Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » A mentő autónak ilyet lehet?

A mentő autónak ilyet lehet?

Figyelt kérdés
Bementem a körforgalomba és láttam ,hogy velem szemben a körforgalom felé halad egy mentő autó megkülömböztető jelzéssel, ezért időben jeleztem merre kanyarodok ki. Mikor már majdnem kiértem átjött az én sávomba ,hogy lerövidíthesse a körforgalmat, de épphogy eltudtam rántani a kormányt. Én csináltam rosszul? Nem jelezte a szándékát és rajtam és a mentő autón kívül más nem volt az úton. Egy éve van jogosítványom többnyire szabályosan közlekedek(nem lépem át a sebességhatárt ,megadom az elsőbbséget,stb.) Közlekedhet így egy mentő autó?

2013. nov. 2. 21:20
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
77%
igen
2013. nov. 2. 21:25
 2/11 anonim ***** válasza:
85%
Igen. És te voltál a szabálytalan, mert akadályoztad.
2013. nov. 2. 21:25
 3/11 anonim ***** válasza:
87%

Megkülönböztető jelzéssel. Akkor bárhogyan haladhat, és te nem akadályozhatod.

Azért szirénázik, hogy időben észrevedd, és tudj rá figyelni, mit akar, hogy el tudd engedni!

2013. nov. 2. 21:27
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Én nem vezetek, de azt tapasztaltam, hogy ha egy kereszteződéshez közeledik egy szirénázó jármű, akkor teljesen leáll a forgalom. Senki nem kanyarodik még a legkisebb ívben sem. Gondolom, hogy biztos ne fordulhasson elő, hogy a szirénázó jármű útját akadályozza. Ez alapján szerintem neked is meg kellett volna állnod, amikor megláttad. Rögtön, ahol épp voltál.
2013. nov. 2. 21:33
 5/11 Grielean ***** válasza:
Igen, lehet, erre szól a megkülönböztető jelzése. A legjobb, amit tehetsz, hogy gyorsan félreállsz valahova, ha épp egy kereszteződésnél tartasz, hogy biztos ne akadályozd.
2013. nov. 2. 21:42
 6/11 Napkiraly ***** válasza:
15%

Egyre pofátlanabbak. Nem tehet ilyet, nem veszélyeztethet téged. Megszegheti a szabályokat, nincs rá igazán szabály, de szerintem tőled nem elvárható hogy felkészülj erre. Szerintem ez közúti veszélyeztetés volt (lásd Btk.).

Egyébként az az új szokásuk, hogy mennek a villamossínen csak a fényhidat használva,aztán a kereszteződés előtt közvetlenül bekapcsolják a hangjelzést. Hát nem fogok miattuk beszorulni a kereszteződésbe (ha időben bekapcsolná, talán nem indulnék el).

Két hete pedig megy előttem a kamion, jön a mentő hátulról, jön a kanyar, végül a marha elkezdi előzni a kamiont a kanyarban. Mondom ha valaki jön szemből sakk-matt. Hát jött is szemből (kedves 1-2, szerintetek erre is fel kell készülni), végülis szerencsére ki tudott a szembejövő az utolsó pillanatban húzódni a padkára

2013. nov. 2. 23:07
 7/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat . Én nem érzem úgy ,hogy hibáztam mivel az utolsó pillanatban váltott irányt és addig azthittem ,hogy bemegy a körforgalomba a szokásos módon.
2013. nov. 3. 09:36
 8/11 anonim ***** válasza:
Kedves 6! Azért elég hangos az a sziréna, hogy időben feltűnjön! És nem kívánok ilyet neked, de gondolj bele, hogy ha a te gyereked/ párod/ anyukád/ apukád feküdne a mentőben, akkor sem akarnál beszorulni a kereszteződésbe, csak mert későn vetted észre???
2013. nov. 3. 13:08
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Elsőbbsége van a mentőnek ,de ökör módjára ő sem mehet, mert hiába a nagy elsőbbség ha megtéveszti a többi autóst és megy tökön paszulyon át aztán csattannak és lesz még több sérült.

Nekik is azt tanítják csak akkor mehet át egy kereszteződésen ha meggyőződött hogy megadták neki az elsőbbséget. Aztán meg csodálkoznak és höbörögnek a mentővezetők ha valaki meghall egy szirénát és egyből satuzik, mert fogalma sincs mit is akar merre akar menni a következő pillanatban a mentő, mert nem jelzi semmivel.

2013. nov. 3. 15:24
 10/11 Napkiraly ***** válasza:
100%
8. válaszoló: Nem a mentő elsőbbségét vitatom,hanem azt a gyakorlatot (ha végigolvastad volna a hozzászólásomat), hogy megy a villamossínen százzal, csak a fényjelzés megy,majd a kereszteződés előtt 20 méterrel felkapcsolja a szirénát, hogy őt mindenki engedje el. Ilyenkor esélyed sincs hallani. Jártam így, nem engedtem el,mert ha megállok a villamossín előtt,elengedem, akkor közben rám engedi a lámpa a forgalmat, én meg csináljak amit akarok. Attól hogy villogója van nem lesz ő az atyaúristen, ennyi.
2013. nov. 3. 20:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!