Szerintetek az nem ostobaság egy kicsit, hogy mindig az autóst kell megbüntetni baleset esetén?
Biztosan sokan láttak már olyan gyalogost, aki szét sem néz, csak lelép az útra, mindezt teszi jeges, havas úton is, hogy az ember még véletlenül se tudjon megállni.
Aztán persze mindig a gonosz autós a hibás.
Elismerem, hogy nekik van elsőbbségük a gyalogátkelőn, de ha lehetetlen helyzetet teremt a saját ostobasága miatt akkor miért kell szerencsétlen autóst büntetni egy ökör miatt, aki a saját ostobasága áldozata lett?
Van egy ismerősöm aki pl direkt ugrál az autók elé, mert itt nálunk csináltak egy úgynevezett sétáló utcát, de autóval 30-al végig lehet rajta menni.
És a bolond kitalálta, hogy az márpedig a gyalogosoké, és szétnézés nélkül megy át az úton, már többször majdnem elütötték, de nem ő lesz a hibás, pedig teljesen ostoba szerintem.
Gyalogolni mindenki gyalogolhat, nem kell hozzá semmi, pl. KRESZ ismeret. Az autóvezetéshez képesítés kell, meg kell tanulni a szabályokat.
Ezekből egyszerűen az következik, hogy nekünk kell figyelnünk rájuk. Ezért is van elsőbbségük ahol át szabad kelniük.
Agresszív kérdező: a sebességet mindig úgy kell megválasztani, hogy minden lehetséges dolog előtt meg tudj állni, ami az adott helyzetben felbukkanhat.
Egy zebrán egy felbukkanó gyalogos minden, csak nem váratlan. Amúgy sem a járdaszegélyen jelenik meg a semmiből, hanem már valahonnan oda is érkezik, ha sétálva, ha futva, látnod kell. Ha egy parkoló autó elállja a kilátást, akkor is te vagy a hibás, mert nem csökkentetted a sebességed az út és látási viszonyoknak megfelelően.
Aki nem úgy autózik, hogy minden busz mögül kisgyerek léphet ki, minden beláthatatlan kanyar mögött szénásszekér van hátrafelé meredező kaszával-vasvillával, az potenciális gyilkos és hullajelölt.
Ha a gyalogos a hibás, akkor nem büntetik meg az autóst.
Ha a harmincas utcában a harminccal menő kocsi elé kiugrik a haverod, és az autós elüti, akkor nem fogják az autóst büntetni. Gyalogátkelőt autóval meg úgy kell megközelíteni, hogy szükség esetén meg lehessen állni, persze ha egy busz/teherautó mögül ugrik ki valaki a zebrára, vagy hasonló manőverrel, akkor nyilván nem egyértelmű az autós felelőssége.
Nem hiszem,hogy a kerdes feltetlenul a gyalogos atkelokrol szolna.Tobbszor lepett mar az autom ele gyalogos olyan helyen,ahol a kozelben sem volt zebra.Ilyenkor egy atlag ember azt varna,hogy majd legalabb szetnez az illeto,de ez sajnos nem torvenyszeru.Legutobb pl folyamatosan a masik iranyba bamult egy no,mikor 2 meteres tavolsagbol az autom ele lepett(zebra termeszetesen sehol).Szerencsere mar akkor lassitottam,mikor meglattam,hogy a jarda szelen all,igy sikerult megallnom,bar nem szamitottam ra,hogy nemes egyszeruseggel az utolso pillanatban az auto ele lep.
Utkeresztezosben vagy gyalogos atkelon persze eleve elovigyazatosabb az ember,de azt mar az egesz pici gyerekeknek is tanitgatjuk,hogy nem szaladunk ki az utra,nem lepunk le a jardarol,es atkeles elott szetnezunk.Ha mast nem legalabb akkor,amikor zebra sincs a kozelben.
Alapvetően itt lámpa nélküli zebrákról van szó. A lámpás kereszteződést meg a lehetetlen helyrken kiugráló gyalogosokat ne vegyük ide, ők nyilván maguk felelnek az őket ért balesetért, FELTÉVE, hogy az autós az út-, időjárási- és látási viszonyoknak megfelelően vezetett. Ha nem, akkor jön a kérdés, hogy ezen múlt-e a baleset illetve annak súlyossága.
Zebránál nincs kérdés. Gyalogos jön, ha körülnézett és elütik, az az autós felelőssége, hacsak nem féktávon belül lépett le. Ha nem nézett körül vagy féktávon belül volt, jöhet a jogászkodás. De az autósé a felelősség egy része minimum, hiszen BÁRMIKOR meg kell tudni állni a zebra előtt. Ha a zebra előtt furgon vagy bokor áll, akkor le kell venni a tempót 10-re, nincs mese. Persze ez nem túl életszerű, magam is sokszor hazardírozok, de ez a szabály.
na latom nehanyan ertik a kerdes lenyeget
a fektavon beluli esetekrol szol a kerdes, amikor a gyalogos nem nez szet, lelep es te nem tudsz mar megallni igy elutod.
gondolok itt arra hogy 30km/h sebesseggel haladtam. minden le volt fagyva rs a gyalogos csak ugy lelepett elem.
persze tok hiaba fekeztem eselytelen volt hogy megallok
az mentette meg az okrok hogy senki nem jott szembe es at tudtam menni a bal oldali savba
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!