm!

2016. jan. 31. 10:44
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
Törvényi feltétel a B kategóriás jogsi megléte, szóval maximum elfelejtették odaírni.
2016. jan. 31. 10:57
 2/19 anonim ***** válasza:
100%
Ha annyira tisztában vagy a kamionos dolgokkal, akkor azt is tudhatnád, hogy a C-nek előfeltétele a B. Ráadásul meg kell várd míg nem kezdő vezető leszel, tehát B kategória megszerzésétől még 2 év.
2016. jan. 31. 12:26
 3/19 Beviz Elek ***** válasza:

B, C, E, GKI, digikártya, páv2. Így hirtelen ennyi ugrik be hogy szükséges.

Ja, friss jogsival csak szutyok helyen fognak foglalkoztatni

2016. jan. 31. 12:40
 4/19 anonim ***** válasza:
Ha nem akarsz veszélyes árut szállítani elég a páv3.
2016. jan. 31. 12:44
 5/19 anonim ***** válasza:

Ezt most hogy? Minden vezetési gyakorlat nélkül rá akarsz ülni egy 40 tonnás kocsira, úgy, hogy még személykocsit sem vezettél?

Az egy dolog, hogy kened - vágod az 561 - et, "meg ráéreztél a dologra", csakhogy itt évi 120 - 130 ezer km - t kell vezetni, nyerges autóval tolatni, stb, mindezt időre, csak ha egy tükröt odacsapsz 150 ezer forint a kár, télen csúszkálni, stb. Más ám videón, meg számítógépen. Előbb csak kéne pár év gyakorlat személyautóval. És így is van az életben. B, C, majd E kategória.

Ez most olyan, mintha jönne valaki, hogy nem tud biciklizni, de rá akar ülni valami Hayabusa szerű rakétára.

2016. jan. 31. 14:54
 6/19 Beviz Elek ***** válasza:
Elég a páv3, de időben, anyagilag annyi mint a 2. Nálunk a családban senki nem szállít veszélyesárut, de mindenkinek páv2 van, miért ne ha nincs szinte semmi különbség?
2016. jan. 31. 17:51
 7/19 A kérdező kommentje:
ja-ja értem, utána néztem én is dolgoknak, nem is értem miért nem ezzel kezdtem! :) de most ok, hogy leteszem meg várok 2 évet, de ha a 2 év alatt csak annyit megyek személyautóval amennyit a tanulóautóval kell menni, és utána megyek kamionra akkor az szinte olyan mintha meg sem lenne a B jogsim, márpedig engem aztán egyáltalán nem érdekelnek a "matchbox"-ok, a vezetgetésük meg főleg!
2016. jan. 31. 17:59
 8/19 anonim ***** válasza:
Hiába olyan, meh nem olyan, kell a B kategória és kész. Ezen kár lamentálnod...
2016. jan. 31. 18:06
 9/19 Beviz Elek ***** válasza:
100%

Lehet hogy nem akarsz a személyautókkal foglalkozni, de nem árt azzal is gyakorolni picit.

Teherautóval/kamionnal elképzelhetetlen hogy ne kelljen soha szük helyre parkolni. Nem árt ha személyautóval profin nyomod, egy zsebkendőre és hihetetlen helyekre be tudd rakni (ha jó sofőr akarsz lenni).

Tedd le a B-t és gyakorolj, ha nincs benned tehetség akkor ne költs egy zsák pénzt a többire.

Lehet hogy csak matchbox a kisautó, de ráteszel egy utánfutót és lehet tolatni. Ugyan az a lényege mint a kamionnak, csak a tengelytávok mások, tehát másképp viselkedik. Ha van tehetséged és izzadás nélkül letolatsz egy gokart pályát (kisautó+utánfutó), akkor egészségedre, csináld a többit.

Jogsi és tapasztalat nélkül nem tudom egyébként mire ez a nagy arc. Ez nem úgy működik hogy bepattansz és nyomkodod a pedálokat meg kormányt tekergetsz. Rengeteg millió dolog van a vezetésben amit meg kell tapasztalnod, ezekre nem tudsz felkészülni a kreszből és a gta-ból.

Csak egy megtörtént példa: lakott területen mindenhol 50, de jó az 60nak. Tolod befelé az M3ason, törékeny cuccok hátul, stb. Személyautósok 90 környékén, 1-1 jobbra menne de unnak mögötted menni, ezért megelőznek, bevágnak eléd, majd fékeznek hogy lekanyarodjanak.

Nem mindegy hogy régi sofőr vagy, rendszeresen nézed a tükröket és az autók mozgásáról már tudod hogy kinek mi a terve (igen, van ilyen).

Vagy B tapasztalattal de friss E-vel lavírozol a városban

Vagy teljesen tapasztalatlanuk 40 tonnával örülsz ha a két vonal között tudsz menni, izzadsz mert minden új és friss jogsival nem tudod lereagálni a dolgokat.

Ülj be egy friss jogsis mögé (B), rángatja a kormányt, meggondolatlan, szerencsétlen, rosszul veszi a kanyart, határozatlan, stb stb. Ígx akarsz te nemzetköziben mondjuk Londonban beszorulni egy szűk utcába? Vicc vagy koma.

2016. jan. 31. 18:50
 10/19 A kérdező kommentje:
9-es: jó igazad van, gondolom sofőr vagy, de az autós oktatónak pont az lenne a feladata nem, hogy ilyenekre felkészítse a tanulót, meg megtanítsa hogy hogyan kell biztonságosan közlekedni, utána meg ha már hozzászokik az ember akkor már csak javulni tud a rutinja, nem igaz? meg ha jól tudom egyes cégeknél van betanítási időszak, tehát amíg balf.sz vagyok addig úgyse engednek egyedül menni
2016. jan. 31. 20:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!