Balesetet okoztam. Mire számíthatok?
Ködös idő volt, lassítottam és körülnéztem ugyan, de nem vettem észre a motorost és behajtottam a kereszteződésbe. Összeütköztünk, ő keresztül a kocsin.
Hiába nem vettem észre, ettől még nem adtam meg neki az elsőbbséget. Kórházba szállították, zúzódásai vannak a kezén, viszont megrepedt vagy eltört - nem tudom pontosan - a szeme feletti csont. Nem tartják bent a kórházban.
A szondáztatásnál kiderült, hogy fogyasztott alkoholt, vér és vizeletvizsgálat is készült, annak nem tudom az eredményét. Tudtommal a törés az már 8 napon túl gyógyuló. Mindenképp meg tudok majd egyezni a sértettel peren kívül, megtérítem a keletkezett kárt, de ettől még milyen büntetésre számíthatok? Elvehetik a jogosítványomat?
A te biztosítód meg fogja téríteni a motoros járművében esett kárt, az egyszer biztos. Ha neked nincs casco-d, akkor a sajátodat magad fogod állni.
Szerintem mindkettőtök jogsija ugrik, a tiéd hosszabb időre, mint a motorosé. De őt is meg fogják ráncigálni az alkohol miatt.
Én úgy tudom, hogy az ittas vezetés a biztosítóknál általában (ha nem mindnél) kitétel, ilyen esetekben nem térít a biztosító. Tehát a motoros egy kanyit nem fog kapni a biztosítódtól, az szinte tuti, viszont a malusza emelkedik majd. Neked nem tudom hogy ki mit és mennyit fog téríteni, ez attól is függ, hogy mit hoznak ki a tárgyaláson végeredménynek, Te mennyire voltál vétkes a baleset bekövetkeztében. De valószínűleg a Te maluszod is emelkedik majd.
Neked ebből az lehet a kiút, ha be tudnád bizonyítani, hogy a motoros olyan sebességgel, vagy mondjuk kivilágítatlanul jött (ha pl. sötét volt), hogy nem is észlelhetted volna időben, ezért mentél be elé a kereszteződésbe. Ha ez sikerülne, akkor Te teljesen tisztán jöhetnél ki a balhéból, és akkor mindent a motorosra vernek rá. Tudom, genyóságnak hangzik, de az ittas vezetésnek ilyen hátrányai is vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!