Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Szerintetek az nem ostobaság...

Szerintetek az nem ostobaság egy kicsit, hogy mindig az autóst kell megbüntetni baleset esetén?

Figyelt kérdés

Biztosan sokan láttak már olyan gyalogost, aki szét sem néz, csak lelép az útra, mindezt teszi jeges, havas úton is, hogy az ember még véletlenül se tudjon megállni.

Aztán persze mindig a gonosz autós a hibás.

Elismerem, hogy nekik van elsőbbségük a gyalogátkelőn, de ha lehetetlen helyzetet teremt a saját ostobasága miatt akkor miért kell szerencsétlen autóst büntetni egy ökör miatt, aki a saját ostobasága áldozata lett?

Van egy ismerősöm aki pl direkt ugrál az autók elé, mert itt nálunk csináltak egy úgynevezett sétáló utcát, de autóval 30-al végig lehet rajta menni.

És a bolond kitalálta, hogy az márpedig a gyalogosoké, és szétnézés nélkül megy át az úton, már többször majdnem elütötték, de nem ő lesz a hibás, pedig teljesen ostoba szerintem.

2014. jan. 19. 19:15
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Ha elismered, hogy nekik van elsőbbségük, akkor nem értem a kérdést! Vagy te a stop táblánál is áthajtasz és ha elcsapnának azzal védekeznél, hogy hirtelen jött? Meg kellene már érteni, hogy a gyalogos elsőbbsége ugyanolyan érvényű, mint a 40 tonnás kamioné. Vagy azt szeretnéd, hogy minden gyalogátkelő elé fekvőrendőrt tegyenek? Mert a mai közlekedési morál és az ilyen hozzáállások miatt, nem lepődnék meg ezen sem.
2014. jan. 19. 19:51
 2/17 A kérdező kommentje:
remélem a télen a gyalogátkelő előtt 2 méterrel valaki lerohan az útra eléd, csak mert neki van elsőbbsége, meglátjuk, hogy fogsz tudni megállni
2014. jan. 19. 20:08
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Gyalogolni mindenki gyalogolhat, nem kell hozzá semmi, pl. KRESZ ismeret. Az autóvezetéshez képesítés kell, meg kell tanulni a szabályokat.

Ezekből egyszerűen az következik, hogy nekünk kell figyelnünk rájuk. Ezért is van elsőbbségük ahol át szabad kelniük.

2014. jan. 19. 20:11
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

Agresszív kérdező: a sebességet mindig úgy kell megválasztani, hogy minden lehetséges dolog előtt meg tudj állni, ami az adott helyzetben felbukkanhat.

Egy zebrán egy felbukkanó gyalogos minden, csak nem váratlan. Amúgy sem a járdaszegélyen jelenik meg a semmiből, hanem már valahonnan oda is érkezik, ha sétálva, ha futva, látnod kell. Ha egy parkoló autó elállja a kilátást, akkor is te vagy a hibás, mert nem csökkentetted a sebességed az út és látási viszonyoknak megfelelően.

Aki nem úgy autózik, hogy minden busz mögül kisgyerek léphet ki, minden beláthatatlan kanyar mögött szénásszekér van hátrafelé meredező kaszával-vasvillával, az potenciális gyilkos és hullajelölt.

2014. jan. 19. 21:21
 5/17 anonim ***** válasza:
100%

Ha a gyalogos a hibás, akkor nem büntetik meg az autóst.

Ha a harmincas utcában a harminccal menő kocsi elé kiugrik a haverod, és az autós elüti, akkor nem fogják az autóst büntetni. Gyalogátkelőt autóval meg úgy kell megközelíteni, hogy szükség esetén meg lehessen állni, persze ha egy busz/teherautó mögül ugrik ki valaki a zebrára, vagy hasonló manőverrel, akkor nyilván nem egyértelmű az autós felelőssége.

