Ti ebben az esetben mit csináltatok volna?
Nem olyan régóta vezetek, a sógorommal elmentünk vidékre, és az autópályán átadta nekem a kormányt,és a belsőben mentem, jött egy Audi nagyon gyorsan, azonnal villogott is, nem láttam,hogy mióta van mögöttem így hirtelen azt gondoltam már eléggé feldühítettem ezért gázt adtam és bevágtam a külsőben haladó kamion elé, nem olyan veszélyes bevágás volt, de a kamionos jól ledudált és villogott is, a sógorom benyomta neki az elakadásjelzőt,hogy megnyugodjon és mentünk tovább, de azért kicsit felzaklatott az egész, így a következő pihenőnél meg is álltunk, bementünk,ittunk egy kávét, és mikor jöttünk ki jött egy férfi igen csak feldúltnak tűnt, bement a kútra, én közben úgy döntöttem,hogy a sógoromnak visszaadom a volánt, éppen szálltunk be mikor a kútról kikocogott a férfi és a mutatóujjával a sógoromra mutatott, és mondta,hogy "várjál csak te kis köcsög" és odafutott ahhoz a kamionhoz ami elé bevágtam (ott állt a parkolóban ő volt a sofőr) kikapott egy vasrudat a fülkéből és fenyegetően hadonászott,hogy mit vágsz be elém te köcsög, mindjárt szétverem a szar BMW-d meg az arcod is, (ilyeneket mondott) míg végül a sógorom elkezdett vele dulakodni és elejtette a vasrudat, meg jött egy francia rendszámú autó is amiből egy férfi kiszállt és odajött lenyugtatni a feleket ,de az idegbeteg kamionos nem nyugodott, és ordibált tovább, szerencsére a sógorom határozott volt és nem borult el az ő agya is, ezért nem történt végül semmi, de ha én vagyok ott engem biztos leüt a vasrúdjával az az idióta.
Teljesen elment a kedvem még a vezetéstől is,hogy ilyen emberek vannak, tényleg nem volt olyan vészes bevágás, inkább váratlan és indokolatlan, de ezt semmiképpen nem érdemeltem, még a dudálás oké, na meg bocsánatkérően használtuk az elakadásjelzőt is, (amit szintén szóvá tett,hogy az anyánknak kapcsolgassuk az elakadásjelzőt)
Nem akart leütni senkit sem mert mikor a sógorom odalépett hozzá már üthetett volna, de hagyta,hogy kicsavarja a kezéből a rudat, inkább csak őrjöngeni akart meg erőt fitogtatni, de hogy miért?Ne jöjjön senki sem azzal,hogy fáradt volt mert egy fáradt embernek nincs ilyenekre energiája....
Nem vágok be senki elé így. Ne haragudj meg, de ha úgy vágtál be egy kamion elé, hogy ő kürtölt, villogott és esetleg fékezett is, akkor mégis mennyivel szambáztál a belső sávban? 85-90km/h? :D
Szerinted nem volt olyan vészes az a bevágás, viszont ha valami újabb szerkezet elé vágódsz be - amiben már van adaptív tempomat - az magától fékezni akár vészfékezni fog. Mik vannak igaz? Nem is sejtetted volna. :)
Legközelebb ne balfaxkodj, ne ijedezz, aki mögötted jön az látja, hogy ott vagy, nem fog neked menni.
A kamionos meg simán gyökér volt :D
Megfontolásra ajánlom:
1. Kamion komolyabb vasaló, mint egy személykocsi - ha rád fut, akkor már hűtőszekrényben fekszetek csöndben.
2. A hátul jövőnek soha nem lehet igaza - ez az alapállás. Én is ideges lennék, ha azért vasalok ki valakit, mert az képtelen szabályosan közlekedni
3. TILOS megtévesztően vezetni.
4. Mögötted villogó autós teszteli a világítási rendszerét. Nem rángatjuk a kormányt sehová, s nem lépjük át a limitet miatta (ha a gyorsítás így értendő)
5. Nincs nem nagyon veszélyes bevágás, meg nagyon veszélyes. Csak akkor mehettél volna ki elé, ha már a belső tükörben is látod a kamiont, s persze jó előre indexelsz is.
Ha megy a jobb index, a mögötted lévő is látja, hogy érzékelted, s eltakarodsz majd előle, kamionos is fel tud készülni arra, hogy kimégy elé.
A leírásodból nem derül ki, úgyhogy kérdés: miért mentél a belsőben?
Autópályán a szélső sávban haladunk a belső sávban előzünk.
Előzés előtt pedig nem árt felmérni, hogy a belsőben nem vágtat-e valami, ami nálad sokkal gyorsabb... indokolatlanul nem tartjuk fel.
Az alapvető hibád a folyamatos belső sávban haladás volt ("a belsőben mentem, jött egy Audi nagyon gyorsan, azonnal villogott is, nem láttam,hogy mióta van mögöttem") abból lett a kapkodás.
