Manapság miért katasztrófahelyzet a hóesés?
Egy-két évtizede teljesen normális dolog volt, hogy télen nagyon hideg van, és esik a hó. Sokkal korszerűtlenebb autókkal közlekedtek az emberek.
Manapság meg akkora cirkuszt csinálnak pár centis hóesésből, hogy hihetetlen.
Minél fejlettebb a technika, annál csököttebbek az emberek???
"Minél fejlettebb a technika, annál csököttebbek az emberek???"
Azt hiszem ezzel meg is válaszoltad a kérdésed.
Az emberek részben a média "áldásos" hatásai miatt egyre csököttebbek.
A technika fejlődése talán nincs is ezzel ok-okozati összefüggésben.
"Sokkal korszerűtlenebb autókkal közlekedtek az emberek. "
Sokkal korszerűtlen autókkal és sokkal kevesebbel is. 2-3 évtizeddel ez előtt a logisztika sem arra volt berendezkedve, hogy leadsz egy rendelést kedd reggel Szegeden, majd péntekre megérkezik az áru Hollandiából...
Nem lenne katasztrófa ez a hóesés sem-mert azért olyan hű de nagyon sok hó nem esett-, ha a közútkezelő rendesen végezné a dolgát.
Az idő sok mindent "megszépít", a '70-es '80-as években is gondok voltak, ha jött a zimankó.
A hóeltakarítás, utak akadálymentesítése közfeladat is volt, és gazdasági érdem is.
Állampolgári kötelességnek számított mindenkinek a saját háza körül eltakarítani a havat, és ott voltak azokat a szervezetek, amelyekről mostanság már említést sem illik tenni.
A Magyar Honvédség szükség esetén több tízezer katonát tudott kirendelni az utakra, s náluk a technikai háttér is komolynak számított (nem komoly harci feladat lánctalpas járművel kenyeret szállítani a falvakba, vagy ugyanilyen járművekkel havat letakarítani az utakról)
Munkásőröket katasztrófa helyzetekben rövid idő alatt tudták riadóztatni, hóeltakarításokban, árvíz elleni védekezéseken, vagy eltűnt gyerekek felkutatásában is részt vettek...
Ergo a legnagyobb különbség az akkori, és a mostani állapotokban az, hogy akkoriban sokkal jobb volt a szervezés, és százezres létszámban tudtak rövid idő alatt embereket mozgósítani, plusz a Honvédség munkagépeket, a kezelőkkel együtt tudta az utakra kiküldeni.
A Honvédség bármilyen vészhelyzet esetén (árvíz, belvíz, hóesés) az elsők között lett mozgósítva, főleg ők voltak azok, akik miatt ma sokan úgy emlékeznek vissza az akkori telekre, hogy alig voltak fennakadások a közlekedésben (hát igen, manapság nem nagyon látni 140 tonnás harci járműveket hótolóval közlekedni)
Én még nem éltem a '70-es, '80-as években de úgy tudom akkor még nem volt ennyi autó mint most tehát gondolom nem is volt ennyire téma az autózgatás mert kevés embert volt benne érdekelt.
Ha kevés az autó kevesebb a baleset is, ha esik a hó, ha nem.
Harkonnen: erről van szó.
Rendkívüli helyzetekben régen is voltak több napos fennakadások, csak azokra sokan már nem emlékeznek, vagy még nem éltek, és azt gondolják nem is voltak problémák a közlekedésben.
Az akkori helyzet annyiban volt nagyon más, hogy a mozgósítható emberek, gépek olyan tömegben álltak rendelkezésre, ami ma sokak számára elképzelhetetlen, s ennek fő bázisa a Honvédség volt, de ha szükségesnek tartották rövid idő alatt tudtak máshonnan is tömegeket mozgósítani.
Félreértések elkerülése végett: nem arról van szó, hogy akkor jobb, volt, vagy miért nem volt jobb, de tény, hogy szükségállapot esetén, szervezettségben sokkal jobban álltunk, a Honvédségnél mindig volt szabad kapacitás (más kérdés, hogy a Honvédség fenntartása milliárdokba került, irdatlan herdálás volt ott is a jellemző)
Van benne hangulatkeltés is, de a '87 - es télre én is emlékszem, bár még iskolás voltam, akkor eléggé megállt az ország. Pedig az sem volt olyan nagyon nagy tél pl. a skandináv vagy orosz viszonyokhoz képest. Ott egy olyan tél mint nálunk '87 - ben teljesen átlagos.
A svédek még csak nem is sóznak, eltolják tessék - lássék a havat az útról, éjjel még azt sem, aztán mindenki vigyázzon magára, szöges gumival járnak, a külföldi meg csúszkál. Hat évig oda jártam kamionnal, egyetlen esetre sem emlékszem, hogy télen lezártak volna utat, korlátozták volna a kamionforgalmat vagy hasonlók, persze balesetek ott is előfordulnak. Megszokták a téli viszonyokat.
Anno hó nélkül is voltak bőven fennakadások,minden téren.
Csak Jánosbácsi megtiltotta ezek sajtózását...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!