Büntethető-e a kerékpáros, ha járdán közlekedik?
Rendőrtől kell-e tartani, vagy nyugodtan le lehet csengetni a lassú gyalogosokat?
Több éve sehol nem állított meg a rendőrség a gyalogos mindig vissza dumálnak, pedig sosem volt semmi testi kontaktus.
Szóval akkor amit nem büntetnek azt szabad ugye?
"Itt ahol lakok, sok a kerékpáros, de egy részük úgy gondolja, hogy a piros lámpa kerékpárra nem vonatkozik"
Én ilyenkor hangosan megkérdezem (nem bírom szó nélkül megállni :D ), hogy
" kerékpárosoknak nem piros a piros?"
( ha csak egynek is eljut az agyáig, amit kérdezek, már nem éltem hiába :D )
A kerékpárosoknak is piros a piros.
Mondjuk nekem eddig csak úgy volt balesetem, hogy bementem egy lámpával védett kerékpáros kereszteződésbe a T-elágazás "kalapjából", a T szárából érkező autósnak jobbról. Az autós meg mélyen benézett balra, hogy másik autó nem jön, tehát neki biztonságos betolakodnia az autósávig, megállásra kényszerítve a gyalogosokat, engem pedig aki túl gyorsan érkeztem hogy én is visszahőköljek előle, csaknem a kerékpárommal együtt bedarált maga alá. Utolsó lélekjelenléttel felkapaszkodván, a motorháztetőn utaztam 4-5 hosszú másodpercet, mire az autós végre arrafelé is nézett amerre ment. Na ekkor az arcára kiült a pánik, ahogy benéztem rá a szélvédőn, hogy aszondja fúwazz mekkora muslica! satufék, lerepültem a motorházról, és választhattam hogy vagy dzsúdóvetődéssel a keresztből jövő autók alá gurulok, vagy a lábammal blokkolom az esés erejét. Meg is nyekkent a térdem, a szalagjaim azóta se tartanak erősen, egy rossz lépés és pofára esek.
Kerékpárúton jöttem, ami ugyan a járdára felfestett két sárga csíkból állt, és a lámpa nekem volt zöld, tehát szabály szerint NEM KELLETT LESZÁLLNOM ÉS TOLNI, hanem haladhattam volna tovább 25-30 km/órával csak ebben az esetben is abból indulnak ki a gyalogosok is meg az autósok is, hogy a kerékpáros az csak turbó gyalogkakukk, és soha semmiben nincs igaza.
Ilyenkor mi van?
Na, azóta nem szabályosan közlekedek, hanem biztonságosan.
Természetesen büntetető. Elméletileg legalábbis, mert a gyakorlatban még nem tapasztaltam olyat, hogy ezt foganatosította volna valaki.Körülbelül annyit foglalkozik vele a hatóság, mint a kerékpárútra parkoló autósokkal.
A piroslámpás megjegyzés is tökéletesen megállja a helyét. Sajnos néhány kerékpáros teljes természetességgel halad át rajta; azt hiszik, hogy ez rájuk nézve csak annyira kötelezó, mint a sebességkorlátozás vagy az előzés szabályainak betartása az autóval közlekedők többsége számára. Nem ártana a KRESZ ismereteinek felfrissítése mindegyiküknek...
"Kerékpárúton jöttem, ami ugyan a járdára felfestett két sárga csíkból állt, és a lámpa nekem volt zöld, tehát szabály szerint NEM KELLETT LESZÁLLNOM ÉS TOLNI, hanem haladhattam volna tovább 25-30 km/órával"
Gyalog- és kerékpárúton közlekedtél, a megengedett legnagyobb sebesség 20 km/h.
" Zebrán az elsőbbség csak a gyalogosokra vonatkozik. Tehát biciklisekre csak akkor, ha a zebránál leszállnak és tolják"
De ugyanúgy vannak szabályt be nem tartó gyalogosok is. Ha vígan tud gyalogolni a járdán, akkor húzzon le a kerékpárútról/sávról.
<< Gyalog- és kerékpárúton közlekedtél, >>
Nem, -- elkülönített, csak a kerékpároknak fenntartott kerékpársávban (nem megosztott használatú úton) közlekedtem.
Mivel volt mellette járda a kerékpárút mellett, ezért qa gyalogos csak ott mehetne, ha az közlekedésre alkalmas.
Sok ott a gyalogos, vagy csak néhány?
Rendesen fel van tüntetve, melyik melyik?
Hol van ez? Google térképen megnézném.
A tipikus bringás ámokfutók Bp-n vannak Kármán koli előtti buszmegállóban. Minden nap több is. Ráadásul 5 méteren belül van forgalomtól elzárt út, amin haladhatna.
De gondolom az "én biztonságom többet ér, mint minden más a világon " elvet vallják.
Jó, akkor valós megoldás...
Mielőtt bárki félreértené, én szinte mindenhova kerékpárral megyek. (Az úton, ofkóz) De ha véletlen gyalog megyek a járdán és ott kolbászol egy kerékpáros, akkor nem foglalkozok vele. Szép lassan ballagok a járda közepén. Ha csenget, tegye. Ha ez örömet okoz neki...
De nem fogok elugrani, arrébb menni vagy ilyesmi. Ha nem fér el a járdán a gyalogostól, akkor takarodjon le az úttestre. Amennyiben beszól, akkor közlöm vele, hogy ha már tilosban halad, akkor az a minimum, hogy meghúzza magát és befogja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!