Szükséges az irányjelzés Budapesten az Árpád híd budai hídfője felé haladva, a három sáv közül a középsőn közlekedve, ha a 10-es főútra vezető jobbra nyíló sávban kívánjuk folytatni az útunkat? (képek lent)
A kérdés azért merült fel, mert úgy látom nincsen terelővonallal elválasztva egymástól a hídon Buda felé vezető középső sávról a 10-es és 11-es főútakra vezető sávok. Tehát úgy is tűnhet, hogy akár irányjelzés nélkül is folytathatjuk az utunkat a 10-esen vagy a 11-esen is.
/vita tárgyát képezte a kérdés és szeretném jól megtanulni, én az irányjelzés véleményén állok/
Ugyanez a helyzet van az M1-M7 autópályák kettéágazásánál. Az említett autópályák közös kivezető szakasza 3 sávos, majd mindkét különváló autópálya 2 sávval folytatódik. A középső sáv válik 2 felé, úgy, hogy terelővonalat nem kell átlépni, akármelyik irányban megyünk is tovább. Nem is volna logikus, hiszen 2 azonos "rangú" út különválásáról van szó, így nem indokolt valamelyiket "főiránynak", a másikat alárendelt iránynak kijelölni.
Úgy érzem, hogy ez teljesen analóg helyzet a kérdésben leírt 10-es és 11-es utak felé vezető irányok Árpád-hídi szétválása esetével. Itt is két azonos rangú út felé vezető irány válik külön, számottevő irányváltoztatás nélkül.
Akkor mégegyszer irányváltoztatásnál kell.
Ha 2x1 sávos uton mész, és akadály van, kikerüld indexelve, a másik sávba még nem mentél át, de nem az út vonalát követed.
Ha a kormány nem egynesben van, akkor irányváltoztatás. Indexelni kell. Kivéve főútvonal, ha az elkanyarodik. Én így tanultam, így is vizsgáztam.
Ráadásul én ezen a környéken vizsgáztam, ahol kb, 3-4 ilyen út van. Kell indexelni.
Csak ezt tudom mondani.
Itt vizsgázta, és itt kellett indexelni jobbra, ugyanaz a szitú:
én erre mentem vizsgán.
és jelleztem mivel jól tetem a cégén igy értékelték nagyon jo jeleztem mert .igy segitetem a mögötem haladonak tudatni mere megyek tovább mivel 2válik az eddig tartot utszakasz.
szélsőből nem kötelező igy inkoloták mertautomata jobbra megy a belső viszont mehet egyenest is.ott kötelező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!