Kamionos kolegák- Hires hirhedt, török tea?
A sima török teára gondolsz? Annak az a titka, hogy roppant mód erős. Tulajdonképpen először csak valami sűrítményszerű, nagyon tömény, szinte átláthatatlan lötyit csinálnak a levelekből, utána ezt öntik poharakba és utána higítják.
És kell higítani, különben pislogni sem fogsz napokig állítólag. :)
Kiegészíteném az egészet azzal, hogy a törökök TEÁ-t isznak, nem valami annak nevezett ízesített "kitudjamit".
HakapesziM leírta, a folyamat talán lemaradt. Alul a lobogó víz gőzével főzik meg az "emeleten" lévő koncentrátumot. Itt egy jó marék teát képzelj el, kevés vízzel(ez a rész is erősen eltér a "tegyél egy filtert a liter vízbe" című műsortól.
török háziasszony vagyok :)
Szóval vagy kétrészes teafőzőt, vagy szamovárt használunk.
Először az alsó részbe öntünk vizet, a felső részbe pedig a teafüvet. Általában személyenként 1/3 evőkanálnyit.
Ezt felteszem a tűzre, és addig forralom alul a vizet, amig fent a tea teljesen összeesik, és olyan finom ilata lesz. (Kb. 10-12 perc)
aztán a forró vizet ráöntöm a teára, majd jó 20 percig továbbfőzöm (alulra újra vizet öntök).
Akkor van kész, ha a tea lement az aljára a felső edénynek. De ekkor is érdemes szűrőt használni.
Aztán ha valaki lágyabb (açık) teát kér, annak kevesebb teát öntök a pohár aljára, ha erőset (demli), akkor többet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!