A parkolóban történtekhez már a sógorod is hozzátette a részét a villogással, fölösleges volt hergelni a kamionost, de az igazi tanulság az, hogy nem közlekedtél szabályosan, megleptek, és kapkodtál - hogy kerülhetted volna el?... ha a szélsőben haladsz, ha úgy ésszerű, akár csak 90-el, a belsőbe kellő körültekintés után csak előzési szándékkal mész be
Értelemszerűen a kamiont előztem ami elé bevágtam (az Audi meg sehol sem volt, mint mondtam nagyon gyorsan érkezett a semmiből)...
De itt nem olyan bevágásról van szó,hogy centiken múlott, én inkább pofátlan sávváltásnak mondanám, a sógorom rutinos,évek óta vezet, az ő autója volt és ennek ellenére még csak fel sem szisszent a kamionos esetnél, és az elakadásjelzőt is azért villantotta meg mert idegbeteg volt a kamionos, szerintem ha ez elé bemegy valaki akár 2 km-rel előtte,azt is számon kéri, nem láttátok ezt az embert, ezt csak az éltette,hogy valakit jól megalázzon vagy valaki olyat találjon aki felveszi ellene a kesztyűt és azt jól elgyepálhatja.
Másrészt szerintem sokkal kevésbé való az utakra egy olyan elmebeteg kamionos, aki lehet,hogy fáradt,lehet hogy időre visz árút, mégis van arra ideje,hogy kiszálljon egy pihenőnél (először is,hogy megfigyelje azt,hogy ott állunk -mert mi egy kávét is megittunk mire odaért, nem láthatta,hogy bekanyarodtunk, annyival le volt maradva)és tehát hogy kiszálljon, berohanjon a kútra keresve a sofőrt, majd kijön, és fenyeget.
Teljesen normális lenne az is ha a sógoromnak is elborul az agya, kikap egy kerékkulcsot és benne lenne a hírekben,hogy két hülye félholtra verte egymást, mert történt egy kisebb közlekedési malőr?
Ráadásul az a barom meg se kérdezte,hogy ki vezetett,rögtön a sógoromra rontott rá, ily módon ha a sógorom egy 50 kg-s nő lenne és éppen ő száll be akkor őt is megfenyegetheti életveszélyesen, sőt akár rá is támadhatna?
Azért szomorú,hogy én vagyok az aki nem való az utakra, de akkor majd legközelebb én is egy vasrúddal bizonyíthatom,hogy igenis helyem van az utakon és így oldok meg minden konfliktus helyzetet mert a válaszok alapján ez maximum gyökérség, de nem ítélte el senki sem.
Ha meg választani kell inkább egy bizonytalan sofőr egy személyautóval, mint gy idegbeteg egy kamionnal...de ha szerintetek nem...
A közlekedésbiztonság rovatban ezt kérdezted: Ti ebben az esetben mit csináltatok volna?
A választ megkaptad, írhatsz akármilyen hosszú regényt. A kamionos magatartása természetesen elítélendő, de az egy egészen másik rovat.
Te veszélyhelyzetet okoztál. Pont.
Viszont arra pont nem kaptam választ,hogy mit csináltatok volna...nyilván nem arra gondolok,hogy nem vágtok be a kamion elé mert akkor ezzel az erővel mit csinálsz ha összeütközöl egy autóval?"nem ütközök össze" ez meg nem válasz.
A kamion pedig a vasrúddal mások testi épség veszélyeztette, akár a francia is megsérülhetett volna, a sógorom is és én is, mert egy barom önbíráskodik...
Mivel a közlekedésbiztonságban kérdezed, a válaszoló erre koncentrál.
A vasrúd kikapásának pillanatában már hívtam volna a zsarukat, s magam úgy helyezkedek el, hogy a kamerák látóterében legyek, ha megoldható.
No meg szégyen a futás, de hasznos alapon kikerülni próbáltam volna az útjából.
A konfliktuskezelés is része a közlekedésbiztonságnak, értelemszerűen azzal már nem lehet mit csinálni hogy bevágtam elé, mert akkor annyi értelme lenne a kérdésnek mintha a lánglovagok.huról linkelnék egy balesetet,és azt akarnám megvitatni,hogy mit kell másképpen csinálni ,hogy ne ütközzünk.
Nyilvánvalóan rögtön a bevágás után tudtam,hogy ezt nem így kellett volna, és az itteni válaszok alapján is tanultam a hibámból.(főleg mert kezdő vagyok)
De egyébként köszönöm, ez már válasz volt!
> „A konfliktuskezelés is része a közlekedésbiztonságnak…”
Persze, de közlekedés közben. Miután megálltok pihenni meg mit tudom én, az már nem közlekedés.
Amúgy én kapásból azzal kezdtem volna, hogy egy távolabbi pihenőnél állok meg, miután kikerültem a kamion látóteréből, nem a következőnél. Mondjuk az is igaz, hogy nem tudom, milyen lelki állapotban voltál a dudálás után…
Másrészt az is igaz, hogy kezdő vezetőkkel előfordul az ilyen. Mindenki csinál hülyeséget kiskorában, de valahogy majdcsak túlteszi magát rajta. Ne aggódj, legközelebb majd jobban figyelsz.
> „a sógorod a hunyó mert engedett vezetni egy bizonytalan és ijedésre hajlamos személyt autópályán”
Meg a kamionos munkáltatója, mert enged vezetni egy dührohamokra hajlamos kvázi idegbeteg személyt az autópályán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!