Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Kamionosoknál a színtévesztést...

Kamionosoknál a színtévesztést mennyire veszik komolyan?

Figyelt kérdés
Hallottam ugyanis olyat, ahol az orvos egyáltalán nem nézte, volt ahol engedte a korrigáló szemüveggel az illetőt, és volt ahol teljesen elutasította.
2015. okt. 4. 08:52
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Igen, eltérő lehet az orvosok döntése.

„13/1992. (VI. 26.) NM rendelet

a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról”

„1. LÁTÁS”

„1.2. A 2. alkalmassági csoportra vonatkozó előírások”

„1.2.4. A színlátás zavara esetén az egészségi alkalmasság szemész szakorvos véleménye figyelembevételével állapítható meg.”

Tehát, először a vizsgálatot végző foglalkozás-egészségügyi orvostól függ a vizsgálat előírás szerinti alapossága és az, hogy szükség esetén szakorvoshoz küld-e; ha igen, akkor a szakorvos – nyilván, vizsgálatokon alapuló – véleménye lesz a döntő.

2015. okt. 4. 11:04
 2/6 A kérdező kommentje:
értem, én mondjuk, több mint valószínű nagybátyámtól örököltem a színtévesztést, aki egyébként kamionsofőr, bár ő kicsit "trükkösebb" volt a háziorvosnál, mert amikor a doki rákérdezett erre a színtévesztéses cuccra, ő vitt magával egy régebbi ilyen színtévesztéses leletét (amit tényleg szemész állított ki), és azt kamuzta a házidokinak, hogy ezt a leletet azért állították ki, mert "felülbírálták" a B-s jogsiját a színtévesztés miatt, de azt mondta neki a szemész, hogy semmi probléma nem lesz ebből mert a közlekedésben használatos színeket viszont látja, és akkor megkérdezte a házidokit hogy akkor kaphat-e II. csoportú orvosi alkalmasságit, erre az meg csak annyit felelt, hogy ha a szemész így vélekedett akkor ő rajta már nem múlik semmi. Meg is adta neki. De hihetetlen nagy mákja volt nagybátyámnak, hogy ezt így eltudta hitetni a házidokival. Azóta is kamionos :) Egyébként én is kamionos szeretnék lenni, úgyhogy majd mindenképp megpróbálom én is megszerezni azt a bizonyos orvosi igazolást, jólenne nekem is lenne akkora mákom mint ami nagybátyámnak volt anno. :)
2015. okt. 4. 11:43
 3/6 anonim ***** válasza:

Elnézést kérek, de azért ez az eset számomra kicsit "döcögős".

A 2. alkalmassági csoport esetén az orvosi alkalmassági vizsgálatot nem a háziorvos végzi, hacsak nem foglakozás-egészségügyi szakorvos.

A „B” kategóriához az 1. alkalmassági csoport követelményeit kell teljesíteni, ott a színlátás vizsgálata nem is szerepel az NM rendeletben. Tehát az abszolút színvakot, -színtévesztőt sem kell szemész szakorvoshoz küldeni. Ezt pedig, a foglalkozás-egészségügyi orvosnak, tudnia kell.

2015. okt. 4. 12:09
 4/6 A kérdező kommentje:
akkor vmit félreértettem, de nagybátyám vhogy így mesélte az esetet, lényeg, hogy valójában átverte az orvost :) azt viszont tudom, hogy elvileg ezt a háziorvos is kiadhatja, ha van vmi üzemorvosi képesítése is
2015. okt. 4. 12:54
 5/6 anonim ***** válasza:

Az üzemorvosnak is foglalkozás-egészségügyi képesítése van.

A háziorvosnak is lehet ilyen képesítése.

De, a szemész szakorvosi eredmény nem örökös. Az, hogy valamikor bemutatott ilyet, az az időszakosan ismétlődő vizsgálatoknál nem számít; friss kell. Márpedig, a 2. alkalmassági csoportba tartozóknál legalább 5 évente kell ismételni a vizsgálatokat.

2015. okt. 4. 13:21
 6/6 A kérdező kommentje:
lehet, hogy a háziovos se volt akkor teljesen képbe, vagy csak szimplán lesz.rta az egészet :)
2015. okt. 4. 13:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!