Zebrán gázolásért milyen büntetés jár?
Az egyik ismerősömet a hétvégén elütötték a zebrán, egy autós átengedte, a mögüle érkező autós viszont kielőzte azt és elgázolta az ismerősömet, majd azt mondta,hogy sietett és váratlanul kilépett elé a gyalogos.
Az ismerősöm súlyosan megsérült.
Milyen büntetés járhat az ilyenért?
Na az ilyet ott vágnám pofán helyben legszívesebben. Kielőz egy gyalogost átengedő autót, zebrán gázol és mèg neki áll feljebb? Pofám leszakad.
A pontos büntetési tételt nem tudom, de felfüggesztett börtön is lehet ebből.
Zebrán gázolás gyakorlatilag 100%, hogy jogosítványbevonást jelent.
Ha a sérülés súlyos, ne adj isten halálos akkor pedig büntetőper és akár (általában felfüggesztett) börtönbüntetés.
A zebrán gázolást kifejezetten szigorúan veszik.
Az, hogy "sietett" nagyon rossz kifogás, sőt, súlyosbító körülmény, hisz a gyalogátkelőt a KRESZ szerint fokozott óvatossággal kell minden esetben megközelíteni! A gyalogosnak meg elsőbbsége van, tehát ha sietek akkor is át KELL engedni, pláne nem ütöm el.
Elvileg az autósnak már akkor kutya kötelessége lenne megállni, amikor a gyalogos a zebra mellé állt, akár jobbról, akár balról. Még akkor is, ha négysávos út van, középen járdaszigettel.
Gyakorlatilag ahogy én megfigyeltem, a balról indulni szándékozó gyalogosokat senki nem figyeli, pláne akkor, ha négysávos az út, és még járdasziget is van középen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!