Mennyire számít a gumiabroncsok esetében a gyártási év?
Meddig használható?
Láttam már olyat, hogy pár éves gumi, de foszlott, mert állandóan használva volt meg olyat is, hogy 8 éves, de semmi baja.
Illetve fordítva is.
sok mindentől függ,télinél még ha jól tárolod is akkor is 5-6év és vége van,kopástól függetlenül
ha nyáron is télit használsz vagy rosszul tárolod /pl süti a nap/ akkor még hamarabb vége van.
nyáriguminál nem ennyire parás a dot szám ha jól van tárolva,az uv azt is kikezdi de jól tárolva sokáig jók.
Mit jelent az, h vége van?
Nekem most van a kocsin egy 6 éves, semmi gond nem volt vele a télen.
Egyébként itt a környéken Németből meg Olaszból hozott 80-90%-os 6 éves gumikat árulnak, mindenki viszi mint a cukrot!
Panasz nincs rá!
Kössz a választ!
A "vége van" azt jelenti, hogy a vulkanizálás során kialakított S-S (kén-kén) kötések felszakadása miatt az egyébként rugalmas gumiabroncs rideggé, "törékennyé" válik. Ezért könnyebben kapsz defektet, és a tapadás (fékút!!), úttartás is sokkal rosszabb lesz, mert nem tud idomulni az abroncs megfelelően az aszfalthoz.
Ennek a legfőbb oka az abroncsot érő UV-sugárzás. Tehát ha letakarod, akkor jelentősen növelhető az élettartam.
Az általad említett abroncsokat akkor érdemes megvenni, ha tudod, a következő, de maximum a második szezonban el fog kopni (tehát sokat fogod használni). Egyébként hosszabb távra nem érdemes ilyen idős gumit venni, mert egyszerűen elöregszik, hiába nincs elkopva.
Háhá
Ez nem nektek szól, mindig hülyének néznek, ha beállok még napsütéskor is a garázsba:)
Akkor már csak ezért is megéri.
Jaja, haveromén láttam, h repedezik.
Kössz neked is a választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!