Gyalogost át kell engedni vagy sem?
Itt gyakori kérdéseken is felvetődött már, hogy úgy tanítják, hogy a gyalogost ne engedjük át, csak ha át akar menni. Sokan leszóltak, hogy hát én hülye, meg ki az a hülye aki így oktatja...
De most egy ismerősöm megmutatta a vizsgalapját is
Jobb szélső oszlop, felülről a 7. pont: A járdán lévő gyalogosokat az úttestre "csalogatja"
Őneki azt mondta az oktatója, hogy csak akkor engedjük át a gyalogost, ha lelép vagy nagyon át akar menni, különben hibavonal, nem szabályos. Főleg akkor van gebasz, ha a túloldalon álló gyalogost átengedjük, mert egy szembőljövő el is csaphatja miattunk (amit meg én nem értek, mert miért nem figyeli az utat).
Amikor még én tanultam vezetni, nekem egy konrét sztorit is mondott az oktatóm, hogy egy idióta átengedett a túloldalról egy öreg nyanyát, és majdnem elütötték. És hogy én ne csináljak ilyet SOHA. (Őt idéztem, nem saját szavaim).
Na most a kérdésem az lenne, hogy mi az igazság? Mert a csapból is az folyik (pontosabban folyt), hogy akkor is meg kell állni a zebránál, ha valaki pont a zebra előtt kempingezik. Ellenben úgy oktatják, hogy nem így van, sőt hibának veszik vizsgán. Na most mi?
át kell engedni azt, aki tényleg át lehet menni. Már messziről látni, hogy ha az eget figyeli az illető, akkor nem gondolja komolyan hogy át fog menni az úton.
Amúgy szeretett nyugdíjasokba azt bírom, hogy mennének át, a zebránál találkoznak egy újabb nyugdíjasba, és beszédbe kezdenek, csak úgy lazán 30 centire az úttól a zebránál.
véletlenül se állj meg, mert csak intenek hogy mehetsz.
Szóval aki jó emberismerő az meglátja hogy mit akarnak, aki tényleg balra néz, vagy jobbra-balra forgatja a fejét, az át akar menni, aki csak van, az felőlem ottlehet naphosszat.
"Őneki azt mondta az oktatója, hogy csak akkor engedjük át a gyalogost, ha lelép vagy nagyon át akar menni, különben hibavonal, nem szabályos. Főleg akkor van gebasz, ha a túloldalon álló gyalogost átengedjük, mert egy szembőljövő el is csaphatja miattunk (amit meg én nem értek, mert miért nem figyeli az utat). "
Ez egy baromság. Minden autóvezetőnek saját feladata vigyázni a zebrán átkelő gyalogosokra. A gyalogos meg nem hülye, attól, hogy te megálltál még megnézi a másik sávot is, szabad-e.
A gyalogost abban az esetben kell átengedni a zebrán, ha egyértelmű a szándéka. Tehát, ha ott áll a zebra szélén és jobbra-balra nézelődik engedd át, de ha egy méterrel odébb éppen Náncsi nénivel traccsol, ne állj meg, de lassíts és figyeljed őket.
Keversz fogalmakat. Az elsőbbség megadása kötelességed. A csalogatás az, hogy olyan dologra ösztönzöd, amelyet nem tenne meg, s veszélyes helyzetbe hozza magát, általad.
Most nem jut eszembe jó példa, de ha mondjuk lámpánál megállsz neki, s ő elindul a tilos ellenére, ez is az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!