Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha a gyalogos megy át a...

Ha a gyalogos megy át a zebrán, a jobb kéz felől jövő autósnak meg kell állnia, amíg átér, vagy haladhat tovább, kikerülve őt elmehet mögötte? Mit ír elő a szabály?

Figyelt kérdés

Csak azért kérdezem,mert reggel óta foglalkoztat a kérdés,ugyanis egy teherautó majdnem elgázolt,mikor a gyerekemet a babakocsiban tolva (terhes anyukaként)tempósan haladtam át a zebrán,balról nem jött semmi,de jobbról legalább 50 m-re egy teherautó jött.Nem szoktam vánszorogni,haladtam rendesen,de a járda kb.5 cm-rel magasabban van,mint az úttest,így a babakocsit meg kellett hátrafelé döntenem,így egy pillanatra megálltam.A sofőr egyáltalán nem lassított egy pillanatra sem,hanem vagy 60-70-nel elszáguldott mögöttem,kb.10 cm-re a hátamtól.Még jó,hogy nem léptem hátrébb,hogy a babakocsit megdöntsem,mert annak kereke a járda és az aszfalt közötti 2-3 cm-es kátyúba beakadt.Ha nem látom,hogy veszettül tép,és nem lapulok a babakocsi mögé szorosan,elütött volna.

Szóval kikerülheti az áthaladó sofőr a gyalogost?Ez nem minősül úgymond "előzésnek" ?Nem kell megbizonyosodnia,hogy átért a gyalogos,és fellépett a túloldalon a járdára?

2013. szept. 25. 14:36
 1/8 anonim ***** válasza:
69%
Nem, ez nem minősül előzésnek, ez egy sima közúti veszélyeztetés. Ha megvan a rendszám és van tanúd, jelentsd fel!
2013. szept. 25. 14:41
 2/8 anonim ***** válasza:
89%

A gyalogost a zebrán át kell engedni. Slussz.

A gyalogátkelő helyet olyan sebességgel kell megközelíteni, hogy bármelyik pillanatban biztonságosan meg lehessen állni.

2013. szept. 25. 14:43
 3/8 anonim ***** válasza:
80%

Ha a gyalogos éppen átmegy a zebrán, akkor is meg kell állnia az autónak, ha éppen az égből pottyan lefelé.

Mikor én csináltam a jogsimat, az oktató azt mondta, hogy ha már átért a másik sávba a gyalogos, akkor indulhatok tovább, a te esetedben, ha jobb kéz felől, akkor meg ha fellépett a járdára.

2013. szept. 25. 14:47
 4/8 A kérdező kommentje:

Sajnos nincs rendszám,épp nem az járt a fejemben,hogy leolvassam,hanem örültem,hogy élünk,és hogy minél előbb feljussunk végre a járdára.Amúgy nem volt a közelben senki,csak mi,és pár utána jövő autós,meg egy-két ember távolabb.

Azért azt a rendszámot tényleg jó lett volna megjegyezni!!!

(Mint azét a "kedves" hölgyét is,aki elől egy évvel ezelőtt rántottam vissza a fiamat a babakocsiban,nehogy elüsse a zebrán.Szintén jobbról jött,én épp áttoltam már a felezőn a babakocsit,eszembe sem jutott,hogy nem áll meg,pedig ő is messze volt még,mikor leléptem a zebrára...)

2013. szept. 25. 14:52
 5/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a tiszta,érthető válaszokat!Megpróbálok ezután átlépni "rendszámleolvasó" üzemmódba,ha ilyen van,mert nagyon dühít az eset!

Amúgy sokat kell várnom általában míg átengednek,ugyanis a babakocsit nem fogom letolni az úttestre,jelezvén,hogy én nem napozni jöttem az út szélére,hanem TÉNYLEG át szeretnék menni a gyerekkel a túloldalra.De már volt,hogy a rendőrautó sem állt meg.Sőt,a menetrendszerinti böhöm buszok előbb megállnak...

2013. szept. 25. 14:57
 6/8 anonim ***** válasza:
Az a baj ,ha nincs tanú vagy videó akkor hiába jelented fel ,ő azt mondja majd ,ott se volt. Egy állítás egy tagadás, patthelyzet.
2013. szept. 26. 12:50
 7/8 anonim ***** válasza:

Ne is told le a babakocsit az útra amíg valaki meg nem áll, hogy átengedjen! Sajnos sok a tahó, aki begyöpösödött aggyal csak az utat nézi, és nem figyel a forgalom többi résztvevőjére. Ezt sofőrként nap mint nap tapasztalom. Bár ahogy eddig megfigyeltem, a babakocsit toló anyukákkal az esetek 95%-ában előzékenyek az autósok, tehát átengedik őket.

Jómagam is óvatosan közelítem meg a gyalogátkelőt, ha látom hogy egy anyuka babakocsival, vagy egy idősebb ember közeledik éppen az átkelő felé.

Különben azt javaslom, hogy tényleg próbáld meg feljegyezni az adott autó rendszámát, ha ilyen történik. Bizonyítani nehezen tudod az igazadat, de lehet hogy akad egy kósza járókelő vagy éppen egy térfigyelő kamera, esetleg egy autó kamerája ami a későbbiekben igazol Téged.

2013. szept. 27. 22:19
 8/8 A kérdező kommentje:

Hát engem kutyával előbb átengednek,mint babakocsival,mert meg akarják nézni a kutyámat.Babakocsival meg várhatok..

Nagyon szoktam vigyázni,SOHA nem tolom le a babakocsit,csak ha biztosan megálltak!

Köszi a válaszokat!

2013. szept. 28. 07:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!