Szerintetek az nem ostobaság egy kicsit, hogy mindig az autóst kell megbüntetni baleset esetén?
Biztosan sokan láttak már olyan gyalogost, aki szét sem néz, csak lelép az útra, mindezt teszi jeges, havas úton is, hogy az ember még véletlenül se tudjon megállni.
Aztán persze mindig a gonosz autós a hibás.
Elismerem, hogy nekik van elsőbbségük a gyalogátkelőn, de ha lehetetlen helyzetet teremt a saját ostobasága miatt akkor miért kell szerencsétlen autóst büntetni egy ökör miatt, aki a saját ostobasága áldozata lett?
Van egy ismerősöm aki pl direkt ugrál az autók elé, mert itt nálunk csináltak egy úgynevezett sétáló utcát, de autóval 30-al végig lehet rajta menni.
És a bolond kitalálta, hogy az márpedig a gyalogosoké, és szétnézés nélkül megy át az úton, már többször majdnem elütötték, de nem ő lesz a hibás, pedig teljesen ostoba szerintem.
Te nem érted a lényeget, kérdező. Zebrán nincs olyan hogy "féktávon belül", csak olyan, hogy "túl nagy sebességgel érkező autós". Nem a semmiből materializálódik a gyalogos. Van előzménye. Egy gyalogos ritkán tesz meg másodpercenként 1-2 méternél többet. Egy járda legalább másfél méter széles, és az autók sem a szegélyt súrolva közlekednek. Megfelelő sebességgel megközelítve a zebrát nincs olyan hogy "váratlanul érkező". Az elsőbbséggel rendelkező gyalogos neked egy piros lámpa.
Egy jelzőberendezás nélküli vasúti átjáró, és egy zebra között csak az erőviszonyok miatt van különbség, a felállás ugyanaz: a zebrán / sínen közlekedőnek elsőbbsége van.
Érdekes módon mindenki csak a hetven kiló hússal próbál meg szívózni, keménykedni, ezer tonna acéllal már nem annyira....
jol van te nagyon okos.
mit csinalsz ebben a helyzetben?
a gyalogatkelonel all 2 ember. beszelgetnek
mesz autoval. es az egyik korultekintes nelkul egyszer csak megfordul es elindul az uton
te mar csak par meterre haladsz
mit csinalsz? mennyivel mesz?
honnan tudod hogy az atkelonek hattal allo beszelgeto ember hirtrlen megforduk es atmegy?
Te akartál fizikázni, kérdező, hát legyen.
Pár méterre vagy, rendben.... mennyire, 3... 4?
Jókisfiú voltál, és lelassítottál a zebra előtt, csak 40-el (11 m/s) közeledsz. Nem a járdát súroltad, egy forgalmi sávnak is van minimális szélessége. Legalább egy métert meg kell tennie a gyalogosnak. Ehhez neki kell legalább egy másodperc, mert nem azonnal vált át gyalogtempóra, neki is van gyorsulása.
Szóval mire ő megtesz 1 métert, te már ádhaladtál a kereszteződésen.
Abba most ne menjünk bele, hogy teljesen életszerű helyzet, hogy a járda legszélén beszélget valaki, a szegélykövön, és nem kicsit beljebb...
Ha messzebb vagy, akkor viszont van időd megállni. Hiszen a gyalogost láttad, lassítottál, a lábad fék-készenlét helyzetben van.
Ez ugyanolyan mint a piros lámpán áthaladás. A zebránál a sárga az, hogy ott áll a gyalogos, és beszélget...
Vázolj még pár szituációt, úgyis kihozlak hibásnak (az ügyész is kihozna, de azt le is kell ülni...)
Abban igazat adok a többieknek, hogy lámpa nélküli gyalogátkelőt egyszerűen úgy kell megközelíteni, hogy meg tudj állni és kész. Ha ott beszélgetnek, közvetlenül a zebra szélén, ami egyébként gyakrabban esik meg, mint gondolnánk, akkor is feltételezni kell, hogy át akarnak menni. Én gyakran futok bele olyanba, hogy valaki a zebránál ácsorog, csak bambul és már messziről látom, hogy nem akar átmenni. Lehet, hogy a mögöttem lévőket ezzel felhúzom, de én ilyenkor is piszkosul lelassítok, sőt sokszor meg is állok és, ha kell rádudálok a gyalogosra, hogy döntse el, hogy mit akar. Nyilván velem is előfordul időnként, hogy valamiért elbambulok vagy valami eltereli a figyelmem és nem veszem észre a gyalogost. Ő láthatja, hogy én vettem őt észre vagy akár azt is gondolhatja, hogy csak simán bunkó vagyok és nem engedem át, ez most lényegtelen. Viszont azt sosem fogom megérteni, hogy ilyenkor miért kell lelépni egy egytonnás, mozgó jármű elé. Oké, hogy neki van elsőbbsége és engem fognak megbüntetni, ha elütöm. De ez senkit sem fog vigasztalni, ha egy életre nyomorék lesz vagy esetleg még nagyobb baj történik. Elszomorító, hogy vannak emberek, akiknek ez nem jut eszükbe. De az is lehet, hogy úgy gondolják, hogy az autóban a fék úgy működik, hogy megnyomjuk és azonnal megáll az autó. Nem tudom.
De egyébként most jut eszembe, hogy nem mindig az autóst hozzák ki hibásnak ilyen esetben sem. Egy ismerősömet háromszor ütötték el, mindháromszor lámpa nélküli gyalogátkelőn. Egyik esetben sem büntették meg az autóst. Tudom, hihetetlen.
A lámpás gyalogátkelő evidens.. a nem lámpásnál a gyalogosnak van elsőbbsége, és minden helyzetben meg kell tudni állni az autósnak, de a szabályhoz az is hozzátartozik, hogy a gyalogosnak átkelés előtt szétnézéssel meg kell győződnie arról, hogy biztonságos e az átkelés. Először balra, aztán jobbra tekintéssel..
A biciklisek meg elmehetnek az édesanyjukba amelyik egyrészt felülve teker át a zebrán, másrészt meg izomból áttekerve, gondolván zebrán rodeózik, elsőbbsége van. És ez már nem az a kategória hogy 1sec alatt 1 métert tesz meg..
Ahol meg nincs kijelölt gyalogátkelőhely, ott vagy ne menjenek át, de ezt mindenki belátja szerintem, hogy ez lehetetlen, mindig gyalogátkelőhelyen átmenni, de ne legyenek már nagyságos urak, meg asszonyok, hogy nagy nyugodtan sétálnak át az úton átlósan egyesek ráadásul..
És az elejéhez hozzátéve, olyan is elég sokszor előfordul, hogy rég piros a zebra lámpája, de a sok idióta gyalogos nagy nyugodtan tötyög át..
Ha zebrától 2m-re lerohan valaki eléd, és elütöd..két irányban vizsgálódnak.
1, Te megfelelő sebességgel mentél-e, most is havazásban pl volt e téli gumi.
2, Másik irány pedig a gyalogos pontosan hol lépett le, szétnézett---és látható volt-e számodra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!