Ha ebből baleset lett volna, ki lenne a hibás?
T-alakú kereszteződésben a T ,,teteje" a főút, ezen jött bal felől egy autó. T ,,szárán" az alárendelt úton vártam, hogy jobbra kanyarodhassak.
Nem volt forgalom, egyedül csak a balról jövő autó, ami jobbra indexelt, tehát arra az útra akart bekanyarodni, ahol én voltam. Nem ment gyorsan,indexelt, nem is jött más autó, így kikanyarodtam és kanyarodás közben már jobbra néztem, hiszen arra akartam menni.
Ekkor nagy fékezést hallottam és dudaszót balról. Odanéztem, és láttam, hogy nem is akart bekanyarodni. Végül is nem lett belőle semmi, de akár össze is ütközhettünk volna.
Nagyon megijedtem, sokszor átgondoltam az egészet, és arra jutottam, mindketten hibásak voltunk, nekem jobban kellett volna figyelnem, hogy tényleg kanyarodni akar-e (bár az indexből és sebességéből erre következtettem), neki meg nem kéne fenthagyni az indexet. Mégis,ha baleset lett volna, jól gondolom,hogy engem hoztak volna ki vétkesnek, és azt mondták volna, nem adtam meg az elsőbbséget, mert ő ment főúton? Azt meg nem bizonyítja semmi, hogy közben indexelt..
(elnézést a kisregényért, de amint írtam,nagyon megijedtem, és nem is kéne ezen ennyit agyalnom, de nem régóta van jogsim,ami nem volt olcsó, nem beszélve arról, hogy egy összetört autó se az. előre is köszönöm a válaszokat)
Mivel a jobbra bekanyarodni nem akaró autó védett úton ment, így száz százalékban TE lettél volna a hibás.
Azt SOHA nem tudod ilyen helyzetben bizonyítani, ha a védett úton közlekedő megtévesztően használta az indexet. Mert ha ő letagadja, akkor egy tagadás, egy állítás...
Megértelek és valószínűleg a bíró is neked adna részben igazat.
Azért csak részben, mert a balról jövő az esetleges padkára húzódási szándékát is jelezhette irányjelzéssel, vagy legalábbis mondhatja.
Hogy égett-e az izzó, amikor összetört (ha ütközés lett volna) talán ki lehet mutatni.
Az a nagyobb baj, hogy az ő szabálysértése (bár megtévesztő de) nem jogosít fel téged is szabálysértésre, vagyis meg kell adni a hülyéknek is az elsőbbséget. Sajnos sok olyan eset van, ami nem egyértelmű.
az eset teljesen egyértelmű.
te vagy a hibás, ill. te lettél volna a hibás - semmiféle mentőkörülmény nincs!
a védett útvonalon haladónak feltétlen elsőbbsége van.
Nekem az a véleményem, hogy semmiféle szakértői vizsgálat nem lett volna, egyszerűen azt mondták volna a rendőrök, hogy itt vagyok én, aki kihajtott egy autó elé, pedig még tábla is jelezte, hogy elsőbbség adás kötelező. Ezt én figyelmen kívül hagytam és kihajtottam elé.
Nem bajlódtak volna bármiféle vizsgálattal, már ha tényleg van ilyen és talán azt is hitték volna, hogy hazudok és csak menteni próbálom magam.
Azóta sokkal jobban figyelek, a múltkor is hasonló helyzetben inkább megvártam, hogy bekanyarodjon az autó, szerencsére mögöttem nem jött autó, így nem tartottam fel senkit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!