Intézkedhet és büntethet-e a rendőr sima koccanásnál - egy az út jobb oldalán parkoló autó tükrét "vittem el" miközben elmentem mellette - ha épp arra jár, miközben mi már töltjük a betétlapot, mivel elismertem a felelősséget?
A vétlen sofőr is mondta nekik, hogy minden oké, töltjük a betétlapot. Véleményem szerint ez sima biztosítási ügy ebben az esetben.
Ráadásul a büntetésre csak a szabálysértési törvény 224-et vezette fel, ami magyarra fordítva annyit tesz, hogy "aki a KRESZ szabályait megsérti, szabálysértést követ el".
De olyan KRESZ szabályt nem találtam, amit megsértettem volna.
Mert a kikerülésre az előzés szabályai vonatkoznak, azok pedig a következők.
34. § Előzés
(1) Előzni abban az esetben SZABAD, ha
a) az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy - figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre - az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja;
b) az előzni kívánó jármű előzését más jármű nem kezdte meg;
c) az előzni kívánó jármű előtt ugyanabban a forgalmi sávban haladó másik jármű előzési szándékot nem jelzett;
!!!d) az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot LEHET tartani;!!!
e) a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni.
Bementem a rendőrségre, és ott a "d" pontra hivatkoztak, ami szerintem nem áll meg, mert jól mértem fel, hogy LEHET megfelelő oldaltávolságot tartani, csak elb..tam.
Az ügyetlenségre pedig nem találtam szabályt.
Szóval, joguk volt-e egyáltalán intézkedni egy ilyen esetben, és ha igen, akkor jogos-e a büntetés?
A rendőr minden szabálysértés miatt szabhat ki bírságot, ami a szabálysértési törvényben szerepel. A közúti baleset okozása is szabálysértés, mely során a 2012. évi II. tv. alapján bírságot szabhat ki, hiszen balesetet okoztál.
Ez független a baleseti bejelentő laptól. A szabálysértés nem egyenlő a biztosító felőli jelzéssel. Teljesen jogszerű volt a bírság.
"Előzni abban az esetben SZABAD, ha az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot LEHET tartani;!!!" Szerinted, ha baleset lett belőle, akkor sikerült a manővered? :)
Az oldaltávolság tartására van konkrétan meghatározott, centiben számszerűsített szabály? Mondjuk az előzéshez szükséges menetsebesség függvényében, táblázatba foglalva?
Hány centi be nem tartása az, ami már szabálysértés?
Konkrét mértékegység nincs.
KRESZ vizsgán sem fogja minden előzés előtt lemérettetni veled a vizsgabiztos, ha hibázol, akkor megbuksz.
Vezetői engedéllyel, ha hibázol, megbüntetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!