KRESZ-el kapcsolatos kérdés. Egyenrangú utak kereszteződésében, az alábbi esetben jól jártam el?
Egyenrangú útkereszteződésbe érkezek. Azzal az előfeltevéssel közelítem meg, hogy mivel jobbra kis ívben kell kanyarodnom ezért nincs olyan ok ami miatt meg kellene állnom, kivéve esetleg gyalogos az érkező oldalon.
Mivel az út kihalt, ezért feltételezem hogy gyalogos nem lesz, de lelassítok annyira hogy lássam, és ahogy a kerítés mögül kiérek máris élesen jobbra nézek hogy belássam az eddig nem belátott járdarészt. Nem volt gyalogos.
Kanyarodok be jobbra, de hopp, jön egy kisbusz onnan, nekem jobbról, az út közepén, de inkább az én oldalom. Satufékezek. Kisbusz elmegy, senkinek semmi baja.
A kérdésem: Ha csattanunk, akkor az kinek a hibája?
Mivel alapvetően egyenrangú utak, jobbkezes, tehát nekem elsőbbséget kell adni a jobbról érkezőnek. De én úgy emlékszem hogy itt nem ér véget a jobbkézszabály! Hanem még benne van az is, hogy mindez csak akkor van értelmezve, ha keresztezik egymást az útjaink. De mivel ő egyenesen ment, én pedig jobbra kis ívben kanyarodtam, ezért nem keresztezték egymást az útjaink, elfértünk volna ha ő nem az út közepén jön.
Mar meg is valaszoltad a kerdesed. Busz, mivel nem az ut kozepen kene imbolyognia.
Viszont az en kis lakhelyemen is vannak egyerangu utak, es nagy reszuk, egyik oldalrol behajtani tilos.
Ha tényleg olyan gyorsan ment, hogy előtte körbenéztél és nem látta, azután meg ott termett akkor ő a hibás, mivel nem megfelelő sebességgel közelítette meg a kereszteződést.
Az még rá tett volna 1 lapáttal hogy ráadásul az út közepén ment.
Utolsó vagyok.
Uccsónak: Arra nem hivatkozhat, hogy "de ott nem volt letakarítva az út..."
Mivel mindig a körülményeknek megfelelően kell megválasztani a sebességet, ezért a zsaruk is azt mondták volna, hogy simán rámehetett volna az út szélére is, mert amúgy sem szabad ott már gyorsan mennie...
Köszönöm a válaszokat.
Tényleg igaz, hogy nem volt az egész út letakarítva, mindkét oldalon az oldalsó kb 20-30 cm-es csíkban már latyakos hó volt, ami összesen kb fél m-t elvesz az útból. Ugyanakkor ha lehúzódik a szélére (jobb kerekekkel bele a trutyiba) elfértünk volna.
Szerintem akkor járt volna el egyrészt szabályosan, másrészt a saját maga szempontjából is jól, ha két kereszteződés között amikor látja hogy nem jöhet semmi szépen behúzódik az út közepére, de amikor odaér a kereszteződéshez akkor visszasorol a saját "sávjába." Idézőjelbe mivel nincs felfestés. De ez szerintem nem változtat a dolgon, mert jobbra tarts van akkor is.
Sajnos, mivel ledudált az eset után, aligha fogja ezt a következtetést levonni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!