Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Zebrán kerékpározás?

Zebrán kerékpározás?

Figyelt kérdés
Azzal tisztában vagyok, hogy a zebrán csak gyalog lehet átmenni, ezt akkoriban tanultam. De hol van ez a KRESZ-ben?

2013. nov. 27. 21:51
 1/9 anonim ***** válasza:
69%
Átmehetsz rajta kerékpárral is, ha a csatlakozó járdákat amúgy jogszerűen használod. Egy dolog van csak, amire figyelned kell: nem lesz elsőbbséged kerékpárosként!
2013. nov. 27. 22:05
 2/9 anonim ***** válasza:

A KRESZ-ben erre nincs külön § mert a zebra a gyalogjárda meghosszabbítása és a járdán csak különleges esetben kerékpározhatsz.

Egyébként: Nem "csak gyalog lehet átmenni", -át is tekerhetsz- de ha úgy mész, akkor nincs elsőbbséged senkivel szemben!

2013. nov. 27. 22:07
 3/9 A kérdező kommentje:

de az ritka eset, hogy a járdát jogszerűen használom, mert nem lehet a járdán tekerni.

Felénk büntetnek is ezért a rendőrök jogosan, mert mindig kivasalnak egy biciklist, mert ráhajt ezerrel. Ismerősömet is ütötték el rajta, meg is kapta akkor a büntetését.

Csak azt nem tudom hova van leírva. Vagy a járda fogalma alá esne?

2013. nov. 27. 22:10
 4/9 A kérdező kommentje:

de az sincs sehova leírva, hogy ha áttekersz rajta nincs elsőbbséged.

Ha egyértelműen le lenne írva, hogy a zebra csak a gyalogosoké akkor ok. lenne. De így akár motorozhatok is.

2013. nov. 27. 22:14
 5/9 anonim ***** válasza:

21. § (7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van.

A kerékpáros meg nem gyalogos :)

2013. nov. 27. 22:23
 6/9 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom, hogy tolnod kell a bringát.

Amúgy meg: a kerékpár jármű, eszerint kell használnod.

2013. nov. 27. 22:56
 7/9 anonim ***** válasza:

Valóban nincs benne sehol, hogy csak gyalog szabad átmenni, és valóban nincs elsőbbséged kerékpárosként.

Mondanám, hogy ne járdázz, de úgyis fogsz (bár nem értem, miért, tapasztalatom szerint az úton gyorsabban és biztonságosabban lehet haladni), úgyhogy azt mondom, hogy mindig óvatosan, lassan közelítsd meg a zebrát, hogy bármikor meg tudj állni, és ne hozd az úton közlekedőkre a frászt, hogy ott teremsz a semmiből. Ha meg nem vesz észre valaki és elüt, te leszel a hibás.

2013. nov. 28. 06:04
 8/9 anonim ***** válasza:

"Mondanám, hogy ne járdázz, de úgyis fogsz (bár nem értem, miért, tapasztalatom szerint az úton gyorsabban és biztonságosabban lehet haladni)"

Régebben én sem értettem a járdázókat, aztán megismertem pár forgalmasabb utat, tekertem is párszor, maradtam is ott majdnem párszor, aztán rájöttem, hogy kerékpárral a szabályos és a biztonságos nem mindig esik egybe.

Egyébként át kell tolni a zebrán, és akkor elsőbbséged van.

2013. nov. 28. 10:00
 9/9 anonim ***** válasza:

A legjobbak a kerékpárutak, amik zebrára vezetnek, majd a zebra után ugyanúgy folytatódnak. Ugyanígy nincsenek megoldva azok a helyek sem, ahol a kerékpárút elvezet a ganajba, én meg mennék a másik irányba, és ehhez át kell mennem a zebrán.

Tekerhetek? Nem? Ha szabályosan kerülök oda, akkor hol van leírva, hogy tiltja a KRESZ? Sehol, ez csak ilyen összetákolt a-biciklis-nem-gyalogos közvetett hülyeség, amit mindenki úgy csűr-csavar, ahogy neki tetszik.

Persze le van sz.rva, a zebrán véletlenül se tekerj, mert elüt az autó, hiszen nem lát - ugyanez a kerékpáros átvezetésben teljesen szabályos a KRESZ szerint.

2013. nov. 28. 14:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!