Sok autós miért nem engedi át a gyalogost a zebrán?
Én el szoktam őket engedni.
Nemrég megálltam a gyalogosátkelőnél, a mami meg csak néz, néz hát jó, ha nem akkor gó. Nem fogok ott állni estig amíg 4bites aggyal feldolgozza az eseményeket. :D
El van itt pár ember tévedve. Az autósoknak igenis kötelessége elengedni a kijelölt gyalogátkelő helyen a gyalogost. A gyalogosoknak ott MINDIG elsőbbsége van, tilos őket zavarni és már megközelíteni is úgy kell, hogy a gyalogosokban kétség se merülhessen fel afelől, hogy megadják nekik az elsőbbséget.
Más kérdés, hogy az autósok jó része erre tojik. Itt tényleg 0 a vezetési kultúra. Elég elmenni Ausztriáig. Kb ha a zebra környékén járkálsz a járdán már mindenki lassít, mert LEHET, hogy át akarsz majd menni. Én ahányszor kint vagyok mindig át kell kapcsolni az agyamat gyalogosként, mert folyton megállok a zebránál és várom, hogy vajon elengednek-e. És MINDIG elengednek. SŐT nem értik, hogy miért állok meg? Olyankor mindig eszembe jut, hogy jaaa, tényleg nem otthon vagyok, itt egyértelmű, hogy betartják ezt a szabályt..
Utolsó: addig amíg egyetlen gyalogos is megsérül zebrán gázolás miatt, igenis kell vezetési kultúráról beszélni.
A gyalogost semmi sem védi. Nincs kasztni, nincs protektor, nincs bukó, semmi nincs. Ezért kell rájuk nagyon-nagyon odafigyelni és ezért biztosít számukra a KRESZ olyan speciális jogot, mint pl. az elsőbbség a zebrán. Ezt fel kell fogni és a zebrára, mint mindannyiunk biztonságát és testi épségét szavatolni kívànó forgalomtechnikai megoldásként kell gondolni.
Autósként zebrát látva az esetek 95 százalékában pásztázni szoktam a zebra két végét és fékkészenlétben vagyok. Így nem kell hirtelen fékeznem.
Gyalogosként pedig keresem a szemkontaktot a közeledő autók vezetőivel és óvatosan el is indulok, ha látom, hogy észleltek. A megállást gyakran megköszönöm, a rágyorsítók is kapnak visszajelzést.
"Mindenki siet a dolgára azért nem állnak meg. Nem fogom a nyomorék gyalogosok miatt koptatni a féket, kuplungot stb. Szánalmas egy népség a gyalogosok."
Neked valószínűleg még jogosítványod sincs, csak álmodozol a fékedről, meg a kuplungodról, mert ha lenne, akkor a te fejedbe is beleverték volna, hogy annak a szánalmas népségnek elsőbbsége van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!