Gázpalack szállítás ADR köteles? (A lényeg lent)
A netes linkben is jól írják, és ezt nagyon sokat félre szokták érteni - hivatásos sofőrök is, fuvaroztatók és fuvarozók is, pedig nekik nem lenne szabad.
Idézem a cikkből:
"A házhozszállítás rendszerint –a kisebb mennyiségből adódóan- az 1.1.3.6 az egy szállítóegységben szállított mennyiségből adódó mentességek alapján történik."
Ez nem azt jelenti, hogy az innentől nem tartozik az ADR hatálya alá, hanem azt, hogy mentességet élvez az ADR bizonyos szigorúbb előírásai alól! A kettő nem összekeverendő.
"Nincs ADR vizsgám, de ugye 1000 veszélyességi pont alatt vihetek ilyen cuccot is."
A cikkben ezt írják:
"Ugyanakkor természetesen szükség van az ADR 1.3.2 fejezete szerinti munkakörre (feladatra) szakosított oktatásra."
Nem, nem vihetsz ilyen cuccot. Két féle ADR "bizonyítvány létezik" a sima kártya formátumú ahol általánosan és osztályonként is vizsgáznod kell az ADR előírásaiból és van az úgy nevezett "házi vizsga" ezt részletezik az 1.3.2.
Ha nem rendelkezel 1.3.2 szerinti képzési igazolással az egy esetleges kontroll esetén helyszínen 100 000Ft és akkor még nem találtak más problémát.
Mert az is probléma, ha a fuvarokmányon nincs feltüntetve fajtánként, PSN-nel és pontértékkel az áru. Ezért is 6 jegyű csekk jár.
De vannak egyéb műszaki előírások is, például a te esetedben pl csak Ex minősítésű világítóeszközzel lehet a kocsiban tevékenykedni.
"Viszont az egyik helyen úgy értelmeztem, hogy ennek 0 a szorzója (vagyis nem vihetek), egy másik helyen meg 333 (magyarul bő 300 kg-ot "feldobhatok")"
Az ADR munkatáblázat 15. oszlopa szerint az UN1965 MNN szénhidrogén gázkeverék szállítási kategóriája 2-es, azaz 333kg-ig szállíthatod 1.1.3.6-os mentességi szállítás keretében.
A gázpalack szállítás is az ADR hatálya alá tartozik, még ha ad is némi mentességet a szigorúbb követelmények alól, akkor is szükséges hozzá képzési igazolás.
Nem hivatalosan: 3-4 palack nem nagy tétel, ha el tudod úgy vinni, hogy ne lássák akkor a kutyát nem érdekli, csak ne legyen baleseted :D
John_McClane:
Köszi a felvilágosítást.
A kérdésből is látszódott, hogy nem vagyok járatos a témában és a válaszod alapján helyesen is jártam el, hogy megtagadtam a szállítást.
2-es:kerékpáron rendszeresen szállítanak gázpalackot kisfelhasználók(sőt személyautóval is)
ezek szerint az összes kisker. céget (gázcseretelepet)agyon lehetne büntetni mert ugye az ő felelősségük ha kiadják ezeket a palackokat olyan személyeknek akik nem tudják azt szabályosan elszállítani.
a kérdező azt nem írta hogy a főnöke utasította erre.
a fuvarokmány meg nonszensz egy magánszemély esetében.
Számítottam erre a válaszra:P
"1.1.3.1 A szállítás jellegéből adódó mentességek
Az ADR előírásait nem kell alkalmazni:
a) a magánszemélyek által történő veszélyes áru szállításra, amennyiben az áru
kiskereskedelmi csomagolásban van és személyes vagy háztartási használatra, továbbá
szabadidő vagy sport célokra szolgál, feltéve, hogy a veszélyes áru normális szállítási
feltételek melletti kiszabadulásának megakadályozására szükséges intézkedéseket
megtették. Amennyiben ez az áru magánszemély által vagy magánszemély részére
megtöltött, újratölthető tartályokban szállított gyúlékony folyékony anyag, akkor az
összmennyiség egy tartályban legfeljebb 60 liter, egy szállítóegységen legfeljebb
240 liter lehet. Az IBC, a nagycsomagolás, ill. a tartány nem tekinthető kiskereskedelmi
csomagolásnak.;"
Az ADR alól mentességet élveznek azok az áruk, amelyek kiskereskedelmi forgalomban kaphatók és magán célra vannak felhasználva. Halomnyi ilyen cucc van a dezodortól a hipón, bizonyos tisztitószereken, lefolyótisztítón át hajtógázas termékekig ( pl dezodorok, BIZONYOS TEJSZÍNHABSPRAY!! :D ). Lusta vagyok az összes ide vonatkozó dolgot átnyálazni, nem kizárt, hogy a 11 kilós PB palack sem élvez semmilyen mentességet, csak épp ezzel nem kifejezetten foglalkozik senki.
Azért van így kitalálva, mert teljesen más a kockázati faktor a két esetben. Veszel egy zsugor hipót ( 10x1liter ) balesetet szenvedsz a kocsiddal, túl komoly környezeti terhelést nem fog jelenteni. De ha beraksz az árokba egy kisteherautót 5 raklap hipóval, ott már lehet nem fog fű nőni egy darabig :D
A targoncák gázpalackja teljesen már, mint a 11 kilós PB palack. Nem csak méretre és alakra, hanem szilárdságra, töltőnyomásra meg a még a kutya fülében is. Az már nem privát célú felhasználás hanem ipari és ezt tudják az ellenőrök is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!