Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Miért büntetnek meg ha nem...

Miért büntetnek meg ha nem állok meg a zebránál mikor mögöttem előttem senki, szóval csak engem kell megvárnia a gyalogosnak?

Figyelt kérdés

2014. júl. 5. 15:24
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
84%
Ugyanakkor én szivesen megadnám az elsőbbséget kreszben rögzítve a simán csak villogó megkülönböztető jelzésnek is, ezt kár volt szétválasztaniuk az ezt alkotóknak. Szerencsére azért ha egy gyalogos egy csöndben száguldó de villogó autót lát jönni, nem megy a közelébe a zebrának, legalábbis én zömmel így láttam. Ha már villog valami, akkor siet valahova, nem volt jó ötlet korlátozni őket. Az, hogy nincs hangja, praktikus okai is lehetnek, kicsi forgalom, felesleges zaj elkerülése, stb.
2014. júl. 6. 21:52
 12/18 anonim válasza:
27%
Azért, mert nem tudod a kresszt:)
2014. júl. 7. 18:57
 13/18 Alex Fly ***** válasza:
76%
"Egy közel 2 tonnás autót több erő, energia megmozditani mint egy 70 kilós felnőttet.." -pontosabban egy közel kéttonnás autónak jóval nagyobb a mozgási energiája, ezért ha az nem áll meg, nagyobb kárt tud okozni a gyalogosban, mint az az autóban. Ezért az autós felelőssége, hogy ezt megakadályozza.
2014. júl. 9. 10:47
 14/18 anonim ***** válasza:

Autós-gyalogos-kerékpáros emberként azt mondom, egy autót el szoktam engedni. Tiszta, egyértelmű jelzéssel, nem tökéletlenkedőnek mutatva magam. De ez az én döntésem.

A KRESZ-ben nincs olyan, hogy ha kedvem tartja, ha egyedül van, ha sokan vannak stb. Tilos jelzésen sem szabad átmenni, még ha sakktábla simaságú is a terep, s kilométerekre sehol semmi. Vannak tilalmak, amelyeket kiegészítő táblákkal lehet korlátozni, szűkíteni.

De olyan elképzelhetetlen, hogy a gyalogos átkelőhelyen az elsőbbséget így korlátoznák.

A zebrán, zebránál a gyalogosnak mindig elsőbbsége van, még a látszólag vagy ténylegesen szabálytalankodónak is.

2014. júl. 9. 11:12
 15/18 anonim válasza:
Azért, mert ez a szabály és így egyértelmű. A se előttem se mögöttem dolognak ugyan lenne értelme, de vitás helyzeteket szülne. Valóban pazarlás megállni, ha közel s távol egyszerre érkeztek a zebrához, ilyenkor az előrelátóbb ember int, hogy menjél a többi leszarja, a rendőr meg megbüntet.
2014. júl. 10. 11:45
 16/18 anonim válasza:
2 tonna??? Ha egy nyerges meg tud állni 30-40 tonnával, nehogy már 2-vel neked ne sikerüljön
2014. júl. 11. 11:27
 17/18 Hannibal82 válasza:
29%
a gyalogosnak valóban elsőbbsége van, ha lelépett a járdáról az átkelőhelyen, meg a biciklisnek is, ha lelépett a járdáról és tolja, de azért van egy olyan kitétel is, hogy csak akkor van elsőbbsége, ha úgy lép le, hogy azzal nem veszélyezteti az autósokat - bocsi, nem így pontos, de értelemszerűen, ha egy bokor mögül beugrik az út közepére, akkor nincs elsőbbsége, azt öngyilkosnak hívják.
2014. júl. 14. 09:20
 18/18 Alex Fly ***** válasza:
100%

Hannibal182: az van a szabályzatban, hogy járművel úgy közelíted meg a gyalogátkelőhelyet, hogy minden körülmények között meg tudd adni az elsőbbséget. A gyalogosok számára azt írja, hogy meg kell győződnie arról, hogy biztonságban átkelhet: gyalogátkelőhely tábla, fehér sávok az úttesten -vagyis minden további nélkül mehetek, itt mindenkinek kutyakötelessége átengedni. Pont.

Esetleg azzal kevered, hogy ahol nincs elsőbbsége, ott a gyalogos nem akadályozhatja a járműforgalmat. de itt ugye zebráról van szó.

Azt meg el kell felejteni, hogy váratlanul lelép a kocsi elé: egy gyalogátkelőhelyen sok minden jelenhet meg váratlanul: tengeralattjáró, máig harcoló SS-páncéloshadosztály, mamutcsorda, stb. Egy valami nem: gyalogos. Mégis mire számítson az ember egy gyalogátkelőn? Talán csatahajóra?

Az meg, ha "féktávolságon belül lelép az úttestre", egy dolgot jelent: a jármű túl nagy sebességgel közelítette meg az átkelőt. Szóval akkor nem az elsőbbségadás elmulasztása a bűne, hanem gyorshajtás...habár sok esetben ez inkább a közúti veszélyeztetés kategóriája, ami már nem szabálysértés, hanem bűncselekmény...

2014. júl. 14. 20:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!