Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Az új KRESZ szerint ezután a...

Az új KRESZ szerint ezután a biciklis kerekezhet a sávjának közepén. Nem veszélyes ez?!

Figyelt kérdés
2009. nov. 27. 20:32
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
59%
nem, egy elég gyakran versenyző és versenyeket nyerő ember írta ezt! nem futár!
2009. nov. 28. 19:47
 12/24 anonim ***** válasza:

szerintem meg igazuk van! Sokan úgy mennek el a biciklisek mellett mint egy állat...

ráadásul akkor is kikerülik őket ha kevés a hely..de akkor is kikerülik centiznek még faluban is...amúgy meg nem érdekel mert ha a biciklisek visszaélnek a helyzettel ugyan úgy visszaállítják a szokásos rendet..

2009. nov. 28. 23:37
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

Álljunk már meg egy szóra!

Az új KRESZ sem engedi, hogy a sáv közepén bringázzon bárki is!!!

A jobbra tartási kötelezettség nem ezt jelenti, hanem azt, hogy ha 2 sáv van, akkor nem kötelező neki a szélső sávban közlekednie, ettől függetlenül azt a korlátozást nem törölték el, hogy a sáv jobb szélén kell haladni. Biciklivel, sedégmotorral és motorral is!

Viszont mivel ennyien már hozzászóltak, kezdek aggódni, hogy ezt nagyon csúnyán félreértette mindenki, és mindenki középen fog kacsázni, mert a KRESZ szerinte megengedi... :(

2009. nov. 29. 08:59
 14/24 anonim ***** válasza:
100%

"A másik jelentős változtatás értelmében január 1-jétől nem kell kerékpárral szorosan az úttest szélén közlekedni. Ez egy felemás módosítás, hiszen a bringások jobbra tartási kötelezettségét megszünteti, ugyanakkor az általános jobbra tartási kötelezettséget megerősíti." velo.hu

Akkor ha versenyző abszolút nem értem, hogy miért közlekedik középen. Én is versenyezgetek, de amint tehetem húzok el a városból valami nyugisabb országútra vagy a hegyekbe.

De akinek a lábában évi 10ezer km van, az nem okoz galibát túl gyakran. Görgőn megtanul egyenesen menni, meg városban sem tötyög 20km/h sebességgel.

2009. nov. 29. 12:50
 15/24 anonim ***** válasza:
100%
Amíg oda a hígelméjűek helyére föl nem kerülnek olyanok akik végre felelősségük tudatában újraírják ezt az egész kresz-nek mevezett tartalmilag és megfogalmazásban is közlekedésbiztonságilag egyaránt elképesztően ártalmas katyvaszt addig is az a legjobb, ha mindenki a szükségének megfelelően és mértéktartással terpeszkedik az aszfalton, vigyáz magára, másokra, és lehetőséget ad arra, hogy MÁSOK IS TUDJANAK RÁ VIGYÁZNI lehetőleg anyázás nélkül
2009. nov. 30. 17:08
 16/24 anonim ***** válasza:
100%

Aktuális jogszabály:

[link]

25. §, (2). bekezdés - Itt olvasható, hogy mit jelent a jobbra tartás. Nem azt jelenti, hogy a sáv szélén, hanem hogy a szélső sávban. (A pluszként meg van említve, hogy a sáv szélén.)

Az új szabályzással ettől függetlenül még a sáv szélén kell haladni, csak azt lehet egy belső sávban is tenni.

2009. dec. 1. 16:15
 17/24 anonim ***** válasza:

Én pont fordítva értelmeztem. Szélső sávban kell menni, de annak nem muszáj a legszélén.

Mondjuk nekem teljesen mindegy, az életemet fontosabbnak tartom, mint a jobbratartást.(szélén jön egy kátyú,kikerülöm kocsi sávomban akar menni, már el is csap.) inkább a szélétől jó 80centire megyek, ott már egész járható többnyire

2009. dec. 1. 16:23
 18/24 A kérdező kommentje:

Tényleg zavar van az értelmezésben. Én egy rádióriportban hallottam valahogy így:

Jobbra tartás = amikor a járművel az úttesten - az előzés és kikerülés esetét kivéve – a menetirány szerinti jobb oldalon, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni.

Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten pedig a jobbra tartásra a külön szabályok (36. §) az irányadóak.

Eddig a „kerékpárral … szorosan az úttest jobb széléhez húzódva kell haladni” – szabály volt érvényben és ez fog megváltozni. Kiveszik a KRESZ-ből.

2009. dec. 1. 18:37
 19/24 anonim válasza:
Mondjuk szerintem a helyes döntés inkább az lett volna hogyha minden úton közlekedőnek meg kellene tanulnia a kreszt, és vizsgáznia belőle. Mert az ok, hogy én és a többi jogsival rendelkező tudja és elvárja tőlük de ők még az alapvető közlekedést se tudják pl egymás mellet nem megyünk és stb. Itt átérve a gyalogosok is megtanulhatják hogy a csíkos ízé a zebra és ott kel mászkálniuk.
2009. dec. 2. 19:19
 20/24 anonim ***** válasza:

3-an egymás mellett nem foglalnak annyit a sávban, mint egy autó.

ha meg annyira tudod a kreszt, akkor tudhatnád, hogy kerékpárost sávelhagyással előzünk, mert bizonytalan az úttartása. úgyhogy szemszögedből mindegy, hogy egy vagy 3 bringás van abban a sávban, ha úgyis a másik sávból kell kikerülnöd.

2009. dec. 2. 20:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!