Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Zebrán gázolásért milyen...

Zebrán gázolásért milyen büntetés jár?

Figyelt kérdés

Az egyik ismerősömet a hétvégén elütötték a zebrán, egy autós átengedte, a mögüle érkező autós viszont kielőzte azt és elgázolta az ismerősömet, majd azt mondta,hogy sietett és váratlanul kilépett elé a gyalogos.

Az ismerősöm súlyosan megsérült.

Milyen büntetés járhat az ilyenért?

2013. dec. 4. 18:11
 1/9 anonim ***** válasza:
Az autós próbált segíteni, vagy cserbenhagyta, és elment?
2013. dec. 4. 18:13
 2/9 A kérdező kommentje:
Próbált segíteni, de a gyalogost hibáztatta.
2013. dec. 4. 18:19
 3/9 anonim ***** válasza:

Na az ilyet ott vágnám pofán helyben legszívesebben. Kielőz egy gyalogost átengedő autót, zebrán gázol és mèg neki áll feljebb? Pofám leszakad.

A pontos büntetési tételt nem tudom, de felfüggesztett börtön is lehet ebből.

2013. dec. 4. 18:24
 4/9 anonim ***** válasza:
Ismerőst két éve gyorshajtó a zebrán elütötte, az ismerős meghalt. A büntetés nem tudom pontosan hány év volt, de két évre felfüggesztve.
2013. dec. 4. 18:31
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
... már nem tudom hány ilyen k_csögre húztam rá a kormányt, amikor zebra előtt megállva jobbról próbáltak kikerülni. Az ember egyet tehet. Ha elengedi a gyalogost a zebrán, úgy kell megállni hogy kikerülhetetlen legyen, akár két sáv közé ferdén. (kereszt kerékkulcs legyen kéznél, ha esetleg ki akar szállni ahátsó)
2013. dec. 4. 19:22
 6/9 anonim ***** válasza:

Zebrán gázolás gyakorlatilag 100%, hogy jogosítványbevonást jelent.

Ha a sérülés súlyos, ne adj isten halálos akkor pedig büntetőper és akár (általában felfüggesztett) börtönbüntetés.

A zebrán gázolást kifejezetten szigorúan veszik.

Az, hogy "sietett" nagyon rossz kifogás, sőt, súlyosbító körülmény, hisz a gyalogátkelőt a KRESZ szerint fokozott óvatossággal kell minden esetben megközelíteni! A gyalogosnak meg elsőbbsége van, tehát ha sietek akkor is át KELL engedni, pláne nem ütöm el.

2013. dec. 4. 19:45
 7/9 anonim ***** válasza:
Ha súlyos sérülés volt, akkor 1-5 év (Btk. 234.§.). De ha az illetőnek nem volt még balesete, akkor elsőre általában felfüggesztik 1-2 évre. Első alkalommal halálos baleset okozásakor is felfüggesztettet szoktak adni, ha nincs valakinek priusza.
2013. dec. 4. 21:28
 8/9 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, még annyit akartam hozzátenni, hogy az autós több szabályt is megszegett: zebrán a gyalogosnak elsőbbsége van (kresz 21. §. 7.) és tilos előzni zebrán illetve közvetlenül zebra előtt (kresz 34. § 8/a.)
2013. dec. 4. 21:31
 9/9 anonim ***** válasza:

Elvileg az autósnak már akkor kutya kötelessége lenne megállni, amikor a gyalogos a zebra mellé állt, akár jobbról, akár balról. Még akkor is, ha négysávos út van, középen járdaszigettel.

Gyakorlatilag ahogy én megfigyeltem, a balról indulni szándékozó gyalogosokat senki nem figyeli, pláne akkor, ha négysávos az út, és még járdasziget is van középen...

2013. dec. 4. 22:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!