Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha autóval előzök valamilyen...

Ha autóval előzök valamilyen járművet, akkor visszaelőzéskor minden esetben ki kell tenni jobbra az irányjelzőt?

Figyelt kérdés

Nekem ez lenne a logikus, mert irányváltoztatás történik, viszont az oktatóm meg soha nem szólt, hogy tegyem ki, csak mondta, hogy nézzek jobbra. Egyszer volt előttünk egy másik tanulóvezető, aki kikerült valamilyen akadályt, erre mondta, hogy én nehogy visszaindexeljek.

Most én ezt nem tudom hova tenni. Szerintem jól oktat, nincs vele gond szakmailag, csak itt látok valami bukfencet. Vagy lehet, hogy azt hiszi mindig, hogy kiteszem, nem veszi észre, hogy nem teszem ki? Kérlek segítsetek! :) Rákérdezni nem nagyon akarok erre a dologra, mert jövőhéten vizsgázom, és akkor kiakadna, hogy én 30 óra után sem tudok ilyen alapvető dolgokat.

2014. aug. 6. 18:31
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Szólhatsz te is az oktatónak, hogy rosszul ismeri a KRESZ-t. Amúgy hol van a rendeletre való hivatkozásod?
2014. aug. 7. 06:49
 12/22 anonim ***** válasza:

en is hejet csinalasra hasznalom, mert derogal beengedni.

multkor 5 auto vonatoz, 3an beertuk oket, 2 elottem vegigeloz, en mar nem ereztem biztonsagosnak, igy behuznek a 3. hejre.

index, papa le se sz@r, aztan majdnem igy lett veszelyes, ra kellet legyeznem meg duda, akkor esett le neki, h besorolnek :/

2014. aug. 7. 07:28
 13/22 anonim ***** válasza:

Tegyük már tisztába ezt a témát:

34. § Előzés

(2) Az előzési szándékot - ha az előzés irányváltoztatással jár - irányjelzéssel [29. § (2) bek.] jelezni kell.

29.§ (2) bek.

Az irányváltoztatást - ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást - a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is.

Ha tehát, balra indexszel megkezdem az előzést és annak befejezéséig folyamatosan balra indexelek, megbüntet a rendőr?

Nehogy már ezt a folyamatos indexelést valaki úgy akarja értelmezni, hogy balra-jobbra kell kitenni az indexet.

És ne akarja senki összekeverni ezt a forgalmi sáv változtatásával lakott területen belül!

2014. aug. 7. 08:31
 14/22 egySanyi ***** válasza:

"Ha tehát, balra indexszel megkezdem az előzést és annak befejezéséig folyamatosan balra indexelek, megbüntet a rendőr?

Nehogy már ezt a folyamatos indexelést valaki úgy akarja értelmezni, hogy balra-jobbra kell kitenni az indexet."

Pedig pont úgy kell értelmezni, hogy balra-jobbra kell kitenni az indexet. De ez így a logikus mert visszatérésnél már nem balra fogod megváltoztatni az irányodat hanem jobbra.

2014. aug. 7. 10:23
 15/22 anonim ***** válasza:
Egyszerű vagy, mint a faék. Ajánlottam: vitatkozz vizsgabiztosokkal és oktatókkal.
2014. aug. 7. 11:21
 16/22 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszokat. Megkerdeztem az oktatomat. Annyit valaszolt, hogy nem kotelezo visszaindexelni, csak nezzek jobbra, mielott visszahuzom a kormanyt. En hiszek neki, mert ma is atment a vizsgan 2 tanuloja. Mondta, hogy ha keresztezodes van a kozelben, akkor semmikeppen sem szabad, mert megteveszto lehet.
2014. aug. 7. 13:27
 17/22 anonim ***** válasza:

egySanyi :

A közlekedésbiztonság témakörében hozzászóláskor jobb, ha elrejted a neved, mert itt hiteltelenné váltál.

2014. aug. 7. 14:33
 18/22 egySanyi ***** válasza:

Tájékozatlan vagy a kresz terén.

Ajánlatom: vitatkozz vizsgabiztosokkal és oktatókkal.

Kresz tesztben pont van ilyen kérdés és saját magad is tudod ellenőrizni, hogy KELL a visszatérést is külön jelezni.

[link]

B kategória után én se jeleztem 15 évig, de a C kategóriás tanfolyamnál felvilágosított az oktató, hogy KELL a jobbra index is.

2014. aug. 7. 23:07
 19/22 egySanyi ***** válasza:

Ebből a tesztből a konkrét kérdés és válasz:

Egy gépkocsi előzését befejezve vissza kíván térni abba a forgalmi sávba, amelyben a manőver megkezdése előtt haladt. Köteles-e irányjelzést adni?

Igen

Megjegyzés: A forgalmi sáv átlépését oda és vissza egyaránt irányjelzéssel kell jelezni.

2014. aug. 7. 23:15
 20/22 egySanyi ***** válasza:

Akkor most ki a hiteltelen?

Nézd már meg hány %-ban hasznosak ennél a kérdésnél a hozzászólásaid és utána ítélkezz.

2014. aug. 7. 23:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!