Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mennyire számít a gumiabroncso...

Mennyire számít a gumiabroncsok esetében a gyártási év?

Figyelt kérdés

Meddig használható?

Láttam már olyat, hogy pár éves gumi, de foszlott, mert állandóan használva volt meg olyat is, hogy 8 éves, de semmi baja.

Illetve fordítva is.

2014. márc. 29. 09:59
 1/4 dirtboy ***** válasza:

sok mindentől függ,télinél még ha jól tárolod is akkor is 5-6év és vége van,kopástól függetlenül

ha nyáron is télit használsz vagy rosszul tárolod /pl süti a nap/ akkor még hamarabb vége van.

nyáriguminál nem ennyire parás a dot szám ha jól van tárolva,az uv azt is kikezdi de jól tárolva sokáig jók.

2014. márc. 29. 10:30
 2/4 A kérdező kommentje:

Mit jelent az, h vége van?

Nekem most van a kocsin egy 6 éves, semmi gond nem volt vele a télen.

Egyébként itt a környéken Németből meg Olaszból hozott 80-90%-os 6 éves gumikat árulnak, mindenki viszi mint a cukrot!

Panasz nincs rá!

Kössz a választ!

2014. márc. 29. 11:45
 3/4 anonim ***** válasza:

A "vége van" azt jelenti, hogy a vulkanizálás során kialakított S-S (kén-kén) kötések felszakadása miatt az egyébként rugalmas gumiabroncs rideggé, "törékennyé" válik. Ezért könnyebben kapsz defektet, és a tapadás (fékút!!), úttartás is sokkal rosszabb lesz, mert nem tud idomulni az abroncs megfelelően az aszfalthoz.

Ennek a legfőbb oka az abroncsot érő UV-sugárzás. Tehát ha letakarod, akkor jelentősen növelhető az élettartam.

Az általad említett abroncsokat akkor érdemes megvenni, ha tudod, a következő, de maximum a második szezonban el fog kopni (tehát sokat fogod használni). Egyébként hosszabb távra nem érdemes ilyen idős gumit venni, mert egyszerűen elöregszik, hiába nincs elkopva.

2014. márc. 29. 11:55
 4/4 A kérdező kommentje:

Háhá

Ez nem nektek szól, mindig hülyének néznek, ha beállok még napsütéskor is a garázsba:)

Akkor már csak ezért is megéri.

Jaja, haveromén láttam, h repedezik.

Kössz neked is a választ.

2014. márc. 29. 11:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!