Kerékpárút használata mindig kötelező?
Olvastam valahol, de már sajnos nem találom meg, hogy a nem kötelező mindig a kerékpárúton közlekedni. Bizonyos feltételek esetén lehet a közutat is használni.
Konkrétan itt arra gondolok, hogy ha valamiért balesetveszélyes a kerékpár út akkor választhatjuk a közutat is. Sajnos balesetveszélyes kerékpárút van elég sok a környékünkön. Pl van olyan ahol a járdára van vezetve és a járdában van két lépcsőfok, stb.
Ha a rendőr a közúton (ami mellett van kerékpárút és esetleg még táblával is tiltják a kerékpározást) megállít, védhetem e az igazamat a balesetveszélyes kerékpárúttal?
Válaszaitokat köszönöm!
Én úgy tudom, hogy kötelező.
Amúgy teljesen megértelek. Újpesten, a Berlini úton, én is, inkább az úttestet használnám, mint a viacoloros kerékpárutat.
Kresz 54. § (1)343 Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.
(2)344 Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.
Tehát az úttesten nem közlekedhetsz ha van bicikliút.
Köszi a válaszokat!
Látom elég megosztó a téma! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!