2014. jan. 19. 21:52
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
Köszönöm a jókívánságot kedves kérdező! Nem kívánok hasonlókat mert nem látom értelmét. Szerencsére én tisztában vagyok az elsőbbség és a gyalogátkelő fogalmával. Bármily hihetetlen, tudom milyen sebességgel kell megközelítenem egy zebrát, hogy biztonságosan meg tudjak állni és alkalmazom is ezt a technikát, akár hóban vagy jégen is. Sajnálatos módon egyre több az ilyen önkéntes szabálymódosító, aki úgy érzi, hogy csak az ő érdekeit szolgáló szabályok számítanak és ennek megfelelően közlekedik. Jó utat!
2014. jan. 19. 22:23
 7/17 anonim ***** válasza:

Nem hiszem,hogy a kerdes feltetlenul a gyalogos atkelokrol szolna.Tobbszor lepett mar az autom ele gyalogos olyan helyen,ahol a kozelben sem volt zebra.Ilyenkor egy atlag ember azt varna,hogy majd legalabb szetnez az illeto,de ez sajnos nem torvenyszeru.Legutobb pl folyamatosan a masik iranyba bamult egy no,mikor 2 meteres tavolsagbol az autom ele lepett(zebra termeszetesen sehol).Szerencsere mar akkor lassitottam,mikor meglattam,hogy a jarda szelen all,igy sikerult megallnom,bar nem szamitottam ra,hogy nemes egyszeruseggel az utolso pillanatban az auto ele lep.

Utkeresztezosben vagy gyalogos atkelon persze eleve elovigyazatosabb az ember,de azt mar az egesz pici gyerekeknek is tanitgatjuk,hogy nem szaladunk ki az utra,nem lepunk le a jardarol,es atkeles elott szetnezunk.Ha mast nem legalabb akkor,amikor zebra sincs a kozelben.

2014. jan. 20. 09:22
 8/17 Hunter92 ***** válasza:
Csatlakoznék az előttem szólóhoz. Szerintem is inkább azokra a szimpatikus hullajelölt gyalogosokra vonatkozik a kérdés, akik rendszeresen takarásból lépnek le elém, sokszor a lámpás gyalogosátkelő piros jelzésének ellenére. Épp a minap írtam le egy másik kérdésnél, hogy a munkahelyem környékén, egy zebránál ez szinte napi szinten előfordul. Eddig szerencsére sosem történt baj (bár ez sok esetben inkább az én reakcióidőmön múlt, mint a szerencsén), de, ha mindig, mindenhol attól félek, hogy az a bokor, furgon vagy akármi mögül biztos ki fog ugrani elém egy gyalogos, akkor sehol nem mehetnék 20-nál többel. Persze, vigyáznunk kell a gyalogosokra, meg igazából mindenkire, de azért azt figyelembe kell venni, hogy autóval nehezebb megállni, mint gyalog. Ha én gyalogosként zebránál vagyok és látom, hogy autós nem szándékozik átengedni, akkor van annyi eszem, hogy nem lépek ki elé. Lehet, hogy őt fogják megbüntetni, de a kerekesszékben ez nekem sovány vigasz lesz.
2014. jan. 20. 10:00
 9/17 anonim ***** válasza:

Alapvetően itt lámpa nélküli zebrákról van szó. A lámpás kereszteződést meg a lehetetlen helyrken kiugráló gyalogosokat ne vegyük ide, ők nyilván maguk felelnek az őket ért balesetért, FELTÉVE, hogy az autós az út-, időjárási- és látási viszonyoknak megfelelően vezetett. Ha nem, akkor jön a kérdés, hogy ezen múlt-e a baleset illetve annak súlyossága.

Zebránál nincs kérdés. Gyalogos jön, ha körülnézett és elütik, az az autós felelőssége, hacsak nem féktávon belül lépett le. Ha nem nézett körül vagy féktávon belül volt, jöhet a jogászkodás. De az autósé a felelősség egy része minimum, hiszen BÁRMIKOR meg kell tudni állni a zebra előtt. Ha a zebra előtt furgon vagy bokor áll, akkor le kell venni a tempót 10-re, nincs mese. Persze ez nem túl életszerű, magam is sokszor hazardírozok, de ez a szabály.

2014. jan. 20. 11:53
 10/17 A kérdező kommentje:

na latom nehanyan ertik a kerdes lenyeget

a fektavon beluli esetekrol szol a kerdes, amikor a gyalogos nem nez szet, lelep es te nem tudsz mar megallni igy elutod.

gondolok itt arra hogy 30km/h sebesseggel haladtam. minden le volt fagyva rs a gyalogos csak ugy lelepett elem.

persze tok hiaba fekeztem eselytelen volt hogy megallok

az mentette meg az okrok hogy senki nem jott szembe es at tudtam menni a bal oldali savba

2014. jan. 20. 17:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!