Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ilyen esetben jobb lemondani...

Ilyen esetben jobb lemondani az elsőbbségemről a körforgalomban?

Figyelt kérdés

Bent voltam már a körforgalomban,előttem egy sárga Renault ment és az egyik bejáratnál majdnem bement elé egy fekete Opel, mindketten nagyot fékeztek, én is, a Renault elment, én pedig villogtam az Opelnek,hogy menjen, ha már félig belógott.

Egyszer láttam csak olyat,hogy egy Suzuki ment a körforgalomban és csak úgy megállt és villogott egyet egy bekanyarodni vágyó autósnak, én meg néztem hogy ez hülye, de hát egészségére, körforgalomban nem szokás lemondani az elsőbbségről,bár szerintem az én esetemben elfogadható volt.

2014. dec. 25. 12:01
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
34%

A körforgalom azért remek találmány, mert lelassítja a forgalmat kellőképpen, így ebben a "kereszteződésben" csak nagyon kicsi az esélye egy komoly balesetnek.

Az, hogy te másokat hülyézel, és a lemondás lehetőségét nem ismered vagy nem akarod alkalmazni, téged minősít!

A kamionommal muszáj valakit lemondatnom az elsőbbségéről, ugyanis máshogy nem mennék be, csak hajnali egykor a körforgalomba.

Éppen ezért én is be szoktam másokat engedni, nem kerül plusz energiámba!

2014. dec. 25. 12:15
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy máshol is, körforgalomban is lemondhatsz az elsőbbségedről. Én speciel beengedem a buszokat.
2014. dec. 25. 12:29
 3/11 anonim ***** válasza:

Ha már bent van, akkor nincs is elsőbbséged.

Az elsőbbségadás az egyszerre történni akaró, de nem történhető mozgások sorrendjét szabályozza.

2014. dec. 25. 13:15
 4/11 A kérdező kommentje:

Félig volt bent félig pedig kint,ergo ugyan úgy kint is volt mint bent, tehát ha bent volt akkor kint is.

Szerintem hülyeség beengedni másokat, ha kilométeres sor áll valaki mögött mert nem mert bejönni akkor még rendben (én ilyennel még nem találkoztam) de a körforgalom azt hivatott szolgálni,hogy gyorsabban és könnyebben haladhassanak az autósok, ha én minden bejáratnál lemondok az elsőbbségemről akkor értelmét veszti a körforgalom és ha mindenki csak 1 bejáratnál enged be valakit akkor az éppen elég nagy káoszt fog okozni tehát továbbra is fenntartom,hogy hülyeség beengedni másokat, pont az alacsony sebesség miatt egyszerűen csak határozottnak kell lenni behajtáskor, és akiben ennyi határozottság sincs az minek ül be az autóba?Lassítani még egy dolog, de ne fékezzünk már állóra az autót a körforgalom közepén...

2014. dec. 25. 13:37
 5/11 anonim ***** válasza:

Akkor ismétlem magamat, de idézek tőled is!

Muszáj! valakit lemondásra kényszerítenem a kamionnal, mert máshogy nem tudok bemenni!

"pont az alacsony sebesség miatt egyszerűen csak határozottnak kell lenni behajtáskor, és akiben ennyi határozottság sincs az minek ül be az autóba?"

Hiába vagyok határozott, ha a szerelvényem 16,5m hosszú, és a gyorsulásom 0.

"mindketten nagyot fékeztek, én is,"

"pont az alacsony sebesség miatt "

Hogy van ez? Alacsony sebesség, de nagyot fékeztek?

Azt viszont nem írtam, hogy minden behajtónál beengedek egyet.

2014. dec. 25. 13:53
 6/11 anonim ***** válasza:

Azért kamionsofőr létedre illene tudnod értelmezni az elsőbbség fogalmát...

A kamionod hosszú a vontatmánnyal, tiszta sor. Nyilván nem úgy kell kihajtanod valahonnan, hogy árkon bokron 7 határba ne legyen senki - hanem úgy, hogy HIRTELEN fékezésre vagy irányváltoztatásra ne kényszeríts senkit! Így szól a KRESZ is az elsőbbség kapcsán.

Ha akkor kanyarodsz ki amikor épp nem jön senki - de mivel neked a manőver lényegesen hosszabb, mint egy személyautónak - és időközben odaér egy autó, aki már 100 méterről láthatta, hogy te megkezdted a manővert akkor te SZABÁLYOS vagy, nem sérted az elsőbbségadási szabályokat, hiszen NEM kényszerítetted sem HIRTELEN fékezésre sem HIRTELEN irányváltoztatásra a többi közlekedőt.

Kérdező:

Az idiótákat mindig jobb elengedni, had menjen. Neked is biztonságosabb. Azt viszont én személy szerint - közlekedésbiztonsági szempontból - nem tartom szerencsésnek, ha valaki INDOKOLATLANUL mond le az elsőbbségéről. Akkor kell lemondani az elsőbbségedről ha van értelme (pl. úgyis megállnál 40 méter múlva a pirosnál, stb...)

2014. dec. 25. 14:24
 7/11 anonim ***** válasza:

#6 Tudom értelmezni az elsőbbség fogalmát, inkább te nem érted, hogy miről beszélek.

Reggeli csúcsban például, ha nem teszem be a kamion elejét, akkor nyugodtan kivehetek egy pihenőt is.

De akkor máshogy írom, talán így érted: Ki kell kényszerítenem, hogy lelassuljon, sőt megálljon, ha nem akarom a hátralévő életemet leélni a körforgalomban.

2014. dec. 25. 14:32
 8/11 anonim ***** válasza:

Te nem érted még mindig.

Azzal, hogy kiteszed a kamion elejét nem követsz el semmi szabálytalant ha nem kényszeríted a közlekedőket HIRTELEN fékezésre vagy irányváltoztatásra.

2014. dec. 25. 14:36
 9/11 anonim ***** válasza:

Akkor ezt a vitát hagyjuk!

De, megállásra kell kényszerítenem, hogy egyértelműen lemondjon az elsőbbségéről!

Külföldön ez nem gond, mert látják, hogy jön a hülye(ez vagyok én), és megáll, villant.

Itthon kicsit más, mert a "nehogyámmá lemongyak" az elsőbbségemről szemlélet uralkodik.

Vagyis

2014. dec. 25. 14:40
 10/11 A kérdező kommentje:

De itt szó sincs kamionokról,egy szélsőséges példát hoztál fel, nyilván senki sem fog belemenni a vontatmányba mert neki elsőbbsége van.

Ha 1-el megyek és beletaposok a fékbe az nem nagy fékezés?Nem túl kellemes, így lehet kis sebességnél nagyot fékezni.

2014. dec. 25. 21:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!