Melegben a téli gumi ugyanolyan veszélyes mint hidegben a nyári gumi?
Gyakorlati tapasztalat, hogy a téli alig rosszabb, mint a nyári (tapadás). Ezen tapasztalatokat visszaköszönni láttam olyan tesztből is, amiben szerepelt mind téli, mind 4 évszakos, mind pedig nyári gumi. A téli gumiknak jórészt kisebb a gördülési ellenállás (barázdáltság), ezáltal a fogyasztás is(!), ami logikus, a nyári gumik tapadása pedig épp emiatt, a nagyobb úttal érintkező felület miatt jobb. Nedves úton egy jó nyári jobb, mint a téli, hiába annak bordázottsága.
Nem különösebben kíméletes, néha akár csúszáshatáros használattal (évi kb. 15 ekm futás) is simán ment legalább 3 szezont a barum téli. Ebben volt olyan is, amikor napi Bp-Győr-Bp autópályán v. főutakon.
Azért nem előnyös télit nyáron, mert télre min 4 mm minta kell/előírt. Márpedig hóban - ahogy a jelen tél megmutatta - szinte csak ez számított. Óvatos/nyugodt, nem gumietető stílussal (pl. kanyarodási sebesség, gáz/fék intenzitás) egy kopásállóbb téli mintája nem válik túl hamar a nyarak(!) áldozatává.
Annak kevéssé látom értelmét, hogy tartsak télit és nyárit, amiből mindkettő garnitúra előbb öregszik el, mint elkopna. Márpedig pl. USA-ban tudtommal tilos 6 évnél öregebb gumit feltenni. Ez, még ha alaptalan is, akkor sem cáfolja meg a tényt, hogy egy friss gyártású gumi sokkal jobban tapad, mint ugyanazon márka és típus kikeményedett(ebb) példányai.
Jajjajjaj!
Ez a 22.48-as "autómérnök" tegnapelőttről.
Ez aztán mindenhez ért, a helyesírást leszámítva.
Autómérnök: Amit tegnap írtam az azért írtam h vedd észre a stílusod. Az cinikus megjegyzés volt a részemről és nem dicséret. Elhiszem h értesz hozzá nem is kicsit hanem nagyon csak ahogy így elmondtad ezt a nyáron télikabát hasonlatot kicsit úgy jött le h mekkora hülye vagyok h ezzel nem vagyok tisztában. Ezért írtam azt h én is tudnék olyat mondani amihez te nem értesz mégsem biztos h ilyen cinikusan válaszolnék....
De azért természetesen köszönöm az infót. Mostmár tudom mi a helyzet, sőt ma le is cseréltem a gumikat mostmár nekem is nyári van fönt.
Jól van na!
Nem kell rögtön felhördülni, írtam, hogy bocsika... Előttem már bőven megkaptad a kielégítő választ (a kielégítőről most egy szót se!!!), gondoltam, hátha elmosolyodik valaki...
Az autószerelő ezt hatékonyabban tette...
Üdv.:
a kotonos (ha ez már így rámszáradt...)
Autómérnök!
Óriási tévedésben vagy! A helyesírás mindig fontos! Ilyen alapon egy magyartanár mondhatná, hogy szarok a téli gumira, én a nyelvhelyességhez értek! Az ember ott legyen igényes, ahol csak tud. Másképp úgy járhat, mint Te, hogy a helyesírásod és az igénytelenséged miatt egyesek megkérdőjelezik azt is, hogy mérnök avagy autószerelő vagy...(ami nem ciki, csak ne írd, hogy mérnök).
Szerintem ez a téli gumi alaposan ki lett tárgyalva :-)
Kotonos (egyébként reklámgrafikus)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!