Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » A KRESZ-ben mi a "védett...

A KRESZ-ben mi a "védett útvonal"? Az, amit tábla jelez? Vagy tábla nélkül is lehet ilyen út?

Figyelt kérdés

2013. júl. 2. 10:15
 1/8 A kérdező kommentje:
Ha nincs semmilyen tábla,akkor egy ilyen kereszteződésben az utak egyenrangúak,tehát jobbkéz szabály alkamazandó?
2013. júl. 2. 10:23
 2/8 anonim ***** válasza:
Nem mindenhol jelzi külön tábla azt, hogy magasabb rendű úton haladsz. Általában ha egy úton az első kereszteződés nem egyenrangú, akkor a következő tábláig egyik sem lesz az (de csak általában...). Pl ha az úton, amin haladsz felfestés van, az magasabbrendűnek tekinthető.
2013. júl. 2. 10:28
 3/8 anonim ***** válasza:

Védett út az egy viszonyítás, hogy MIHEZ KÉPEST védett.

Tábla nélkül is lehet egy út ilyen. Mármint maga a védett úton nem kell, hogy tábla legyen. Viszont az őt keresztező mellékutak/utakon lennie kell valamilyen táblának (elsőbbség kötelező/stop)

Ha kereszteződésben egyik úton sincs tábla ami meghatározná, hogy melyik útvonal a felsőrendűbb, akkor beszélünk egyenrangúról. Jobb helyeken amúgy ezeket is táblával szokták jelezni (egy x egy figyelmeztető táblán, de nézd meg a táblákat a könyvben)

2013. júl. 2. 10:32
 4/8 A kérdező kommentje:
Főútról lekanyarodva egy mellékúton megyek, azon következik egy kereszteződés,semmilyen tábla nincs kirakva- én "védett úton" vagyok,vagy ez egyenrangú kereszteződés?
2013. júl. 2. 10:32
 5/8 anonim ***** válasza:

Jó fogalmazok rövidebben :D

Az az út a védett, amelyen elsőbbséged van a másik úthoz képest. Remélem érthető.

2013. júl. 2. 10:33
 6/8 anonim ***** válasza:

A kérdező kommentje:

Főútról lekanyarodva egy mellékúton megyek, azon következik egy kereszteződés,semmilyen tábla nincs kirakva- én "védett úton" vagyok,vagy ez egyenrangú kereszteződés?

Egyenrangú. Ha védett lenne, akkor a keresztező utcákban lenne macisajt vagy stop tábla.

Egy esetben lehet védett, amennyiben a keresztező út földút. Az ugyanis mindig alárendelt a szilárd burkolatúval szemben. Földútnak számít akkor is, ha a keresztezéstől számított 25? 50? méter (ezt most nem keresném meg, a profik majd javítják...) szilárd burkolatú.

2013. júl. 2. 10:38
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2013. júl. 2. 10:45
 8/8 anonim ***** válasza:
#2: A felfestés önmagában nem jelenti, hogy védett úton vagy, láttam már olyan helyet, ahol a felfestés nem a védett utat követte, és olyat is, ahol simán jobbkezes utca volt felfestett utat keresztezve.
2013. okt. 7. 10:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!