Olvastam valahol, de már sajnos nem találom meg, hogy a nem kötelező mindig a kerékpárúton közlekedni. Bizonyos feltételek esetén lehet a közutat is használni.
Konkrétan itt arra gondolok, hogy ha valamiért balesetveszélyes a kerékpár út akkor választhatjuk a közutat is. Sajnos balesetveszélyes kerékpárút van elég sok a környékünkön. Pl van olyan ahol a járdára van vezetve és a járdában van két lépcsőfok, stb.
Ha a rendőr a közúton (ami mellett van kerékpárút és esetleg még táblával is tiltják a kerékpározást) megállít, védhetem e az igazamat a balesetveszélyes kerékpárúttal?
Kötelezőnek kéne lennie, de én itt gyomaendrődön azt tapasztalom hogy a sok idióta direkt a járdán, holott VAN kerékpárút. Csak ugye lusták átmenni és inkább a járdán mennek, meg az út szélén. Nekik áll feljebb ha rájuk szólok, sőt volt már olyan is, hogy egy-két esetben nagy macsó erősfiú nekemjön, mert egó és büszkeség mindenekelőtt és ahogy az is hogy erőszakkal oldanak meg mindent. Elsuhan mellettem EGY CENTIRE, rászólok hogy "Hé!" és megy tovább mintha mi sem történt volna. Inkább veszélyeztetnek másokat és önmagukat is, mert ők csesznek bele mindenbe. De az érvelésük se semmi. "Ott megyek ahol akarok", "Nemérdekel a véleményed, csak téged zavar meg te hisztizel emiatt" (közben zavar másokat is, csak én kimondom amit ők nem), "Ez is bicikliút". Nemegyszer volt már olyan is, hogy a rendőr járőrözik, LÁTJA hogy az idióta barom járdán kerékpározik, és megy tovább mintha nem úgy lenne. Kilépek a boltból és elsuhan előttem egy barom férfi aki kb ha 20 évvel idősebb mint én és nekiáll dumálni hogy "megváglak", mint valami idióta tizenéves, aki próbál ijesztő lenni.
2021. jún. 17. 19:27
12/18 bazaltkaroly válasza:
A legtöbb forrás szerint kötelező, ha van párhuzamos bicikliút, de keringett róla hír pár éve, hogy ezt a tilalmat meg akarják szűntetni. Olyan cikket nem találtam, ahol arról nyilatkoznak, hogy mi lett a döntés.
2023. jún. 1. 10:54
13/18 Alex Fly válasza:
@12: az érdekvédelmi szervezetek már évek óta lobbyznak azért, hogy a kötelező bringainfrahasználat kikerüljön a KRESZből -de eddig ez nem történt meg. A döntéshozók részéről az a legfőbb érv, hogy a rendeletet már annyiszor módosították, hogy ideje lenne az alapjaitől újraírni és egyszerűsíteni ahelyett, hogy állandóan toldozzák-foltozzák a meglevőt -és addig már nem akarnak rajta változtatni. De az új szabályzás csak nem akar megszületni,addig pedig ebben is egyre jobban lemaradunk....
2023. jún. 1. 11:59
14/18 bazaltkaroly válasza:
Értem, köszönöm!
2023. jún. 1. 13:00
15/18 bazaltkaroly válasza:
Frissítés: Azóta változott a helyzet. A bicikliút, ha járdán van, akkor kötelező a használata, viszont, ha valami oknál fogva járhatatlan (sok gyalogos kóricál rajta, tele van pakolva, túlzottam sérült) akkor a biciklis mehet az úton. Ez a döntés teljes mértékben a biciklisre van hagyva, de ha a rendőr meglátja az úttesten, és úgy gondolja, hogy a bicikliút járható, akkor büntetés lehet a vége. Például, ha egy egész csorda megy a bicikliúton, akkor a biciklis mehet bátran az úttestre, azonban, ha üres a járda, vagy esetleg egy gyalogos van ott, és a rendőr ezt meglátja, akkor meg fogja állítani.
febr. 12. 12:51
16/18 Alex Fly válasza:
@15: nem teljesen. Szerintem kevered a fogalmakat...
A kerékpárút használata jelenleg kötelező. Kivétel, ha az úttestrn kerékpáros nyomot festettek fel, mert akkor ott is közlekedhetsz. De amire te gondolsz, az nem a kerékpárút, hanem a gykpút. Ennek használata alól az említett eseten kívül a KRESZ 13. § (2) is felmentést adhat: "Ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek."
febr. 12. 15:39
17/18 A kérdező kommentje:
15 ez hol van leírva?
febr. 12. 15:48
18/18 bazaltkaroly válasza:
#16 Igen, pontosan erre gondoltam. A kérdés szövege alapján úgy gondoltam, erről van szó. Köszönöm a pontosítást.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!