Mitől olyan veszélyes a 10-es út Pilisvörösvár és Leányvár közti szakasza?
Nem gyakran, de vezettem arra, de én nem emlékszem semmi extra veszélyre. Mégis mindenütt azt olvasom, hogy halálút, meg hogy gyakoriak a súlyos balesetek. A pilisi anyukák drámai hangú felhívást tettek közzé pár napja, amiben sebességkorlátozásokat, állandó sebességellenőrzést követelnek. Ezzel én nem értenék egyet.
Én is ritkán járok arra de gyerekkoromba amikor a szüleimmel gyakrabban jártunk arrafelé szinte mindig volt valami baleset.
Azért veszélyes az az útszakasz mert nem belátható részek is vannak rajta és a sok szabálytalankodó főleg akik a fővárosba tartanak sietnek hogy elkerüljék a dugókat ami Ürömi elágazásnál szokott lenni és ezáltal nem figyelnek úgy oda és akkor lesz a baj. Meg sok olyan rész van ahol sok a gyorshajtó de rengeteg gyalogos megy át az út testen is például. Rengeteg figyelmetlen autós van arrafelé, leginkább a Piliscsaba környéke a veszélyes a többi nem annyira. Meg régen Dorog és Leányvár közti szakasz is szinte halálút volt a rossz út viszonyok végett még most sem tökéletes, de már jóval nyugodtabb arra felé az ember.
Azt hiszem, a 2. válaszban lehet a lényeg. Valami ilyesmiket mintha olvastam is volna régebben erről az útról, csak nem értettem belőle ilyen világosan. Pl. a fehér aszfaltról is volt szó, csak nem tudtam, hogy ez ennyire csúszós. Azt se tudtam, hogy van olyan, hogy fehér aszfalt, és az más mint a többi. Meg a speciális mikroklíma is igaz lehet.
Hogy nem megfelelően vezetnek az emberek? Ebben az is benne van, hogy fel se ismerik a problémát (pl. én se), mert semmi nem jelzi, a megcsúszásokat meg talán azért nem tudjuk kezelni, mert nem képeznek ki rá, meg azért olyan sokszor nincs, hogy az ember rutint szerezzen benne.
Igaz nem jártam arra már vagy másfél éve, de nekem úgy rémlik, hogy Pilisvörösvár és Piliscsaba között kb majdnem végig 60-ra van táblázva az út.
Jó kis kanyargós, dimbes-dombos, tele úthibával... szerintem ezek már önmagukban kellőképp óvatosságra intenek. Az út ráadásul forgalmas és nem mondanám, hogy lassan és türelmesen közlekednek az arra járók - gondolom megfelelően ismerik az utat, azért bátrak. Engem ott nem egyszer előztek már záróvonalon és nem az előzőn múlott,hogy épp nem jött senki a kanyarban...
A fehér aszfaltnak is több fajtája van, a legjobb csak simán rohadtul csúszik. A legrosszabb meg kb olyan mint a jégpálya, el lehet rajta csúszni nyáron gyalog, sőt akár nyáron is lehet rajta szánkózni.
Aki ilyen burkolatot rakat bárhova, kivégeztetném. Motorral még 5 km/h-val is meg lehet csúszni a rosszabbik változaton, száraz időben szintén nyáron.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!